De SoundTouch-reeks van Bose is de eerste multiroomoplossing van de fabrikant. De serie bestaat uit drie toestellen, elk met hun specifieke toepassing. Wij connecteerden het grootste en het kleinste model en gingen aan het luisteren.
Zowat elke audiofabrikant heeft wel een of ander multiroomsysteem in zijn gamma, dus was het slechts een kwestie van tijd vooraleer ook Bose met een eigen oplossing op de proppen kwam. Multiroom is populair, denk maar aan het succes van bijvoorbeeld de Sonos-producten. Het feit dat we wat langer moesten wachten totdat Bose een eigen systeem lanceerde, lijkt de fabrikant goed te maken door meteen ook drie verschillende toestellen voor te stellen.
De SoundTouch 30 is het grootste en krachtigste apparaat van de drie. Een trapje lager staat de SoundTouch 20, terwijl de SoundTouch Portable de meest mobiele oplossing van de drie is. Wij kregen van Bose de twee uitersten doorgestuurd: de krachtige SoundTouch 30 en de kleine SoundTouch Portable.
Bose-design door en door
Wie een Bose-toestel in huis haalt, kan eigenlijk al op voorhand een beetje gaan inschatten hoe het toestel er gaat uitzien. Ook de SoundTouch-toestellen zijn uitgerust met de zwarte en grijze Bose-kleuren en het redelijk strakke design dat Bose typeert.
Aan de voorzijde vind je een klein schermpje, waarop nummerinformatie getoond wordt of de netwerkstatus aangegeven staat. Aan de bovenzijde van elke SoundTouch heb je dan weer een raster met toetsen, genummerd 1 tot en met 6 en aan de zijden van dat raster de powerknop, volumetoetsen en een knop om over te schakelen naar de Aux-ingang.
Echt opvallende overige kenmerken zijn er niet. De bediening doe je via de bijgeleverde afstandsbediening of de app (hierover straks meer).
Installatie: te omslachtig
De SoundTouch-toestellen zijn multiroomapparaten en werken dus via een wifi-netwerk. Ze ondersteunen geen Bluetooth, dus er komt wel een zeker installatieproces bij kijken vooraleer je draadloos aan het luisteren kan. Wil je echter toch meteen plug & play, kan je dat via de Aux-ingang en het bijhorende kabeltje.
Bij de installatie moet je uiteraard je SoundTouch verbinden met je wifi-netwerk. Daarvoor heb je ook de app nodig op je computer. Met enkel je smartphone zal je de toestellen niet kunnen configureren, en dat is jammer en vervelend. Van zodra het toestel is geconfigureerd binnen je netwerk, kan je wel zonder pc aan de slag.
Om de toestellen op je netwerk aangesloten te krijgen, heb je twee opties. Je kan dat door een ethernetkabel op het toestel aan te sluiten, of door gebruik te maken van de draadloze verbinding. Nu ja, ‘draadloos’: op een gegeven moment moet je sowieso de SoundTouch via een USB-kabel (die wel netjes meegeleverd wordt) met je computer verbinden.
Alles wordt weliswaar mooi stap voor stap uitgelegd in de SoundTouch-app zodat ook de Jan met de pet zonder problemen aan de slag kan, maar toch kregen we het gevoel dat dit simpeler moet kunnen. Dat is uiteraard ook zo, want waar je bij andere fabrikanten de gegevens van je draadloos netwerk gewoon via je smartphone of tablet kan overzetten naar de speaker, is dat hier niet het geval. Daardoor neemt het configureren naar onze smaak iets te veel tijd in beslag, zeker als je in ons geval twee keer exact hetzelfde proces moet doorlopen.
Afspeelopties
Eens geïnstalleerd kan je beginnen met het afspelen van muziek, en dit zoals eerder aangegeven enkel via wifi of de Aux-ingang. De Aux-poort spreekt voor zich: je sluit met een 3,5 mm-kabeltje een extern toestel aan en je bent klaar. Maar het is uiteraard vooral het draadloze wifi-gedeelte wat ons interesseert.
Voor je begint met streamen, kan je uit verschillende opties gaan kiezen. Naast de bekende streamingdiensten kan je ook kiezen uit honderden internetradiostations, muziek die op je NAS staat of je kan gewoon je iTunes-muziekbibliotheek importeren.
We hadden het eerder al over het genummerd raster aan de bovenzijde van de SoundTouches. Deze duiden op de zes presets die je kan instellen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe afspeellijst gemaakt in iTunes en wil je die snel afspelen wanneer je thuiskomt, of heb je de ideale achtergrondmuziek voor tijdens het eten gebundeld, dan kan je dat achter een preset stoppen. Gewoon op het nummer drukken is daarbij genoeg en de lijst begint te spelen. Ook internetradiostations kan je koppelen, dus er zijn heel wat mogelijkheden.
Om nog even terug te komen op de netwerkconfiguratie: jammer genoeg stopte het geluid soms en kregen we de melding dat er een netwerkfout opgetreden was en de muziekserver niet beschikbaar was, terwijl de systemen op hetzelfde wifi-netwerk aangesloten waren als bijvoorbeeld onze laptop, de router in dezelfde kamer stond en er verder ook geen problemen waren met onze internetverbinding. Het systeem leek ons dan ook niet altijd even stabiel te werken, wat in dergelijke setups heel vervelend is.
Waar de SoundTouch 30 (en de SoundTouch 20) altijd op het stroomnet aangesloten moeten zijn om te kunnen spelen, is dat bij de Portable niet het geval. Die komt met een oplaadbare batterij die het bij onze tests wel maar een drietal uur uitzong.
De SoundTouch-app
Bij de SoundTouch-apparaten hoort ook een bijhorende app, die je gratis kan downloaden voor je computer of mobiel apparaat (Android en iOS). Die doet perfect wat hij hoort te doen, maar ziet er eigenlijk niet uit.
De menu’s kan je moeilijk mooi noemen: een zwarte achtergrond met daarover blauwe menu’s met witte tekst. Uiteindelijk wen je wel aan het design, maar het eerste moment word je precies terug in de tijd gekatapulteerd.
Ook bladeren door de menu’s en scrollen door lijsten hebben wij al vlotter weten verlopen. Net als het configuratiesysteem hebben we hier het gevoel dat dit beter en ook overzichtelijker kan. Maar goed, alles werkt wel naar behoren en je vindt eigenlijk wel snel terug waar je naar op zoek bent, dus we zien dit gerust door de vingers.
De geluidskwaliteit
Eens je alles geïnstalleerd en ingesteld hebt, kan je naar je muziek beginnen luisteren. Wij begonnen met de grote SoundTouch 30 en vonden het geluid bij een eerste snelle luisterbeurt degelijk, maar ook niet meer. Vooral de basklanken mochten naar onze mening meer aanwezig zijn, iets wat je best vreemd kan noemen aangezien Bose soms de neiging heeft de diepere tonen iets te zwaar te maken. Toen we de SoundTouch Portable kort uittestten, wisten deze bastonen ons toch meer te bekoren.
Naarmate we meer verschillende muziekgenres de revue lieten passeren en we uitgebreider gingen testen, neigden we steeds meer naar het geluid van de SoundTouch 30. Het zou vreemd zijn mocht de kleinere en goedkopere Portable een beter geluid produceren dan de SoundTouch 30 uiteraard. We vermoeden dat onze aanvankelijke voorkeur voor de zware bastonen een uitloper is van het luisteren naar een soundbar waarbij de bastonen wat te zwaar waren, waardoor de SoundTouch 30 aanvankelijk te weinig kracht leek te hebben.
Maar goed, over de geluidskwaliteit van beide toestellen kunnen we enkel maar positief zijn. De grote SoundTouch 30 kan je gerust als belangrijkste muzieksysteem in je woon-, slaapkamer of keuken gebruiken. Het systeem is krachtig genoeg om een hele kamer (of zelfs twee) van een mooie en heldere klank te voorzien. Bij de SoundTouch Portable vonden we de bas (die we eerst loofden) iets te zwaar staan, maar die kan je gaan verminderen in de SoundTouch-app. Dit is trouwens zowat de enige instelling die je kan gaan wijzigen, want Bose wil uit de doos al een knap geluid brengen en laat daardoor een echte equalizer achterwege.
Uiteraard hebben we ook de multiroomopties uitgebreid getest en lieten we de twee toestellen samen aan het werk. De twee apparaten als volwaardig stereosysteem gebruiken lukt niet, maar in synchrone modus krijg je wel een mooi geluid doorheen je woning. Je kan de SoundTouch-toestellen met één eenvoudige klik aan het systeem toevoegen of verwijderen. Ook in een multiroomsysteem bleef de geluidskwaliteit knap en krachtig over de hele lijn. Op dit vlak wist Bose dan ook heel goed te overtuigen. En die bastonen? Die waren in één woord uitstekend.
Conclusie
De SoundTouch-toestellen zijn een meer dan geslaagde eerste stap op de multiroommarkt van Bose. De software mag misschien nog iets beter uitgewerkt worden, net als de vervelende configuratie en installatie, maar voor de rest zit het wel goed. De fysieke toetsen met de presets zijn een heel handige toevoeging die de meeste concurrenten niet bieden. Ook op geluidskwaliteit kan Bose zich, zeker met de SoundTouch 30, absoluut gaan meten met de concurrentie, en dan voornamelijk Sonos.
Natuurlijk behoren Bose-toestellen al snel tot de hogere prijscategorieën, maar hier valt dat al bij al wel nog mee. Voor de SoundTouch 30 betaal je € 699,95, wat dus in dezelfde prijsklasse ligt als de Playbar van Sonos. De SoundTouch Portable kost € 399,95, wat trouwens evenveel is als de SoundTouch 20 die zich tussen de Portable en de 30 situeert. Dit lijkt ons dus wat veel, maar als extra voordeel heb je natuurlijk dat je de Portable snel kan verplaatsen.
Alles bij elkaar heeft Bose een sterke productlijn bij elkaar gebracht, die het de concurrentie zeker niet gemakkelijk zal maken.
Reageer