Sony Bravia X94C

Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen. De beeldresolutie, het formaat, connectiviteit, beeldtechnieken zoals HDR en slimme functies spelen allemaal een rol.

Maar het aanbod is groot en de technologie evolueert razendsnel. Het is dus niet altijd even eenvoudig een goede televisie te kopen. Met onze beste tips en advies zie je niet langer iets over het hoofd als je van plan bent een tv in de winkel of online te kopen.

We geven ook enkele tips mee om je tv optimaal aan te sluiten en in te stellen.

1Welk formaat van televisie koop je best?

Het is opvallend hoeveel mensen na de aankoop van een televisie het toestel terugbrengen omdat het te groot of te klein is.

Stap je over van een oudere flatscreen tv zal de stap naar een moderne televisie groot lijken. Schermranden zijn dunner dan vroeger en dus krijg je momenteel veel meer scherm, zonder dat de fysieke afmetingen van de tv toenemen. Idem voor de diepte van tv: die is stukken dunner dan voorheen, dus oogt de tv een stuk lichter in jouw interieur.

In onze tips voor het juiste beeldformaat lees je na hoe groot je televisie kan zijn zonder dat je te dicht of te ver van het scherm zit. Zit je te ver, dan gaan veel details in de beelden verloren. Zit je te dicht dan kunnen eventueel de pixels zichtbaar worden.

Meet daarom op voorhand hoe ver je sofa van de tv staat en kies aan de hand daarvan de juiste beelddiagonaal. Je zal het je niet beklagen!

2Let op de resolutie van je televisie

De resolutie van een televisie is een indicatie voor de scherpte van de beelden. De resolutie van een tv is niks anders dan het aantal beeldpunten of pixels waaruit het scherm is opgebouwd.

Er zijn vandaag vier beeldresoluties: HD Ready, Full HD, Ultra HD 4K en 8K. De Ultra HD 4K-resolutie is vier maal zo scherp dan Full HD. De nieuwste 8K-resolutie is op zijn beurt viermaal scherper dan Ultra HD 4K.

Wat meer uitleg over de verschillende resoluties van een tv lees je in volgend artikel: Let op de resolutie van je televisie

Zowat elke nieuwe televisie heeft vandaag een Ultra HD 4K-resolutie. Wat Ultra HD is en wat de voordelen zijn, kan je nalezen in volgend artikel: Wat is Ultra HD (4K)?

3Type beeldscherm: LED of OLED?

LED
Vandaag is het overgrote deel van de televisies een LED-tv. Een LED-tv is in feite een LCD-tv maar gebruikt voor de achtergrondverlichting van het scherm LED-lampjes.

Een variant is QLED, de led-televisies van Samsung die gebruik maken van quantum dots. Voor de verschillen tussen QLED en OLED kan je dit artikel erop nalezen.

OLED
Een nieuwe opkomende beeldtechnologie is OLED. Hoewel de naam doet vermoeden dat het de opvolger is van LED, is het eigenlijk helemaal iets anders. De pixels hebben niet langer een achtergrondverlichting nodig, maar verlichten volledig zichzelf.

OLED-tv: het beste beeld ooit?

4Wat je zeker moet weten over HDR (High Dynamic Range)?

HDR-Dolby-Vision
Foto: Dolby Vision

‘Het is niet het aantal pixels dat telt, maar wel de kwaliteit van de pixels’, is een veel gehoord argument in debatten rond Ultra HD. Naast de toegenomen resolutie zorgt vooral het hogere dynamisch bereik, met meer kleuren en meer contrast, voor een boost in de beeldkwaliteit. Deze technologie wordt High Dynamic Range, of afgekort HDR, genoemd.

Dit moet je zeker weten over HDR

Wat zijn de verschillende HDR-standaarden?

Dolby Vision versus HDR10+

5Smart TV: standaard aanwezig en afhankelijk van merk

Android TV

Dankzij een internetverbinding beschikt de televisie vandaag over een reeks slimme apps die speciaal werden afgestemd voor gebruik op een televisiescherm. Doordat de televisies over steeds meer rekenkracht gaan beschikken, kunnen ze vandaag ook meer veeleisende apps aan, zoals het streamen van Ultra HD via Netflix.

Leestip: Alles over Smart TV

6Wat zegt het aantal Hertz over de beeldkwaliteit?

De term Hertz (Hz) geeft aan hoe vaak het beeld op het scherm wordt ververst. Hoe meer Hertz, hoe vloeiender beelden worden weergegeven en ‘motion blur’ verdwijnt.

Wat zegt het aantal Hertz over de beeldkwaliteit?

7Hulp bij het aansluiten van je televisie

De technologie staat niet stil en de tijd dat je in je woonkamer aan één kabel genoeg had, ligt al een eindje achter ons. Om door het bos de bomen te blijven zien, leggen we uit hoe je een tv het best aansluit.

Weet wel dit: onze woonkamer staat steeds voller met allerlei randapparatuur, die elk een eigen verbinding met de televisie moet hebben. Afgezien van oplossingen zoals HDMI ARC of een HDMI-switch, is het belangrijk dat je over voldoende aansluitingen beschikt voor bijvoorbeeld je settopbox, spelcomputer, Blu-ray speler, enzovoort. Best verbind je deze toestellen met een HDMI-kabel.

Bovendien is ook de draadloze connectiviteit van tel. Ga na of Smart TV interessant is voor jou en bekijk of zaken als DLNA en Miracast er voor jou toe doen.

Een tv optimaal aansluiten doe je zo

Leestip: Welke HDMI-kabel moet ik kiezen?

8Beginnen kijken: je televisie optimaal kalibreren

De beeldkwaliteit is een belangrijke eigenschap van je televisie. Maar om echt het volledige potentieel uit je scherm te halen en van de beste beeldkwaliteit te genieten, is kalibreren broodnodig.

Wanneer je een nieuw gekochte televisie thuis uit de doos haalt, zijn de instellingen ingesteld op fabriekswaarden. De kleuren zijn doorgaans uit proportie geblazen, de helderheid is te fel, de backlight staat niet goed en de scherpte is op zijn minst overdreven.

Daarom is het belangrijk dat je eens je de tv een plaats hebt gegeven in huis, aan de slag gaat met de verschillende beeldinstellingen. Je kan hiervoor een professional laten langskomen, maar je kan ook zelf aan de slag en aan de hand van enkele richtlijnen je tv zo goed mogelijk kalibreren.

TO DO Jouw televisie optimaal kalibreren

10Beter geluid op je televisie

Doordat de schermen de voorbije jaren dunner zijn geworden, hoef je qua geluid niet de top te verwachten. Er is immers geen plaats voor grote luidsprekers. Om snel de geluidskwaliteit een boost te geven, raden we een soundbar aan.

Sommige tv-merken proberen daar een mouw aan te passen door al een soundbar te koppelen aan de tv (LG, Philips) of geluid uit het scherm te laten komen (Sony). Maar deze televisies situeren zich al snel in het high-end segment.

Hoe zorg ik voor beter geluid op mijn tv?

12Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je honderden televisies terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Bekijk het huidig aanbod aan televisies op Niwzi.be

Reageer