Foto: Apple

In de home cinema set-up van vandaag wordt er steeds meer draadloos gestreamd. Maar hoe breng je je filmpjes nu gemakkelijk op je tv-scherm?

1Draadloos streamen naar mijn tv: hoe doe ik het?

Je hebt het waarschijnlijk wel al meegemaakt: je wil een leuk filmpje van op YouTube op het grote scherm van je televisie tonen, maar je weet niet goed hoe je daaraan begint? Of je wil vanuit de Netflix-app streamen naar de tv?

Deze methode van draadloos streamen naar je tv wordt ook wel “screen mirroring” genoemd, of het spiegelen van je scherm naar de tv. En dat is het in feite ook wel: je gaat wat je op het scherm van je smartphone, tablet of laptop ziet, draadloos verzenden naar je televisie, zodat het ook daar te zien is.

Omdat deze gegevens draadloos worden verzonden zal je over een degelijk draadloos thuisnetwerk of Wi-Fi moeten beschikken. Met een tool als Speedtest kan je trouwens die snelheid snel testen.

Om inhoud draadloos te streamen naar je televisie, zijn er tal van manieren of oplossingen in de markt. Zij maken elk gebruik van verschillende apparaten en software om de inhoud op je tv te krijgen.

2Chromecast

Google Chromecast streaming
Foto: Google

Zender: Elk toestel dat op Android draait zoals een smartphone of tablet of de Google Chrome-browser heeft staan
Ontvanger: Google Chromecast of televisie/mediaspeler met Android TV

Met Chromecast van Google zal je op zowat elke recente Android-smartphone en Android-tablet in verschillende apps het speciale cast-icoontje tegenkomen. Inhoud waarbij dit icoontje verschijnt, kan je naar je televisie streamen door dit icoontje aan te klikken. Dit kan bijvoorbeeld een filmpje op YouTube of een film of aflevering via Netflix zijn. Of streaming muziekdiensten als Spotify en YouTube.

Ook kan er vanuit de Chrome-browser eender welke inhoud naar de tv worden gestreamd, dus ook muziek, foto’s of een website.

Voorwaarde is wel dat het apparaat waarnaar je wil streamen (de ontvanger) Chromecast ondersteunt. Gelukkig is dat al het geval bij veel televisies en mediaspelers die op het smart tv-systeem Android TV draaien, zoals de tv’s van merken als Sony en Philips. Ook sommige Blu-ray-spelers en versterkers hebben al Chromecast aan boord.

Google Chromecast
Foto: Google

Heb je een oudere televisie, zonder Chromecast, maar met HDMI-poort, dan kan je een losse Google Chromecast kopen. Die sluit je aan op een vrije HDMI-ingang van je tv en een vrij stopcontact. De basisversie heb je al voor rond de 40 euro. De Google Chromecast Ultra is duurder (ongeveer 85 euro) maar kan 4K-streams afspelen en bedraad worden aangesloten op het thuisnetwerk.

Een derde oplossing zijn specifieke mediaspelers zoals de Nvidia Shield of de Xiaomi Mi Box S. Die ondersteunen niet alleen Chromecast maar hebben eigen apps aan boord omdat ze draaien op het smart tv-systeem Android TV.

3Apple AirPlay

Apple AirPlay 2 op tv

Zender: Elk iOS-toestel (iPhone, iPad of iPod touch met minstens iOS 12.2) of computer met macOS (10.14.5 of hoger)
Ontvanger: Apple TV of Apple TV 4K, televisie met Apple TV-app

Als je over heel wat Apple-toestellen beschikt zal je gebruik maken van AirPlay om inhoud draadloos te streamen naar je televisie.

Als ontvanger heb je een Apple TV of Apple TV 4K nodig, een kleine box die je op je televisie aansluit en die je in staat stelt om je iPad-, iPhone- of computerscherm heel snel op je televisie weer te geven. En dat met één simpele klik.

Ook sommige televisies ondersteunen sinds 2019 AirPlay, zoals enkele tv’s van Samsung LG en Sony. Het gaat dan om tv’s die compatibel zijn met de tweede generatie van AirPlay en recente modellen uit 2018 en later.

Jammer genoeg is AirPlay enkel standaard ingebouwd in Apple-toestellen, dus als je smartphone of tablet van een ander merk is, dan zal je dat moeten oplossen via een afzonderlijke app voor Android.

Leestip: Hoe werkt AirPlay 2 op een televisie?

4Miracast

Zender: Android-toestel of computer met Windows 8.1 of hoger
Ontvanger: Elk toestel met Miracast-ondersteuning

Miracast maakt het mogelijk om draadloos video en audio tussen verschillende apparaten van verschillende merken naar elkaar te streamen zonder dat er een bestaand netwerk nodig is.

Miracast werd in het leven geroepen door de Wi-Fi Alliance en is een open standaard, wat inhoudt dat het door alle fabrikanten opgenomen kan worden. De technologie maakt gebruik van dezelfde ‘spiegeltechniek’ die je ook bij AirPlay vindt en dus kan je je volledige scherm spiegelen.

Sinds juli 2017 ondersteunt Miracast nu nog beter het doorsturen van HD-beelden en volledig nieuw is het streamen van 4K Ultra HD. De apparaten moeten wel compatibel zijn met Miracast 4K.

Zoals eerder aangegeven heeft Miracast geen netwerk nodig. De twee Miracast-apparaten (bijvoorbeeld je smartphone en je tv) communiceren dan rechtstreeks met elkaar via Wi-Fi Direct. In de praktijk werkt het meestal, want je hebt een stevig Wi-Fi netwerk nodig. Wees alvast niet verbaasd mocht het niet lukken.

5NFC

En dan is er nog Near Field Communication of NFC. Toestellen die NFC ondersteunen communiceren met elkaar door ze even bij elkaar te houden. De techniek dient niet om informatie door te sturen, maar wel om een verbinding te maken. Die verbinding kan via Bluetooth of Miracast gebeuren. Heb je apparaten die zowel NFC als Miracast ondersteunen, hoef je dus gewoon de twee even tegen elkaar te tikken en het streamen begint automatisch. Combineer je dus de snelle en gebruiksvriendelijke verbinding van NFC met de open standaard van Miracast, krijg je een bijzonder gemakkelijke manier om al je videobestanden op je televisie te krijgen.

6Samengevat

Chromecast en AirPlay lijken de lakens de komende jaren te blijven uitdelen. Eén ding is zeker: het is nog nooit zo makkelijk geweest om te streamen naar de tv.

Reageer