Nu de eerste nieuwe televisies voor 2020 bekend zijn, zien we meteen al enkele televisietrends verschijnen. Een overzicht van de trends die we nu al zien op de nieuwe tv’s voor 2020.
1Beter geluid op televisies
Een betere geluidskwaliteit via de tv blijft een werkpunt voor 2020. Sommige merken doen het via een kleine of grote soundbar die in het design van de tv zit weggewerkt of op een speciale manier zit geïntegreerd in de tafelvoet.
Een merk als Sony doet het iets anders met een geluidstechniek (Acoustic Surface Audio) die het geluid uit het scherm doet komen. Die optie is er dit jaar ook op de nieuwste high-end tv’s van Samsung: ingebouwde tv-speakers herkennen via de techniek Object Tracking Sound (OTS) bewegende objecten op het scherm en zullen die geluidsmatig proberen na te bootsen.
Samsung gaat ook het geluid van de nieuwste tv’s en soundbars van het merk beter op elkaar afstemmen met het Q-Symphony concept. Zowel de tv-speakers als die van de soundbar zullen samen harmonieus geluid laten produceren. Wanneer je nu een soundbar koppelt aan een tv, wordt het geluid van de tv-speakers altijd uitgeschakeld.
2Meer (artificiële) intelligentie
We zien dat intelligentie (en AI) een steeds grotere rol gaat opnemen in de processors die de tv doen draaien. AI speelt bijvoorbeeld een rol in het opwaarderen of opschalen van de beelden naar een betere beeldkwaliteit of hogere resolutie.
Maar ook op het vlak van aanpassing van de tv in de kamer waar hij staat, is er vooruitgang te melden. Beelden worden beter afgestemd op het omgevingslicht (Dolby Vision IQ en Ambient Optimization van Sony). Die laatste gaat ook het geluid mee regelen. Zo kan het detecteren wanneer er bepaalde objecten in de kamer geluid absorberen of reflecteren, zoals een sofa of gordijnen, en de akoestiek hierop afstemmen.
Ook Samsung bouwt op geluidsvlak intelligentie in: de televisie gaat het volume van dialogen verhogen wanneer het merkt dat er meer achtergrondgeluid is in de kamer.
38K: steeds meer modellen maar afwachten blijft de boodschap
Hoewel het aanbod 8K-televisies dit jaar blijft toenemen, met nieuwe modellen van Samsung, LG en Sony, blijft het wachten op de definitieve doorbraak.
We zien wel dat merken steeds meer de nieuwste snufjes of een nieuw design voorbehouden voor de 8K televisies, en dat kan misschien wat de kleinste schermformaten betreft voor wat meer verkopen zorgen.
De prijzen voor de 8K instapmodellen lijken dit jaar verder te zullen dalen, al zijn de schermformaten, met minstens 65-inch, nog altijd groot uitgevallen en zal dat niet iedereen aanspreken.
4Aandacht voor de filmmaker
Dit jaar lijkt er ook steeds meer geluisterd te worden naar de regisseur van de film. Met de lancering van de Filmmaker Modus op tv’s van merken als Samsung, Philips, LG en Panasonic wil men films er beter te doen uitzien op het televisiescherm, en op de manier waarop de regisseur het bedoeld heeft. De bedoeling is dat je als kijker niet meer in de instellingen van de tv hoeft te gaan zoeken.
Eén voorwaarde: de metadata voor die nieuwe modus moet wel beschikbaar zijn bij de film.
5Meer én betaalbare OLED-televisies
Zowat alle merken, met uitzondering van Samsung, bieden wel een of andere oled televisie aan. Dit jaar mogen we opnieuw een hele lichting goedkopere instapmodellen verwelkomen, met prijzen die (enkele maanden na de eerste release) al rond de 1300 euro gaan voor een 55-inch oled tv.
Nieuw dit jaar is een oled televisie met een schermformaat van 48-inch. Merken als LG en Sony hebben al aangekondigd er een uit te brengen dit jaar. Door de combinatie van het (waarschijnlijk) lagere prijsniveau en de grootte verwachten we dat dit een succes zal worden.
6Strijd tussen Dolby Vision en HDR10+ blijft
Meer nog dan de Ultra HD 4K-resolutie is HDR of High Dynamic Range de stap naar een betere beeldkwaliteit. Dit jaar winnen de de dynamische varianten van HDR, Dolby Vision en HDR10+, steeds meer aan belang.
Leestip: Dolby Vision versus HDR10+
7Spraakassistenten standaard ingebouwd
Elke degelijke televisie krijgt dit jaar een digitale spraakassistent mee: of het nu gaat om Google Assistant, Amazon Alexa of Apple’s Siri. Waar we voorheen die spraakcommando’s moesten doorgeven via een microfoontje dat zat ingebouwd in de afstandsbediening (en dat kan nog altijd), zien we dat de microfoons nu worden ingebouwd in de tv zelf. Hopelijk hebben we dan de optie om dit uit te schakelen in de instellingen, mocht je dit niet wensen te gebruiken.
8Steeds meer aandacht voor de gamer
Televisiefabrikanten lijken de markt voor gamers ontdekt te hebben, en gaan de concurrentie aan met de gaming monitoren. Features zoals Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) en lage inputlags, 120Hz vernieuwingsnelheid en ondersteuning voor Nvidia G-Sync en FreeSync moeten steeds meer gamers overtuigen om voor een tv te kiezen. Vooral op het vlak van gaming in HDR lijkt 2020 een heel interessant jaar te worden.
Reageer