Draadloze hoofdtelefoons roepen telkens opnieuw een debat op over in hoeverre het weglaten van een fysieke kabel een invloed heeft op de geluidskwaliteit. En als er dan al een merkbaar verschil is, in hoeverre is dat groot genoeg om het gemak van een draadloos toestel te overschaduwen?

Wij gingen aan de slag met wat een van de beste betaalbare draadloze hoofdtelefoons van vandaag op de markt moet zijn: de Bose SoundLink Around Ear Wireless II.

Design en fit

Design is uiteraard iets heel persoonlijks, maar aan de Bose SoundLink Wireless II is er niet meteen iets dat je niet mooi zal vinden. Het toestel ziet er redelijk basic uit, met vooral zwarte vlakken, aangevuld met een fijne blauwe toets. Er is ook een volledig witte versie beschikbaar.

Bose_SoundLink_around-ear_headphones_II-4

De hoofdtelefoon een echt designstuk noemen is een brug te ver, maar de SoundLink ziet er gewoon heel degelijk uit.

De kussens zijn gemaakt van memory foam en zitten dan ook bijzonder comfortabel. Een over-the-ear fit zit in de meeste gevallen ook heel stevig op jouw hoofd en dat is hier ook zeker het geval.

Draag je de SoundLink ook bijvoorbeeld tijdens het poetsen en moet je geregeld bukken en rondwandelen, dan nog blijft het toestel mooi op zijn plaats.

Na een tijdje vergeet je zelfs dat je een hoofdtelefoon op hebt. Met zijn 200 gram is het toestel ook mooi licht. Volgens Bose is die echter ook heel stevig en moet hij vallen en lichte stoten probleemloos overleven. We hebben dit niet getest, maar we geloven Bose best op zijn woord.

Al bij al is het toestel qua design redelijk tijdloos, met niet al te veel onnodige tierlantijntjes.

Features

Voor we het geluid gaan bespreken, hebben we het nog even kort over de aanwezige features van de SoundLink Wireless II.

De eerste vraag die we bij een Bluetooth-audiotoestel stellen, is: heeft het ook Bluetooth apt-x? Het antwoord is ‘neen’.

Bose_SoundLink_around-ear_headphones_II-3

Apt-x moet de streamingkwaliteit via Bluetooth verbeteren, maar de techniek is zeker nog niet de standaard om muziek te streamen. Bose koos er dan jammer genoeg ook voor om apt-x nog niet in te bouwen.

Wel aanwezig is een ingebouwde microfoon, waardoor je telefoongesprekken kan voeren zonder het toestel van je hoofd te nemen. Die oproepen beantwoorden doe je met enkele knoppen aan de zijkant van het toestel. Die kan je trouwens ook gebruiken om het voorgaande of vorige liedje af te spelen en het toestel in- of uit te schakelen.

Voor de reizigers, pendelaars of anderen die mobiliteit en compactheid belangrijk vinden: de SoundLink II vouwt niet echt samen, maar komt wel standaard met een knappe beschermende etui.

Niet onbelangrijk detail: het toestel heeft geen noise cancelling-eigenschappen. Sommigen zullen dit vervelend vinden, bijvoorbeeld voor gebruik op de trein of het vliegtuig, maar eigenlijk wordt het storend geluid van de buitenwereld al redelijk goed afgeweerd door de knappe fit die Bose geeft.

Ten slotte nog een woord over de batterijduur: die geeft een maximale tijd van 15 uur aan en dat is zeker niet gelogen. Bovendien zorgt de snellader ervoor dat je in amper een kwartier laadtijd zo’n 2 uur batterijduur krijgt. Een gesproken stem laat je trouwens bij elke opstart weten op hoeveel procent jouw batterij staat.

Diezelfde stem zal je ook aangeven met welk toestel de SoundLink verbonden is. Pairen met Bluetooth ging trouwens heel vlotjes en zonder frustraties: op enkele seconden kan je beginnen luisteren.

Geluidskwaliteit

De naam Bose staat natuurlijk synoniem voor kwaliteitsvol geluid en de SoundLink Wireless II past mooi onder die noemer. Een draadloze hoofdtelefoon moet je echter altijd iets anders gaan beoordelen dan een bedraad toestel.

Dan worden we enigszins genoodzaakt tot deze uitspraak: de SoundLink Wireless II presteert heel goed… voor een draadloze hoofdtelefoon.

Begrijp ons niet verkeerd: het geluid dat je te horen krijgt is heel clean en biedt voor alle tonen meer dan degelijke ondersteuning, maar als je een 1 op 1-vergelijking gaat doen met een degelijk bedraad toestel, zal je meteen een verschil horen. Dat is ook logisch, natuurlijk.

Bose_SoundLink_around-ear_headphones_II-2

Bose verdient wel een dikke pluim voor zijn baswaarden. De fabrikant heeft soms de neiging die iets te grotesk af te stellen, waardoor je op den duur gestoord wordt door de te zware lage tonen. Dat is bij dit toestel absoluut niet het geval. De bas is zeker genoeg aanwezig, maar vervult meer de rol als aanvuller dan als hoofdtoon.

Ook op gebied van stereogeluid en de scheiding tussen de twee audiopunten aan elk oor presteert de SoundLink goed. Samen met het kraaknette, cleane geluid krijg je dan ook een meer dan degelijk eindresultaat.

We misten soms dat extra beetje dynamiek en geluidsdiepte en het toestel is niet meteen de beste keuze voor wie keihard wil losgehen op luide muziek, maar is wel een goede optie voor wie gewoon wil genieten van een gemakkelijk te verteren geluid.

Conclusie

Bose levert met de SoundLink Wireless II best een degelijk toestel af, maar moet nog steeds de duimen leggen tegen bedrade apparaten. Het ontbreken van apt-x is daarbij een minpunt.

Toch is de geluidskwaliteit meer dan degelijk en heb je niet echt nood aan actieve noise cancelling dankzij het afgesloten en bovendien bijzonder comfortabele design.

Met zijn 279,95 euro is de SoundLink Wireless II niet superduur, maar naar onze mening iets te prijzig als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

[gap height=”30″]

[review]

Ontdek hier de andere hoofdtelefoons van Bose
Klik hier om producten in te laden

Reageer