De SoundTouch-reeks van Bose bestaat al sinds 2013 en werd de voorbije jaren steeds verder uitgebreid. Ook de LifeStyle-systemen ondersteunen nu de SoundTouch-technologie, waardoor ze in jouw muzikaal ecosysteem opgenomen kunnen worden.

De nieuwste toevoeging aan de reeks is de SoundTouch 10, die de SoundTouch Portable vervangt. We testten de Portable eerder nog samen uit met de SoundTouch 30.

De SoundTouch 10 vormt dus het kleinste toestel binnen de SoundTouch-multiroom en brengt voor het eerst Bluetooth naar de serie.

Design

Een woordje over het design: dat is op en top Bose. Zeker de zwarte versie (waarmee wij aan de slag gingen) past volledig binnen de Bose-styling. Het toestel is redelijk strak qua uiterlijk, met zwarte en grijze tinten, en heeft bovenaan een aantal druktoetsen.

Met die toetsen kan je zes presets instellen, het volume wijzigen, het toestel aanzetten en een andere bron selecteren. Aan de hand van kleine lichtpuntjes vooraan kan je de status van jouw bronnen en het systeem zien.

De SoundTouch 10 ziet er dus eerder sober uit, maar past wel volledig binnen de Bose-gedachtegang.

Features

Net als de andere SoundTouch-toestellen kan je een multiroomsysteem opstellen aan de hand van de wifi-ondersteuning. Beschik je dus over verschillende SoundTouch-toestellen, dan kan je die allemaal met elkaar verbinden en jouw muziek in verschillende ruimtes laten afspelen.

Bose_SoundTouch_10-2

Wat nieuw is bij de SoundTouch 10, is de Bluetooth-ondersteuning. Die was er voorheen niet en opent enkele interessante deuren voor het systeem.

De kern van een multiroomsysteem is de werking via het thuisnetwerk, dus via wifi. Speel je je muziek af op één apparaat, dan wordt dat ook afgespeeld op de andere ondersteunende toestellen die zich op dat netwerk bevinden. Natuurlijk stream je je muziek ook via het wifi-netwerk van je (mobiel) toestel naar je audio-installatie.

De toevoeging van Bluetooth betekent concreet dat je jouw favoriete nummers nu ook via de draadloze technologie naar de SoundTouch 10 kan streamen.

Dit heeft verschillende voordelen. Eén daarvan is dat je niet meer afhankelijk bent van de software en ondersteuning van de fabrikant zelf. Via Bluetooth kan je rechtstreeks vanaf bijvoorbeeld jouw smartphone streamen en kan je dat van eender welke bron of app: Spotify, Deezer, Tidal of zelfs YouTube.

Nog een voordeel is dat ook jouw vrienden muziek kunnen streamen naar de SoundTouch 10, zonder dat je hen toegang moet geven tot jouw wifi-netwerk.

En omdat de SoundTouch 10 zowel Bluetooth als wifi biedt, kan je de twee gaan combineren: via Bluetooth een nummer streamen naar de SoundTouch 10 en die dan via wifi ook op andere SoundTouches laten afspelen is perfect mogelijk. Het vormt dus met andere woorden een meer uitgebreide manier om een multiroom te creëren. Heel goed gezien van Bose.

Vergeet ook niet dat Bose sinds kort ook home cinema-systemen in huis heeft die het SoundTouch-principe ondersteunen. Daardoor kan je jouw muziek ook meteen in de woonkamer laten afspelen. Ben je dus op zoek naar een multiroom enerzijds en een home cinema-systeem anderzijds, kan je de twee dus gaan combineren.

Het ontbreken van Bluetooth apt-x-ondersteuning is wel een spijtige zaak. In een klimaat waarin kwalitatieve audio steeds belangrijker wordt, een ietwat jammerlijk gemis.

Net zoals bij de eerste SoundTouch-speakers hoort er ook bij deze SoundTouch 10 een afstandsbediening, waarmee je vanuit je luie zetel tussen jouw nummers en presets kan bladeren. Heel handig, want de meeste multiroomsystemen hebben dit niet. In tegenstelling tot de SoundTouch Portable van vorig jaar, heeft de SoundTouch 10 geen ingebouwde batterij en moet je die dus aansluiten op het stroomnet om te kunnen luisteren. Bose laat daarmee de factor ‘mobiliteit’ vallen.

Geluidskwaliteit

De SoundTouch 10 is de kleinste (en goedkoopste) van alles SoundTouches en dus kan je wel verwachten dat de geluidskwaliteit niet absolute top zal zijn. Toch wist het toestel ons te overtuigen.

De SoundTouch 10 presteert meer dan behoorlijk in alle toonaarden, al mocht het geluid naar onze mening, ondanks zijn grootte, iets ruimtelijker en ‘steviger’ voor de dag komen.

Bose_SoundTouch_10-3

Hoge volumes zijn geen enkel probleem en ook de bastonen zijn niet te zwaar, maar wel genoeg aanwezig. Ook in onze review van de SoundLink Wireless II-hoofdtelefoon merkten we het al op: Bose lijkt wat af te stappen van té doordringende basgeluiden, iets wat we zeker toejuichen.

Jammer genoeg biedt het apparaat geen stereogeluid en dat hoor je ook meteen. Ook met twee SoundTouch 10-toestellen kan je geen stereogeluid creëren. Dat is uiteraard jammer, zelfs binnen een multiroomopstelling.

Wij testten het toestel als stand-alone uit en dan komen schoonheidsfoutjes in de geluidskwaliteit uiteraard meer tot uiting. Beter is om het toestel in een systeem te zien, waarbij ook andere (grotere) speakers het geluid meedragen. De SoundTouch 10 moet je dan ook vooral zien als multiroomtoestel in bijvoorbeeld de slaapkamer of de keuken, en voor zulke ruimtes zal het geluid meer dan voldoende blijken.

SoundTouch-app

In onze review van vorig jaar waren we niet overtuigd van het uiterlijk van de SoundTouch-app en jammer genoeg stellen we vast dat die eigenlijk nog niet veranderd is.

Puur functioneel doet de app wat je vraagt, maar overzichtelijk is hij niet. Jammer, want als je via wifi wilt streamen, is de app wel belangrijk. Hardwarefabrikanten maken meestal niet de mooiste software, maar de voorbije twee jaar hebben we hier toch een positieve evolutie in kunnen zien en het is wat jammer dat Bose hier voorlopig niet in lijkt mee te gaan.

Maar goed, uiteindelijk komt het nog altijd neer op functionaliteit en die is bij de SoundTouch-app zeker prima.

Conclusie

De SoundTouch 10 vormt dankzij de toevoeging van Bluetooth aan het multiroomverhaal een slimme zet van Bose en verlaagt de drempel om muziek te gaan streamen doorheen je huis.

Op gebied van geluidskwaliteit zijn we best positief, al vinden we het jammer dat Bose voor een monogeluid koos. Niet echt een probleem als je meerdere SoundTouches combineert, maar wel als je enkel dat toestel in de ruimte hebt staan.

Nog een woordje over de prijs: die komt op 199,95 euro te liggen en ligt daarmee min of meer op de mediaan van de betere Bluetooth-speaker. Het voordeel is dat je met dit toestel meteen ook een (eerste) stap richting een multiroomsysteem zet.

Klik hier om producten in te laden

Reageer