HDMI-kabel

Een fonkelnieuwe 4K-televisie, spelconsole of 4K Blu-ray speler in huis gehaald? Dan vraag je je wellicht af of je huidige HDMI-kabel nog volstaat? Omdat er heel wat soorten HDMI-kabels in verschillende prijsklassen te koop zijn, geven we de belangrijkste tips mee waar je moet op letten bij de aankoop van een HDMI-kabel.

Maar voor we uitleggen welke HDMI-kabel je best in huis haalt, moeten we bekijken welke soorten kabels er momenteel verkrijgbaar zijn.

16 soorten HDMI-kabels

Grofweg onderscheiden we een zestal soorten HDMI-kabels.

Standard HDMI

Deze HDMI-kabel kan beelden tot een resolutie van 720p of 1080i doorgeven. Geen 1080p Full HD dus.

Standard HDMI met Ethernet

Deze kabel kan dezelfde resolutie van 720p of 1080i doorgeven, maar voegt daar nog een extra datakanaal aan toe. Dit datakanaal is beter bekend als het HDMI Ethernet Channel.

High Speed HDMI

Deze HDMI-kabel laat een grotere data-overdracht toe. Dit soort kabel is bedoeld om Full HD 1080p-signalen en verder te verzenden, inclusief beeldtechnieken zoals 4K, 3D en Deep Color. Deze kabel is dus op maat gemaakt voor 3D-beelden en de 4K Ultra HD-resolutie.

High Speed HDMI met Ethernet

Dezelfde kabel als de High Speed HDMI-kabel, maar met een extra datakanaal (HDMI Ethernet Channel).

Premium High Speed HDMI (met en zonder Ethernet)

Een type HDMI-kabel dat speciaal werd ontwikkeld voor een heel betrouwbare performantie bij 4K Ultra HD-toepassingen. Denk aan het doorgeven van features zoals 4K60, HDR, uitgebreide kleurruimtes als BT.2020 en 4:4:4 chroma sampling.

Ultra High Speed HDMI

De nieuwste generatie aan HDMI-kabels met een bandbreedte tot 48Gbps en de mogelijkheid om 10K-beelden met HDR door te geven. Er is ook het extra datakanaal (HDMI Ethernet Channel).

2Welke HDMI-kabel kies je best?

Veel hangt af waarvoor je de kabel zal gebruiken. Sluit je de kabel aan op je settopbox voor digitale televisie, dan heb je aan een Standard-kabel zeker genoeg. Zo goed als alle HD-zenders die je via je digitale televisie ontvangt, worden namelijk uitgezonden in het 720p-formaat.

Kijk je vooral in Full HD-resolutie naar Blu-ray films, kan je een High Speed-kabel overwegen. Ook als je regelmatig in 3D naar je films kijkt, is een High Speed-kabel de beste optie.

Wie van alle opties binnen het 4K Ultra HD-gebeuren wenst te genieten, zoals HDR, of videogames speelt in een hogere framerate dan 30fps, kiest best voor een Premium High Speed HDMI-kabel met voldoende bandbreedte.

Voor dergelijke scenario’s zoek je best even de volgende specs op:

  • de refresh rate (uitgedrukt in Hz)
  • de mate van kleurechtheid (kleurdiepte uitgedrukt in 8-bit, 10-bit en 12-bit)
  • de mate van compressie van de kleuren (chroma subsampling)

Hoe hoger deze getallen, hoe meer data de HDMI-kabel moet kunnen doorsturen naar de tv. Dat brengt ons bij een belangrijk getal: de bandbreedte van een HDMI-kabel. Deze uitgebreide tabel geeft een handig overzicht.

3Moet ik nu meteen mijn oudere HDMI-kabel weggooien?

De HDMI-kabel die je al in je bezit hebt, kan wel eens volstaan om gebruik te maken van alle features. Veel hangt af van jouw eisen en kijkgewoontes:

Kijk je gewoon tv?

Sluit dan de HDMI-kabel aan tussen de tv en met toestel waarmee je tv kijkt (meer dan waarschijnlijk een settopbox van je tv-aanbieder). Krijg je een stabiel en duidelijk beeld zonder artefacten, dan is de kabel volledig in orde en hoef je geen nieuw exemplaar in huis te halen.

Wil je HDR-content bekijken (Netflix, Ultra HD Blu-ray) of spelletjes spelen met een framerate van 60fps?

Controleer dan eerst of je op de kabel een label of vermelding als High Speed, Premium High Speed of Ultra High Speed aantreft. Of zoek even via het internet naar het merk en het modelnummer en kijk wat het label is.

Een andere methode is om de juiste instellingen die je wenst te bereiken op alle toestellen te selecteren. Zie je opnieuw een stabiel beeld, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

4Hoe zit het met de verschillende HDMI-versies?

Ongetwijfeld heb je al gehoord van verschillende HDMI-versies die bestaan, zoals HDMI 1.4, HDMI 2.0 en HDMI 2.1. Je zult je ook afvragen wat deze versies te maken hebben met een HDMI-kabel?

Een HDMI-kabel is niks meer dan een ‘leiding’ waar data doorheen wordt gestuurd. Afhankelijk van de bandbreedte is dat meer of minder data.

Leestip: Ondertussen is alweer een nieuwe HDMI-variant op komst, HDMI 2.1, dat onder meer 8K-videobeelden en dynamische HDR aankan.

De verschillende HDMI-versies geven aan welke features over de kabel worden meegestuurd. Hoe hoger het nummer van de HDMI-versie, hoe meer features mogelijk zijn. Je zult waarschijnlijk ook al kunnen afleiden dat hoe meer features mogelijk zijn, hoe hoger de eisen voor de bandbreedte.

In deze tabel krijg je een handig overzicht van alle HDMI-versies en de verschillende mogelijkheden.

5Zit er verschil op de HDMI-kabels in kwaliteit? En hoe zit het met de prijs van een HDMI-kabel?

Laten we meteen met de deur is huis vallen, en er op wijzen dat er nauwelijks of geen verschil is tussen de verschillende fabrikanten wat betreft het doorgeven van alle noodzakelijke features op het vlak van beeld en geluid.

Van zodra je het juiste type HDMI-kabel hebt opgezocht, zit je gebeiteld. Door de exacte bandbreedte (uitgedrukt in Gbps) in de specs op te zoeken, weet je meteen welk soort kabel je in huis haalt.

  • High Speed = 10.2Gbps
  • Premium High Speed = 18Gbps
  • Ultra High Speed = 48Gbps

Onze tip luidt: laat je niets wijsmaken over ‘een betere kwaliteit’, maar kijk vooral naar de bandbreedte die je nodig hebt, zelfs als de kabel niet officieel gecertificeerd is.

Prijzen van HDMI-kabels variëren heel sterk en kunnen evengoed zo’n 10 euro kosten als 200 euro.

Een dure kabel zal dus niet noodzakelijk beter zijn dan een goedkopere. Er kan wel een verschil zijn in de bouwkwaliteit, en vooral de eindpunten of connectoren. Als je regelmatig de kabels losmaakt en opnieuw aansluit, kunnen die uiteinden stuk gaan (we hebben het zelf al meegemaakt).

Speciale types van HDMI-kabels, met extra platte kabels of haakse connectoren (om makkelijker aan te sluiten als de tv aan de wand hangt, kunnen iets duurder zijn.

6Hoe lang moet de HDMI-kabel zijn?

Koop ook geen langere HDMI-kabel dan nodig, want ook dit beïnvloedt sterk de prijs. Meet daarom de exacte afstand (met wat marge) tussen de toestellen die je wenst aan te sluiten.

Reageer