We schrijven er hier al enkele jaren over, en de voorbije maanden gingen al de eerste 8K televisies in de verkoop. Maar wat kunnen wij als consumenten met deze nieuwe lichting tv’s? Heeft de toegenomen resolutie wel een effect en zal er echte 8K content beschikbaar worden gemaakt? We trekken op onderzoek uit.

Het lijkt wel een flashback naar 2013 toen 4K definitief doorbrak bij de consument en de eerste 4K-tv’s bereikbaar werden voor een groter publiek. Maar is de sprong even groot als toentertijd bij 4K? Daar hebben we onze twijfels bij.

1Wat is 8K?

Met 8K zijn er meer details zichtbaar en neemt de scherpte toe. Logisch, want er zijn meer pixels. Een 8K UHD tv telt 33,2 miljoen pixels verdeeld over een resolutie van 7680 op 4320 beeldpunten. Dat zijn zo’n vier keer meer pixels dan we aantreffen op televisies met een 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels). En zelfs 16 maal hoger dan een tv met de Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels), die overigens nog in heel wat woonkamers te vinden is.

2Is 8K beter dan 4K?

Ja, technisch gezien wel want er zijn liefst viermaal zoveel pixels op een 8K tv als op een 4K tv. Maar kan je die verhoogde pixeldichtheid nog wel zien met het blote oog?

Jawel, als je dicht genoeg tegen de tv zit genesteld. Dan kan je meer details zien. Dat was niet anders bij 4K, waar je op een 65-inch tv van veraf amper verschil ziet met een Full HD-exemplaar. En dat is ook nu het geval met 8K.

Maar over welke kijkafstand dat dan exact gaat lopen de meningen uiteen. Wij baseren ons op onderstaande tabel.

Formaat Resolutie Min. afstand Max. afstand Optimale afstand
55-inch 4K 87 cm 234 cm 114 cm
55-inch 8K 87 cm 234 cm 52 cm
65-inch 4K 103 cm 277 cm 131 cm
65-inch 8K 103 cm 277 cm 61 cm
75-inch 4K 119 cm 319 cm 148 cm
75-inch 8K 119 cm 319 cm 79 cm
82-inch 4K 130 cm 349 cm 166 cm
82-inch 8K 130 cm 349 cm 79 cm
85-inch 4K 134 cm 362 cm 166 cm
85-inch 8K 134 cm 362 cm 87 cm

 

De minimale kijkafstand is de afstand die je minimaal van de tv zou moeten zitten. Het cijfer is gebaseerd op het perifeer zicht van onze ogen, wat gemiddeld 140 graden bedraagt en waarbij we het volledige scherm nog net kunnen overzien.

De maximale kijkafstand is gebaseerd op cijfers van THX. De ideale kijkafstand is berekend op de mate waarin onze ogen details kunnen detecteren, of pixels van elkaar kunnen onderscheiden. De cijfers gaan uit van perfecte ogen.

Wanneer je de tabel bekijkt zie je meteen dat de optimale afstand voor 8K enorm laag is, en je dus enorm dicht op het scherm moet zitten om het verschil in details te kunnen zien. Een 65-inch 8K-scherm zou je dus bijna kunnen aanraken als je ervoor zit (61 cm). Voor een 65-inch 4K-scherm is dat dubbel zo ver of 131 cm. Als je ergens tussen beide afstanden zit, zal je sommige, maar niet alle details in de 8K-resolutie kunnen zien. Zit je verder dan die 131 cm dan zal het 8K-scherm er voor jouw ogen uitzien als een 4K-scherm.

Dus puur op resolutievlak is een 8K-scherm pas de moeite als dat scherm voldoende groot is, en dan spreken we al van een professionele thuisbioscoop. Om meer details te onderscheiden zal je dus dichter op het scherm moeten zitten. Bepaalde beelden lenen er zich bijvoorbeeld ook beter toe. Denk aan de skyline van Manhattan met al zijn wolkenkrabbers, het bladerdak van een regenwoud of de veertjes van vogels in natuurdocumentaires.

3Is er al voldoende 8K content?

Dat er amper 8K-beelden zijn of er zitten aan te komen, speelt ook al niet in het voordeel van 8K. Televisiefabrikanten proberen dat te compenseren door een stevige processor met upscaling in te bouwen, zodat 4K-beelden tenminste een upgrade naar 8K kunnen krijgen.

Voorlopig moeten we het qua 8K doen met demo’s die fabrikanten klaar staan hebben op hun 8K tv’s. Die promoclips met relatief trage beelden van landschappen (natuur en stad) zijn natuurlijk geen waardemeter of vervangerxs voor echte films, docu’s of series in 8K.

Grote streamingdiensten als Netflix hebben nog geen plannen wat 8K betreft en ook op het vlak van de schijfjes is het windstil. Via YouTube kan er wel 8K-materiaal (met HDR) worden opgeladen maar afspelen via de YouTube-app op een smart tv lukt niet.

Wat tv-uitzendingen betreft hebben we enkel vernomen dat in Japan de nationale omroep NHK van plan is de Olympische spelen in 8K uit te zenden en dat er ook al een 8K-kanaal is.

4Moeten we nu onze 4K tv meteen gaan vervangen?

Niet echt. Misschien wordt het net zoals bij de doorbraak van 4K-televisies. Van zodra goedkopere tv’s de markt op komen, en 8K doorsijpelt naar mindere modellen en niet enkel voorbehouden blijft voor de high-end televisies, zal de keuze misschien wel automatisch gemaakt worden.

Met wel één grote kanttekening: het grote succes – en die rit is nog steeds bezig – is dat 4K ook meteen nieuwe technologieën en verbeteringen als High Dynamic Range (HDR) en een breder kleurengamma met zich meebracht.

Ook de huidige lichting 8K-televisies, zoals de modellen wat verderop, trekt die uitstekende beeldkwaliteit door met ongelooflijke kleuren, contrast en HDR. Wie daarvoor de geldbuigel wil opentrekken zal niet teleurgesteld zijn. We willen gewoon benadrukken dat de verhoogde resolutie op zich niet de reden mag zijn voor een overstap.

5Welke 8K-televisies zijn er nu al beschikbaar?

Hiervoor verwijzen we je graag door naar het televisie-overzicht op zustersite en koopgids Niwzi.be. Momenteel hebben merken als Samsung, Sony en LG al toestellen in de verkoop in België en Nederland. Voor Samsung gaat het om de Q900-reeks, bij Sony is het de Z9G, en LG verkoopt de Z9 OLED en 9 Series 8K NanoCell TV.

6Wat kost een 8K tv vandaag?

De eerste 8K-televisies waren ontstellend duur maar dat is snel aan het veranderen. Samsung heeft bijvoorbeeld al een 55-inch tv in huis (QE55Q950R) met een richtprijs van 3500 euro.

Reageer