KEF is een merk dat bij ons niet echt heel bekend is bij de doorsnee consument. De fabrikant richt zijn pijlen al een hele tijd op de echte high-end audio-ervaring, getuige daarvan de Muon-speakers die het in 2008 lanceerde en een kleine 200.000 euro per paar kostten.
Met de Muo gaat het bedrijf nu voor een meer betaalbare optie en mengt het zich meer in het streamingdebat.
Design
Wanneer je de Muo uit de doos haalt, merk je meteen dat dit niet zomaar een zoveelste audiostreamer is. Het toestel is ondanks zijn compacte vorm redelijk zwaar (800 gram) en bij een luidspreker is dat bijna altijd een goed teken.
Dat is dat zeker als je weet dat de casing gemaakt is van aluminium, dat niet enkel licht is maar volgens KEF ook trillingen moet vermijden en zo een zuiverder geluid moet waarborgen.
De speakergrille is verspreid over de hele lengte van de luidspreker en heeft de vorm van een zandloper, waardoor het toestel er dunner en gestroomlijnder uitziet dan hij werkelijk is. Twee kleine voetjes maken dat de Muo op elke ondergrond kan steunen zonder schade toe te brengen aan zichzelf of bijvoorbeeld jouw tafel. Kleine details maken veelal het verschil en dat heeft KEF goed begrepen.
Je kan er dan ook niet omheen: de Muo is een serieuze, maar wel mooie speaker die gewoon high quality uitstraalt. Leuk detail: je kan de luidspreker ook rechtopstaand gebruiken, mocht je dat willen. Een ingebouwde sensor past het geluid dan aan aan de opstelling. Wij vonden het geluid echter gebalanceerder als je het toestel neerlegt.
Met zijn lengte van om en bij de 20 centimeter is de Muo heerlijk compact en mobiel en stop je die gemakkelijk weg in jouw rugzak of handtas. Het design is jammer genoeg niet waterdicht, maar ergens mag je dat van dit type toestel (dat vooral geluidskwaliteit nastreeft en niet zozeer inzet op robuustheid) enigszins verwachten.
Features
De Muo is een streamer dus uiteraard mag je Bluetooth al aanvinken op het specificatielijstje. KEF wil echter een hoge geluidskwaliteit garanderen en bouwde daarom ook de apt-x standaard in voor streamen aan hogere kwaliteit. Handig als je een streamingdienst gebruikt die hifi- of hi res-geluid streamt. Draadloos pairen gaat heel gemakkelijk, zowel via Bluetooth als via NFC.
Gebruik je liever een kabel, dan kan dat via de 3,5 mm-poort. Een kabeltje zit niet in de doos en zal je dus zelf moeten voorzien.
Een bijzonder leuke functie (een die we ook al zagen bij de UE Megaboom), is de stereo-opstelling die je met twee Muo’s kan creëren. Wij konden dit helaas niet testen, maar de optie is in ieder geval een absoluut pluspunt. In deze opstelling bieden beide speakers een deel van het geluid en vormen ze samen het volledige nummer in stereo. Je kan echter ook voor de Dual Connect-modus gaan, die ideaal is voor multiroom en feestjes. Hierbij bieden beide speakers een full-range weergave van jouw nummers, maar spelen ze wel tegelijkertijd en kan je ze dus in verschillende ruimtes plaatsen.
Qua batterijduur doet de Muo het meer dan behoorlijk: een volle lading is goed voor zo’n 12 uur afspeeltijd.
Geluidskwaliteit
Omdat onze smartphone niet over Bluetooth apt-x beschikt, en we de muziekstreaming dus niet de volle kwaliteit zou bieden, kozen we voor een bedrade opstelling en hifi-geluid van Tidal en mp3-kwaliteit van Spotify.
Over de geluidskwaliteit van de Muo kunnen we eigenlijk redelijk kort zijn: die is subliem. Welk muziekgenre je ook afspeelt, het geluid is helder, dynamisch en brengt alle toonlagen mooi tot uiting, zonder de ene of de andere te laten overheersen.
Ondanks zijn afmetingen weet de Muo een mooi ruimtelijk geluid te produceren, zelfs bij hoge volumes. Draai je de volumeknop iets te ver open, dan zal je bij bepaalde muziekgenres (wij merkten het op bij synth pop en elektro) af en toe een metaalachtige ondertoon krijgen. Dit komt echter enkel voor als je echt heel luid tekeergaat, dus doorgaans zal je hier niet echt last van ondervinden.
De Muo is dan ook niet meteen geschikt als hoofdspeaker op een feestje, maar is schitterend als achtergrondluidspreker, in de slaapkamer of voor de kleinere set-up. Het biedt geen brute kracht, maar is zeer verfijnd en heel mooi gebalanceerd.
We hadden het zonet al over de UE Megaboom, voor ons zowat de beste Bluetooth-speaker die we in die prijsklasse getest hebben. Puur op geluidskwaliteit is de Muo minstens de evenknie van de Megaboom, en dat wil zeker wat zeggen.
Conclusie
De KEF Muo is een bijzonder knappe speaker met een dito geluidskwaliteit. De Dual Connect- en stereomodus zijn heel handige functies voor wie meer dan één Muo in huis haalt.
Ook de ondersteuning voor Bluetooth apt-x maakt dat je aan hogere kwaliteit kan gaan streamen.
Met de Muo richt KEF zijn pijlen duidelijk op gebruik binnenshuis en de consument die stijl en geluidskwaliteit belangrijker vindt dan robuustheid. Het toestel ligt in de winkel aan een adviesprijs van 349,95 euro.
[gap= ’30’]
[review]
Reageer