Droogkast warmtepomp

Het wasgoed ophangen aan een waslijn is nog altijd de meest zuinige en ecologische manier om de was te drogen. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van droogkasten die op energievlak een stuk beter scoort dan de voorgangers: de droogkasten met warmtepomptechnologie.

Elk jaar wordt in België meer dan 1.450 miljoen kWh verbruikt om wasgoed te drogen, een pak energie meer dan wat nodig is om het te wassen. Deze cijfers zijn niet verwonderlijk omdat heel wat van de droogkasten nog oudere modellen zijn met een energielabel B en C.

Door de komst van de warmtepomptechnologie kan de droogkast zich voortaan echter meten met de wasmachine op energievlak. Zo verbruikt een droogkast met warmtepomp de helft minder dan een klassieke condensatiedroogkast met C-label. De warmtepomp-droogkast is in feite een ‘omgekeerde koelkast’: er wordt warmte gerecupereerd door ze te onttrekken aan de uitgaande vochtige warme lucht.

De droogkasten met warmtepomp waren tot voor kort niet van de goedkoopste. Maar de voorbije jaren slonk de prijs zienderogen. Nu vind je al heel wat instapmodellen terug voor prijzen rond de 500 à 550 euro (jaar 2015).

Toch mag je je niet blind staren op de aankoopprijs. De totale kost van je droogkast is de som van de aankoopprijs plus de kosten voor het gebruik achteraf. Nuttig om weten is dat de gebruikskost vaak een veelvoud van de aankoopprijs bedraagt.

Wat verbruikt een droogkast jaarlijks?

Om een idee te geven van de besparingen die je kunt maken met een warmtepompdroogkast kan je hier een overzicht zien van de verbruikskosten per jaar. We gaan uit van 210 droogbeurten per jaar.

Warmtepompdroogkast
Energieverbruik per droogbeurt: 1,6 kWh
Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 336 kWh
Jaarlijkse energiekost: 50,4 euro*

Luchtafvoerdroogkast
Energieverbruik per droogbeurt: 3,4 kWh
Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 714 kWh
Jaarlijkse energiekost: 107,1 euro*

Condensatiedroogkast
Energieverbruik per droogbeurt: 4 kWh
Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 840 kWh
Jaarlijkse energiekost: 126 euro*

*Uitgaande van een energieprijs van 0,15 euro per kWh

Wat kan ik besparen met een warmtepompdroogkast?

Een oude condensatiedroogkast kost ongeveer 75 euro per jaar meer aan verbruikskosten. We gaan dan uit van een toestel uit de prijsklasse rond de 500 euro en een capaciteit van 7 kg wasgoed. Stel dat de aankoopprijs van een droogkast met warmtepomptechnologie 500 euro hoger ligt, dan heb je het verschil in aankoopprijs in minder dan 7 jaar terugverdiend. Gaat de droogkast 15 jaar mee dan spaar je op het einde van de rit 600 euro uit.

Reageer