Filmmaker Modus

Foutieve beeldinstellingen zoals het soap opera-effect zouden hiermee tot het verleden moeten behoren. Het initiatief komt van de UHD Alliance waartoe televisiefabrikanten als Panasonic en LG behoren.

Televisies met deze speciale modus gaan een signaal sturen en passen automatisch de instellingen van de tv aan. Het gaat om instellingen als vernieuwingssnelheid, ruisonderdrukking en kleuropties. Het idee is om films zo te tonen zoals de filmmakers het willen.

Vooral een vervelend fenomeen als het ‘soap opera effect’, waarbij de tv probeert snelle bewegingen vloeiender weer te geven, zal worden uitgeschakeld. Als eindgebruiker van de tv heb je altijd al de optie gehad om de functie, die bijvoorbeeld bij LG “TruMotion” heet en bij Panasonic “Intelligent Frame Creation”, uit te schakelen.

De Filmmaker Modus wil komaf maken met al die verschillende benamingen voor deze functie, en de instelling ook automatisch activeren wanneer filminhoud wordt gedetecteerd. Of tenminste een knop voorzien om de afstandsbediening van de tv om dit mogelijk te maken, zodat niet in de instellingen moet gezocht worden.

In de onderstaande video van de UHD Alliance spreken alvast regisseurs zoals Christopher Nolan, JJ Abrams, James Cameron en Martin Scorsese zich uit voor de Filmmaker Modus.

Update jan 2020: Ondertussen hebben verschillende tv-merken laten weten de Filmmaker Modus beschikbaar te stellen op enkele tv’s.

Reageer