Elke maand zetten we de beste of meest opmerkelijke Blu-ray release van de maand in de kijker. Deze maand springen we naar de toekomst met Ex Machina.

Filmdebuut voor regisseur

Zo af en toe gebeurt het dat een hele goede film een beetje onder de mainstreamradar blijft en niet door het grote publiek opgepikt wordt. Warrior (2011) was aanvankelijk zo’n film en ook Prisoners (2013) hoort wat ons betreft in dat rijtje, net als talloze andere films uiteraard.

Hoe het komt dat zulke films niet meteen de grootste buzz creëren, kan uiteenlopende redenen hebben. Een beperkte marketing is daar zeker één van, terwijl ook het gebrek aan ‘AAA’-acteurs een bepalende factor is. Uiteraard speelt ook de regisseur een belangrijke rol: zet een grote naam achter de camera en de aandacht voor de film zal meteen exponentieel gaan stijgen.

Ex Machina heeft in dat opzicht misschien een beetje last van alle drie deze symptomen. De gemiddelde man op straat zal misschien een reclamestuk van de film op televisie gezien hebben, of hier en daar een poster opgemerkt hebben, maar zonder veel meer. Als je vervolgens de belangrijkste castleden bekijkt, kan je moeilijk spreken van ronkende namen: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson en Oscar Isaac vormen zowat de hoofdrolspelers.

Nochtans zal je zeker Gleeson al zien spelen hebben, zonder dat je het waarschijnlijk zelf beseft: hij speelt namelijk Bill Weasley in de Harry Potter-franchise en vertolkte ook de hoofdrol in de romantische film In Time. Hij zal later dit jaar ook te zien zijn in de nieuwe Star Wars-film, net als Isaac trouwens, die rollen vertolkte in onder meer Body of Lies, Robin Hood en Drive.

ex-machina-2

Dat de naam Alicia Vikander geen belletje doet rinkelen, is geen schande aangezien de mooie Zweedse vooral in Scandinavische producties te zien was, waarvan En Kongelig Affaere (A Royal Affair), waarin Vikander schittert naast Mads ‘Hannibal’ Mikkelsen, zowat de bekendste is. Vikander is weliswaar niet aan haar Hollywood-proefstuk toe en was eerder te zien in Son of A Gun en recenter ook The Man From U.N.C.L.E.

In de regisseursstoel vinden we Alex Garland, net als zijn cast een up-and-coming talent. Hij is zeker geen onbekende in het wereldje en werkte als schrijver eerder mee aan Sunshine en 28 Days Later…. Garland is ook schrijver van het boek The Beach, waarop de film met Leonardo DiCaprio gebaseerd is.

Gamers hebben misschien al kennis gemaakt met Garland in de vorm van het spel Enslaved: Odyssey to the West. Ex Machina is echter zijn regiedebuut.

Samengevat: Ex Machina zit vol jong talent dat nog volop aan de grote doorbraak aan het bouwen is, maar daar heel dichtbij staat. In veel van deze gevallen krijg je dan een knap eindresultaat, en dat is bij deze film niet anders.

Het verhaal

Het verhaal gaat als volgt: in een futuristische wereld wint Caleb (Gleeson), een jonge programmeur die aan de slag is bij het grootste internetbedrijf ter wereld, een wedstrijd waardoor hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van zijn CEO Nathan (Isaac). Caleb merkt al snel dat zijn prijs niet zomaar een prijs is, maar hij deel uitmaakt van een experiment waarvan ook Ava (Vikander), een robotmeisje met kunstmatige intelligentie, deel uitmaakt.

De idee dat robots met geavanceerde AI een bedreiging kunnen zijn voor hun ontwerper, is een item dat al veelvuldig aan bod gekomen is in films en ook Ex Machina kampt soms met het I, Robot-syndroom, maar pakt het op een heel andere manier aan.

Ex Machina voelt realistischer aan en wisselt actie in voor emotie, dialoog en interactie. De film zet je constant aan het denken en slaagt erin om je met kleine gelaatsuitdrukkingen van de hoofdpersonages geboeid te houden.

Daardoor is het duidelijk een film voor de rustige denker en niet zozeer voor wie het vooral van knallen en opwinding moet hebben. Bij dit type film maken de acteerprestaties en de regie het verschil tussen een passant en een film die je zal onthouden. Garland en zijn cast slaagden er echter wonderwel in om de prent naar een hoger niveau te tillen, met vooral Oscar Isaac en Alicia Vikander als grote sterren.

Om de film volledig naar waarde te kunnen schatten, moet je hem gewoon bekijken. Net als bij topfilms als Inception of Interstellar, beide van Christopher Nolan, blijf je na het bekijken van Ex Machina verbijsterd in je stoel zitten. En daar doen we het voor, toch?

Beeld

Ex Machina is een AVC 1080p transfer in een beeldverhouding van 2.40:1. De film heeft een eigen, uitgesproken look met speciale aandacht voor de architectuur van het gebouw. De dansscène met Nathan en Kyoko is een mooi voorbeeld van hoe een lichtschema (in dit geval rood) en architectuur bepalend zijn voor de scène.

Verder zit de film vol fijne details, zoals het robotlichaam van Eva.

ex-machina-still-hr-2

Geluid

Op de Amerikaanse release is er al een DTS-X soundtrack terug te vinden. Wij moeten het stellen met een Engelstalig DTS-HD Master Audio 5.1 geluidsspoor. De soundtrack van Geoff Barrow en Ben Salisbury, geeft mooi het claustrofobische gevoel weer van Nathan’s woning en labo.

Extra’s

Op de Blu-ray vind je vijf extraatjes, waarvan ‘Creating AVA’ het meest weet te boeien. Daarin krijg je een behind-the-scenes-look van hoe AVA tot stand kwam, hoe het productieproces verliep en waarom AVA er zo uitziet.

Leuk detail bij het ontwerpen van AVA: het team van designers mocht geen enkele afbeelding of foto van robots bekijken om inspiratie op te doen, maar keek in de plaats naar zaken die je hier misschien niet meteen zou verwachten, zoals de ophanging van wagens of hoe supermoderne fietsen precies in mekaar zitten.

Voor het uiterlijk van AVA werd heel sterk de nadruk op het menselijke aspect gelegd, om haar personage en haar menselijkheid extra in de verf te zetten: een soort aansluitende maliënkolder moet de vormen van het menselijke lichaam benadrukken, terwijl ook de inwendige anatomie zo goed mogelijk nagebootst werd.

Uit de interviews kom je ook te weten dat Alicia Vikander een opleiding als ballerina genoten heeft, waardoor ze een quasi perfecte controle over haar lichaam en bewegingen heeft. Samen met de onschuldigheid die ze uitstraalt kunnen we dan ook niet anders dan bevestigen dat ze perfect gecast werd voor deze rol.

REVIEW OVERVIEW
Film
Beeld
Geluid
Extra's

Reageer