soundbar

Het succes van de soundbar is niet geheel onlogisch: het verbetert het geluid van je tv en is in een mum van tijd geïnstalleerd. Waarop moet je letten als je een soundbar wil kopen?

1Wat is een soundbar?

Een soundbar is een langwerpige, slanke luidspreker die werd ontwikkeld om perfect te passen bij je flatscreen tv. Je kan hem op je tv-meubel plaatsen of onder de tv hangen aan de muur.

Via verschillende kleine speakers bootst de soundbar surroundgeluid na zonder dat er nood is aan luidsprekers achteraan of kabels die de woonkamer doorkruisen.

2Soorten soundbars

De soundbar kan van het actieve of passieve type zijn.

De actieve soundbar heeft naast de speakers een eigen versterker, signaalverwerking, en al dan niet een ingebouwde Blu-ray-speler. Het volstaat om je bronnen aan te sluiten, de verbinding te leggen met de tv en klaar is kees.

Bij de actieve soundbars treffen we modellen aan met een afzonderlijke subwoofer. Het spreekt voor zich dat deze met een subwoofer het best de diepe bassen weergeven. Deze subwoofer maakt doorgaans draadloos verbinding met de soundbar.

Een passieve soundbar is in feite gewoon een luidspreker en dient aangesloten te worden op een versterker/receiver. De passieve soundbar zal dan de functie van drie kanalen, links en rechts vooraan en center invullen. Er komen verder geen ingangen of signaalverwerking aan te pas. Dit type soundbar wordt steeds minder courant. De voorkeur gaat meestal naar een actief toestel.

Voorts kan de soundbar over verschillende kanalen beschikken, van een 2-speaker set-up naar 7.1-kanaals geluid, met al dan niet ondersteuning voor Dolby Atmos of DTS:X. Soundbars die een echte surroundervaring willen aanbieden, situeren zich doorgaans in de hogere prijsklasse.

Soundplate of soundbase

Een speciaal type is de soundplate of soundbase. Dit is een soundbar waarop je rechtstreeks de tv plaatst. Nu er heel wat dunne soundbars te koop zijn, verwachten we dat de soundplate een niche blijft.

3Met subwoofer of extra achterspeakers?

Heel wat soundbars worden geleverd met een draadloze subwoofer, die enkel een stopcontact nodig heeft. Voor wie houdt van de nodige bas en wat meer diepgang is dat een uitstekende oplossing

Wie niet tevreden is met virtueel surroundgeluid, kan kiezen voor soundbars waar extra draadloze achterspeakers aan kunnen worden gekoppeld. Zij staan draadloos in verbinding met de soundbar, en hebben geen luidsprekerkabels. Ze hebben enkel een stopcontact nodig, hoewel er al modellen zijn die lekker op een batterij werken. Voor het occassionele filmavondje is dat meer dan voldoende.

4Hoe sluit ik een soundbar aan op de tv?

Heb je verschillende randapparatuur onder je tv staan, zoals een settopbox, gameconsole of mediaspeler, dan hou je er bij de aankoop van een actieve soundbar best rekening mee dat deze over de juiste en over voldoende ingangen beschikt. Dat kunnen verschillende HDMI-ingangen of digitale audio aansluitingen (optisch en coaxiaal) zijn.

Welke mogelijkheden je hebt bij het aansluiten van een soundbar op je tv, lees je in volgend artikel:

Tip: Hoe sluit je een soundbar aan op je televisie?

5Streaming en multiroom

Heel wat soundbars zijn uitgerust met Bluetooth of Wi-Fi om muziek van een smartphone of tablet te streamen naar de soundbar. Daardoor kan je muziek van internetradiostations, jouw thuisnetwerk of muziekstreamingdiensten afspelen op de soundbar.

Sommige soundbars kunnen deel uitmaken van een grotere verzameling van luidsprekers in jouw woning. Via een speciale app van het desbetreffende merk, is de soundbar dan één van de vele luidsprekers in de woning waarop je muziek kan afspelen.

6Oriëntatiesensoren

Niet meteen iets waar je spontaan aan denkt, maar de plaatsing van een soundbar heeft een effect op de geluidskwaliteit. De soundbar op een tv-meubel plaatsen of aan de muur hangen heeft telkens een gevolg voor de positie van de ingebouwde luidsprekers.

Op enkele soundbars tref je daarom een oriëntatiesensor aan die automatisch detecteert of de soundbar horizontaal of verticaal is geplaatst, en die vervolgens de geluidskwaliteit optimaliseert.

7Infrarood

Omdat in de meeste gevallen de soundbar gewoon op een tv-meubel of kast wordt geplaatst, is de kans groot dat de soundbar de infraroodsensor van de tv blokkeert. In dat geval zijn er twee opties: een kleinere soundbar aanschaffen of telkens rechtstaan als je de tv wil bedienen met de afstandsbediening.

Gelukkig is er nog een derde optie: kijk of je soundbar over een infraroodrepeater beschikt. Die kan de commando’s van de afstandsbediening van je tv interpreteren en via de achterzijde van de soundbar doorgeven aan de infraroodsensor van de tv.

8Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je meer dan 100 soundbars terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Kooptip: Overzicht van alle soundbars

Reageer