Felle kleurtjes, een knap design en waterdichtheid: het moeten belangrijke verkoopspunten worden van de UE Megaboom audiostreamer, maar waar het uiteraard vooral om draait is de geluidskwaliteit. Wij luisterden of die even veelbelovend was.

 

De Megaboom van Ultimate Ears (UE) is de opvolger van de Boom-audiostreamer en pakt, zoals de naam doet vermoeden, alles een beetje groter en grootser aan. De Megaboom vertrekt echter van hetzelfde concept: een 360°-geluid in een frisse, jeugdige maar stevige verpakking.

De ‘mega’ in Megaboom

Dat UE met de Megaboom vooral een jong en actief publiek wil bedienen, is duidelijk. Het komt voor het toestel, net als bij de originele Boom, met enkele kleurrijke designs op de proppen. Je kan weliswaar ook voor een klassiekere zwarte afwerking kiezen.

Het verschil tussen de Boom en de Megaboom laat zich al een beetje raden: de laatste pakt het vooral groter aan. Het toestel is ongeveer twee keer zo groot als zijn voorganger en komt ook met een IPX7 waterdicht (en dus niet waterbestendig) ontwerp.

Je kan de Megaboom dan ook volledig onderdompelen in water, meenemen in de badkamer, enzovoort. Leuk voor wie komende zomer een pool party wil geven zonder zich zorgen te moeten maken over de combinatie van water en de muziekinstallatie. Vanzelfsprekend zijn ook de USB-oplaadpoort en de aux-poort afgeschermd door een waterdichte klep.

 

ue-megaboom

Ook aan de technische kant van de zaak zijn er enkele upgrades. Zo werd het Bluetooth-bereik van de Megaboom vergroot naar een theoretische 30 meter en er werd ook gekozen voor ‘Smart Bluetooth’, waarmee je via de gratis UE-app het toestel van op afstand kan uitschakelen.

De 30 meter Bluetooth-bereik lijkt ons ietwat overdreven (zeker binnenshuis), maar dat de Megaboom over een meer dan degelijk en stabiele verbinding beschikt, staat vast. Tijdens onze testperiode hadden we eigenlijk geen last van een wegvallend signaal, ook niet als we met onze smartphone van de ene kamer naar de andere liepen.

Ook nieuw, en misschien wel de meest interessante nieuwigheid, is de Double Up-functie. Hiermee kan je twee of meerdere Megabooms (of een Megaboom met een Boom) aan mekaar koppelen en gebruiken als stereoluidsprekers. Deze functie hebben we helaas niet kunnen uittesten, maar het idee is zeker veelbelovend.

Ook een megagoed geluid?

Hoe groter de behuizing, hoe beter het geluid: het is een ongeschreven wet in audioland. De Megaboom is nog steeds redelijk compact, maar biedt toch een straf geluid.

Bij het beoordelen van draagbare audiostreamers moet je het toestel altijd zien waarvoor het bedoeld is. In het geval van de Megaboom is dat als primaire speaker buitenshuis, dus je mag zeker een bepaalde kwaliteit verwachten.

Gelukkig lost het toestel die verwachtingen ook in. Welke soort muziek je ook afspeelt, het hele spectrum aan tonen wordt knap weergegeven. Als je het volume helemaal naar boven opkrikt, dan durft de Megaboom het wel eens moeilijk te hebben met bepaalde treble-tonen, maar zeker niet bij elk muziektype.

Over de gehele lijn waren we best onder de indruk van wat Ultimate Ears met de Megaboom brengt. Dankzij het 360°-ontwerp komt het geluid voller over en dankzij de ruimere opbouw krijg je ook een redelijk diepe bas. Het maakt van het apparaat een van de beste audiostreamers die onze redactie ooit uittestte.

Jammer genoeg is er geen ondersteuning voor apt-x-Bluetooth, maar op kleinere speakers is dit niet altijd even relevant.

Conclusie

De UE Megaboom is in zijn categorie een toptoestel qua geluidskwaliteit en heeft met de Double Up-functie een sterke troef in handen voor de grotere tuinfeestjes.Tel daar nog eens de waterdichtheid en het frisse, comfortabele design bij en je merkt meteen wat een totaalpakket dit toestel herbergt.

Als we toch kritisch willen zijn, dan is het wel over de prijs. Voor de Megaboom betaal je 299,99 euro, wat toch wel veel is voor dit type toestel. Wil je voor een stereogeluid gaan, dan ben je dus een kleine 600 euro kwijt. Voor die prijs haal je echter al een knappe boekenkastluidsprekerset in huis, al zal die natuurlijk niet hetzelfde draadloze gemak van een Megaboom leveren.

Je zal dus al echt je best moeten doen om een betere draadloze Bluetooth-speaker te vinden, zowel qua geluid als design. Voor wie op zoek is naar zowat het beste draadloze geluid en daar ook wat voor op tafel wil leggen, lijkt de Megaboom op dit moment dan ook de beste optie.

Reageer