LG-oled-8K-2020

Net voor de start van de technologiebeurs CES heeft LG zijn nieuwste lichting 8K televisies voor 2020 voorgesteld. Het gaat om de premium LG Signature oled televisies van 88-inch en 77-inch (modellen ZX) en drie uitvoeringen van de NanoCell tv’s (Nano99, Nano97, Nano95).

In totaal vervoegen een achttal televisies het 8K aanbod van LG, waaronder tv’s met schermformaat van 65-inch. LG had vorig jaar al 8K tv’s van 88-inch en 75-inch gelanceerd. Elk model overtreft de officiële nieuwe 8K Ultra HD definitie van de Consumer Technology Association (CTA).

De nieuwe 8K tv’s zullen allen de nieuwste generatie (ondertussen de derde) van de Alpha 9 AI-processor meekrijgen, die specifiek werd verbeterd voor het opschalen van 4K-beelden tot 8K.

Leestip: Is een 8K televisie de moeite waard?

Volgens LG is “de AI Picture Pro van de α9 Gen 3-processor in staat om gezichten en tekst op het scherm te herkennen, deze te verfijnen en aan te scherpen om meer natuurlijke huidtinten, goed gedefinieerde gelaatstrekken en duidelijkere tekst te produceren. Bovendien herkent de Auto Genre Selection het type content en past deze automatisch de ideale beeldinstellingen toe. Zo garandeert LG bij films, sport, standaardbeeld en animatie de beste beeldkwaliteit.”

LG-nanocell-8K-2020

Ook op audiovlak gaat de Alpha 9 Gen 3 processor aan de slag: AI Sound Pro analyseert en classificeert audio in vijf categorieën – muziek, films, sport, drama of nieuws – voor duidelijkere stemmen en een rijker achtergrondgeluid. Gesproken woorden worden geïsoleerd en het volume ervan verhoogd, waardoor het onderscheid tussen achtergrond en gesproken dialogen duidelijker is en gesprekken makkelijker te volgen zijn.

De televisies zijn voorzien van HDMI 2.1-poorten en spelen van een brede selectie 8K-bronnen af waaronder ook codecs zoals HEVC, VP9 en AV1. Die laatste is een relatief nieuwe codec (april 2018) die breed wordt ondersteund door streamingproviders als YouTube, Apple, Netflix en Amazon.

Andere features zijn het afspelen van Dolby Vision, Dolby Atmos en ondersteuning voor de nieuwe Filmmaker Modus.

Reageer