droogkast

Op zoek naar een nieuwe droogkast? We geven je graag enkele tips mee die je helpen in jouw zoektocht.

Vandaag is de droogkast met warmtepomp de meest energiezuinige oplossing. Maar er zijn ook nog steeds de traditionele condensatie droogkasten en de luchtafvoer droogkasten. Lees gerust even mee.

1Welk type droogkast kies je best?

Droogkast aan vervanging toe? Koop beter een droogkast met warmtepomp dan een droogkast met luchtafvoer of een gewone condensatiedroogkast.

Condensatie droogkast

Bij een condensatiedroogkast, waaronder ook de droogkasten met een warmtepomp vallen, moet je het water van de warme lucht die condenseert, op een of andere manier opvangen. Dat kan op twee manieren: in de condensopvangbak – die je dan regelmatig zal moeten legen – of via een waterafvoer.

Luchtafvoer droogkast

Een droogkast met luchtafvoer zuigt de warme lucht van de woningvertrekken aan, warmt die verder op en blaast die vervolgens naar buiten. Bij dit type droogkast dien je een luchtafvoer te voorzien naar buiten, via een raam of een gat in de muur. Het spreekt vanzelf dat dit het nodige energieverlies oplevert voor je woning.

Warmtepomp droogkast

Een zuiniger type van de condensatiedroogkast is de droogkast met warmtepomp. Bijna alle droogkasten die onder deze categorie vallen hebben een A+ of A++ energieklasse. Door de lagere droogtemperaturen is deze droogkast ook minder schadelijk voor je kledij en zijn er andere droogprogramma’s mogelijk.

Was-droogcombinatie

Een speciaal type is de was-droogcombinatie, dat is een toestel dat een wasmachine en droogkast in één combineert. Je spaart niet alleen ruimte uit, maar je hoeft ook niet langer de was over te hevelen van wasmachine naar droogkast. Alles verloopt via eenzelfde programma. Nadeel is het hogere energieverbruik.

2Koop een energiezuinige droogkast

Omdat droogkasten een grote verbruiker in de woning zijn, kan je hier heel wat voordeel uit halen op korte en lange termijn.

Leestip: Bespaar energie met een droogkast met warmtepomp

3Koop een droogkast die voorziet in je behoeftes

Ga goed na hoeveel wasgoed je in één keer wil drogen. Een halfvolle droogkast verbruikt vaak evenveel energie en water als een volle. Een klein huishouden kiest daarom beter voor een droogkast met kleinere trommel die bovendien mooi is afgestemd op de wasmachine.

4Bekijk de kost op de levensduur van de machine

Vergeet niet dat de totale kost van het toestel de som is van de aankoopprijs en de gebruikskosten. De gebruikskost is steeds een veelvoud van de aankoopprijs. Droogkasten met een A+ label en hoger zijn duurder in aankoop, maar door de lage gebruikskosten heb je de meerinvestering snel terugverdiend.

5Tips om energie besparen met de droogkast

Niets heeft meer invloed op droogtijd en energieverbruik als het vochtgehalte van het te drogen wasgoed. Als je het wasgoed uit de wasmachine haalt, is dat best zo droog mogelijk.

Stel daarom voor de wasmachine een zo hoog mogelijke centrifugesnelheid of toerental in. Dat cijfer kan je aflezen op het frontpaneel van de wasmachine en wordt uitgedrukt in cijfers van 400 tot 1800 toeren per minuut. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer water uit het wasgoed wordt gehaald. En dat heeft prettige gevolgen voor de werking van de droogkast. Die moet namelijk minder lang en zwaar drogen. Goed voor het verbruik en tijdsbesparing voor jou!

Vul de trommel maximaal

Wat voor de wasmachine geldt, gaat ook op voor de droogkast. Vul de trommel zo volledig mogelijk. Bij een volledige belading krijg je zo per kilogram het laagste energieverbruik. Ben je van plan om verschillende soorten textiel door elkaar te drogen, opteer dan voor een minder droge stand. Sommige textielsoorten zoals synthetische weefsels zijn sneller droog.

Hang de was buiten te drogen

Indien de weergoden het toelaten, kan je af en toe de was eens te drogen hangen aan de waslijn. In de wintermaanden kan je de was op een droogrek hangen. Als je in de winter binnenshuis droogt, moet je wel goed ventileren en iets meer verwarmen. Het drogen van de was doet de lucht afkoelen.

Gebruik startuitstel

Met de startuitstel-functie kan je de droogkast zo programmeren dat hij enkel tijdens het goedkopere nachttarief werkt.

Hou zwaar en licht wasgoed gescheiden

Zwaardere kleding zoals jeans en jassen droog je beter gescheiden van lichtere kledingstukken. Lichtere stoffen moeten minder lang drogen en kunnen op lagere temperaturen worden gedroogd, en dat verlengt hun levensduur. Vermijd het gebruik van de optie ‘Fijn’. Dat is zelden nodig en vermindert de effectiviteit van het droogproces. De opties ‘Kastdroog’ en ‘Kreukherstellend kastdroog’ kosten meer energie dan het programma ‘Strijkdroog’.

Centrifugeer zo hoog mogelijk

Niets heeft meer invloed op droogtijd en energieverbruik als het vochtgehalte van het te drogen wasgoed. Als je het wasgoed uit de wasmachine haalt, is dat best zo droog mogelijk. Stel daarom voor de wasmachine een zo hoog mogelijke centrifugeersnelheid of toerental in.

6Hoe onderhoud ik een droogkast?

Bij de droogkast vragen vooral de pluizenfilter, de condensor en het condensopvangbakje de nodige aandacht.

Leestip: Hoe onderhoud ik mijn droogkast?

7Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je een uitgebreid aanbod van droogkasten terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Klik hier om een geschikte droogkast te kopen

Reageer