Hoe kies ik een tv om op te gamen

Game je het liefst op console, dan heb je uiteraard ook een degelijke televisie nodig. Wij sommen even op waar je op moet letten als je een tv wil kopen om op te gamen.

Type beeldscherm: led of oled?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is welk type beeldscherm je in huis moet halen. Doorheen de jaren oordeelden de kenners dat plasmatelevisie de betere was van lcd- en led-tv’s, maar die zijn sinds dit jaar bijna niet meer te verkrijgen in de winkels.

Dan blijven enkel nog led en oled over, waarvan oled in principe de beste prestaties moet leveren op vlak van kleurwaarde, motion blur en zwartwaarden. Jammer genoeg is oled momenteel nog redelijk duur, al zakken de prijzen van oled-tv’s wel de laatste tijd. De gemiddelde gamer zal echter niet snel een paar duizenden euro’s op tafel leggen voor een televisie, waardoor led op dit moment misschien de enige realistische optie is.

Dat hoeft echter geen nadeel te zijn. Zowel op vlak van motion blur als contrast zijn led-televisies de laatste jaren verbeterd, waardoor ook je game-ervaring niet aan kwaliteit hoeft in te boeten. Led-tv’s zijn ook heel helder en hebben het voordeel dat ze ook in de kleinste schermformaten beschikbaar zijn. Bovendien zijn ze energiezuinig, dus kan je uren doorgamen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je energiefactuur.

Inputlag

Een van de belangrijkste eigenschappen bij een scherm dat je gebruikt om op te gamen, is de input lag. Die geeft weer met hoeveel vertraging je acties op het scherm getoond worden. Hoe lager deze waarde, hoe beter uiteraard. Als je bijvoorbeeld een shooter speelt, is een lage inputlag cruciaal, aangezien beslissingen in een fractie van een seconde genomen moeten worden en er dus niet veel vertraging mag zitten tussen het moment dat je een toets indrukt en het moment dat je personage zijn of haar geweer afvuurt. Inputlag is dan een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Gamemodus

De meeste tv’s komen vandaag de dag al met een Gamemodus, die je instellingen automatisch zo aanpast dat je scherm optimaal gebruikt kan worden voor het spelen van games. Onder meer de inputlag wordt hierbij zo laag mogelijk gehouden, maar ook je kleurweergave en helderheid wordt aangepast. Ga dus zeker na of je tv een gamemodus in huis heeft.

3D

Gamen in 3D is nooit echt een succes geweest, maar wie wil, kan het zeker proberen. Philips stelt je zelfs in staat om via de 3D-techniek met twee spelers op een volledig scherm te spelen. Elke speler krijgt dan zijn deel van het scherm te zien, bijvoorbeeld bij shooters or racegames.

Schermgrootte

Uiteraard is ook de schermgrootte belangrijk. Hou rekening met het feit dat je nog zoveel meer van je game zal kunnen genieten als je scherm groot genoeg is. Hier bestaan bepaalde richtlijnen voor, die je hier nog eens rustig kan nalezen.

Aansluitingen

Afhankelijk van hoeveel consoles je thuis hebt, zal je zeker rekening moeten houden met het aantal HDMI-poorten die je televisie heeft. Elke console zal immers een HDMI-poort vereisen, terwijl ook je set-topbox en eventueel Blu-ray speler er een nodig heeft. Een viertal HDMI-poorten is dus zeker geen overbodige luxe.

Reageer