beter geluid op je tv met soundbar

De geluidskwaliteit van je flatscreen tv laat veelal te wensen over. Een externe luidspreker kan daarom zeker geen kwaad. Wij sommen enkele opties voor je op.

De tijd dat een geluidssysteem voor je televisie synoniem stond met een 5.1-luidsprekerset met kabels doorheen je woonkamer, ligt definitief achter ons. Vandaag wordt de markt overspoeld door opties, gaande van de klassieke opstelling tot compactere speakersets, soundbars en sinds kort ook de soundplate. Maar welke oplossing is nu de ideale keuze voor jou?

Home cinema sets

Een home cinema set zorgt voor een complete geluidsbeleving in je woonkamer. Een set bestaat uit een centraal bronapparaat, meestal uitgerust met Blu-ray speler, wifi-connectie, DLNA, Bluetooth en in sommige gevallen ook zaken als NFC en internetradio. Het geluid van deze bron wordt verdeeld over de bijhorende luidsprekers.

Het woord ‘home cinema’ roept bij veel mensen nog steeds de uitgebreide luidsprekeropstelling op. Het blijft natuurlijk de klassieker, ook al bestaat die al een tijdje niet meer enkel uit 5 luidsprekers en een subwoofer.

Naast de 5.1-opstelling kan je ook kiezen voor de 7.1-optie (dus met twee extra luidsprekers) of zelfs een 9.1-systeem. Deze opstellingen zijn uiteraard ideaal voor wie in zijn of haar woonkamer wat extra ruimte heeft en, in de meeste gevallen, ook wat extra geld wil neerleggen. Een uitgebreide speakerset blijft immers de duurste manier om een beter geluid uit je televisie te halen, zeker als je een goede set in huis wilt halen.

Anderzijds heb je ook steeds meer opties om met compacte en betaalbare luidsprekers een beter geluid te bekomen. Zo bestaan er talloze 2.1-sets (met twee luidsprekers en een subwoofer die zorgt voor de .1-benaming), 2.0 sets zonder subwoofer en zelfs het 1.1-systeem, waarbij een centerspeaker wordt aangevuld met een subwoofer, bestaat.

Een ding staat vast: wil je een écht surroundgeluid bekomen, kan je niet om een 5.1-systeem (of hoger) heen. Heel wat fabrikanten hebben de virtuele surround van hun systemen de laatste jaren fel verbeterd en leveren soms echt topprestaties af, maar de echte surroundervaring bieden ze (nog) niet.

Een ander voordeel van surroundsystemen is dat ze zo goed als altijd met een subwoofer inbegrepen komen. Op die manier ben je ook altijd zeker dat de diepe basgeluiden goed tot hun recht komen.

Bovendien zal je bij een uitgebreide luidsprekerset minder last hebben van sweet spots, aangezien de hele kamer gevuld wordt. Iedereen krijgt dezelfde geluidservaring, waar je ook zit.

Een groot voordeel dat een opstelling met verschillende speakers heeft ten opzichte van een soundbar, is de betere ondersteuning voor multikanaalsgeluid zoals je dat op bijvoorbeeld Blu-rays terugvindt. Ook een kleinere opstelling, zoals een 2.0-systeem, kan bepaalde voordelen hebben op een soundbar. Muziek van op cd’s, bijvoorbeeld, komt in veel gevallen beter tot zijn recht als je het op (twee) afzonderlijke luidsprekers afspeelt. Dit kan belangrijk zijn voor wie zijn speakers ook veel voor muziek wil gebruiken.

De soundbar

De soundbar heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Enerzijds is dat vanwege de opmerkelijke verbetering van de geluidskwaliteit, anderzijds is dat omdat meer mensen de voordelen van een compact systeem inzien en kunnen gebruiken. Zo wonen steeds meer mensen in een kleinere woning en is er dus minder plaats om een hele luidsprekerset te plaatsen. Een soundbar neemt heel weinig plaats in, waardoor het dus een ideale oplossing is om op een compacte manier toch een beter geluid te verkrijgen.

Een andere oorzaak kan je bij de moeilijkere financiële tijden leggen. We letten allemaal meer op waar onze centen naartoe gaan en dus wordt de goedkopere soundbar interessanter dan een home cinema of luidsprekersysteem.

Bovendien is een soundbar bijzonder clean en strak. Of je hem nu op een tv-meubel legt, of boven of onder je televisie aan de muur hangt: soundbars smelten heel gemakkelijk weg in je interieur. Waar je moeilijk om een 5.1-set heen kan, is de soundbar een pak subtieler en staat die ook nooit in de weg. Bovendien heb je ook geen wirwar aan kabels door je woonkamer lopen, waar je dat bij home cinema vaak wel hebt. Al zijn er ook al (duurdere) systemen waarbij de speakers draadloos werken.

Bovendien is een soundbar heel gemakkelijk te vervangen. Is je toestel stuk of verouderd, kan je gemakkelijk een nieuwe in huis halen. Bij een set met verschillende luidsprekers valt het wel eens voor dat er een probleem is met een van de speakers, terwijl de rest nog perfect werkt. In zulke situaties is het niet altijd evident om je toestel te vervangen.

Leestip:  Alles over de soundbar

De soundplate

Is een soundbar nog niet compact genoeg voor je, zal je misschien meer iets voelen voor de soundplate. Dat kan je eigenlijk een beetje zien als een ultradunne soundbar die je onder je televisie plaatst. Een soundplate is een goeie oplossing voor wie geen plaats heeft om de soundbar boven of onder de televisie aan de muur te hangen of voor wie geen plaats heeft in het tv-meubel om de soundbar op te plaatsen.

Je kan je televisie namelijk gewoon op de soundplate (of soundbase, of soundboard zoals ze ook genoemd worden) plaatsen. Hierdoor hoef je geen extra ruimte in de woonkamer te creëren, maar krijg je toch een beter geluid uit je televisie.

Bovendien omzeil je op die manier een probleem waar je met een soundbar mee te maken kan krijgen, als je die voor je televisie plaatst. In zulke gevallen kan het namelijk zijn dat de soundbar in de weg staat van de onderzijde van je scherm wanneer je die voor je tv plaatst. Aangezien je televisie op de soundplate staat, komt die niet in de weg van je televisiescherm.

Ook qua geluidsopbrengst hoef je je eigenlijk niet echt zorgen te maken bij een soundplate. De basweergave van deze dunne toestellen is niet altijd op hetzelfde niveau van een soundbar, maar je krijgt zeker een meerwaarde als je gaat vergelijken met het geluid dat uit de luidsprekers van je televisie komt.

Conclusie

Welk type toestel je dus best in huis haalt, is een kwestie van budget en waar je precies naar op zoek bent. Is de prijs niet belangrijk en heb je de ruimte, ga dan voor een luidspreker- of home cinema set met 5.1-systeem of hoger. Is er minder plaats over, ben je op zoek naar een minder dure oplossing of wil je je interieur gewoon zo strak mogelijk houden, dan is een soundbar waarschijnlijk de beste optie.

Een soundbar kan ook perfect als je je televisie aan de muur hangt en erboven of eronder nog wat plaats hebt om ook die aan de wand te bevestigen. De soundplate is nog subtieler dan de soundbar en neemt eigenlijk amper plaats in, maar zal qua basweergave altijd een beetje achterop hinken.

Reageer