DTS-X tips

DTS-X, het is een term die je steeds meer tegen het lijf loopt in de audiowereld. Steeds meer fabrikanten rusten hun audio-apparaten uit met de techniek en brengen zo een nieuw geluid naar jouw woonkamer. Maar wat houdt DTS-X eigenlijk in? En waarin verschilt het van Dolby Atmos?

DTS-X?

DTS staat voor Digital Theatre System en is kort gezegd een digitaal systeem voor surround sound. Je hebt vast en zeker al het logo van DTS zien verschijnen op toestellen of aan het begin van sommige televisieprogramma’s of films. DTS-X is de nieuwste standaard van de techniek.

Wat is er speciaal aan DTS-X?

DTS-X is een audioprincipe dat een ‘multidimensionaal’ geluid wil creëren waarbij het geluid uit verschillende richtingen naar je toekomt, zoals dat ook in het ‘echte leven’ zou doen.

Klinkt verdacht veel op Dolby Atmos, niet? Inderdaad: DTS-X slaat eigenlijk dezelfde richting in als Atmos en wil een stapje verder gaan dan een gewone surround. Het doel? Een meer realistisch geluid dat je volledig omgeeft en niet zomaar van een welbepaalde speaker komt.

Wat is het verschil met Dolby Atmos?

Het grote verschil met Dolby Atmos zit hem in de speakeropstelling. Dolby Atmos focust zich vooral op luidsprekers van bovenaf of in het plafond. Op die manier krijg je een geluidsreproductie die natuurlijker aanvoelt en een soort ‘sound bubble’ creëert.

Heb je thuis bijvoorbeeld een 5.1- of 7.1-surround staan, dan moet je daar voor Atmos nog enkele hoogtespeakers aan toevoegen (of speakers die via geluidsreflectie op jouw plafond voor een gelijkaardig effect zorgen). Voor DTS-X heb je dat niet nodig: het werkt gewoon met jouw standaardopstelling. DTS-X ondersteunt tot 32 verschillende luidsprekerlocaties, waardoor je zelfs met een 11.2-setup (met een receiver uit 2015) van het effect kan genieten.

Dat de techniek zo flexibel is qua speakeropstelling, dankt het aan het Multi-Dimensional Audio (MDA)-platform. Dat is een open platform en filmmakers kunnen de locatie, de bewegingen en het volume van geluid zodanig gaan aanpassen en ‘plaatsen’.

DTS-X in de woonkamer

Wie bang is dat DTS-X nog niet goed ingeburgerd is, zal aangenaam verrast zijn dat het gamma ondersteunende toestellen heel groot is: tot 90% van de recent verkochte apparaten biedt DTS-X aan.

Zoals we al aangaven, heb je geen extra luidsprekers nodig voor DTS-X, maar je kan er wel aanschaffen. Op die manier krijg je een een nog groter 3D-effect.

Bovendien is DTS-X backwards compatible, waardoor het perfect werkt met jouw huidige 5.1- of 7.1-set. En dat is alweer kosten uitgespaard, natuurlijk. Zolang je die speakers aansluit op een ondersteunende receiver, zit je goed. Een nieuwe Blu-ray speler zal je ook niet nodig hebben (tenzij je wil overschakelen naar 4K-beelden).

Zijn er al films met DTS-X?

Vaak is beschikbare content de achilleshiel van een nieuwe techniek, en dat is hier niet anders. Momenteel zijn er amper Blu-ray films die DTS-X ondersteunen waaronder het pareltje Ex Machina (lees onze review hier).

Ook via streaming (via Netflix, bijvoorbeeld) heb je nog geen DTS-X-content.

Hopelijk komt er snel meer content met DTS-X…

Reageer