Op warme dagen zoeken we met z’n allen naar verkoeling. Een (mobiele) airco kan dan een goede oplossing bieden en jouw woning naar een aangename temperatuur brengen.
Airco is de normaalste zaak ter wereld in wagens, op kantoren en hotels. Een installatie in de consumentenwoning is dat echter al een pak minder, zeker in onze contreien. Toch is het geen gek idee om de aankoop van een airconditioner te overwegen. Op die manier kan je het comfort in de woon- en/of slaapruimte drastisch verhogen.
Mobiel vs. vast
Een van de belangrijkste beslissingen die je moet gaan maken is de keuze tussen een mobiele airco en een vaste. Het grote voordeel van een mobiel toestel spreekt voor zich: je kan die verplaatsen en dus verschillende ruimtes van de woning gaan koelen, terwijl een vast systeem zich op één ruimte focust.
Een mobiele airco biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld eerst de woonkamer te koelen en daarna de slaapkamer, zodat je ook op een comfortabele manier kan slapen. Een vast systeem is doorgaans dan weer krachtiger en biedt dus meer koelvermogen.
Mono vs. split
Mobiele airco’s kan je onderverdelen in twee soorten: mono- en splitsystemen. Een mono(bloc) bestaat uit één enkel toestel dat je zo in het stopcontact kan stoppen waar je wilt. De warmte wordt dan via een soepele buis, die je bijvoorbeeld door een open raam legt, naar buiten afgevoerd. Zo goed als elk van deze systemen komt ook met raam- of kierdichters die de terugstroom van warme buitenlucht moeten beperken.
Een splitsysteem bestaat uit twee delen: een deel voor binnen en een voor buiten. De installatie is wat omslachtiger, maar je hebt wel het voordeel dat het deel dat het meeste geluid maakt, buiten staat en dus niet stoort. Uiteraard worden beide delen verbonden door een buis.
Welk systeem je best kiest, hangt af van jouw persoonlijke noden en voorkeuren. Voor grotere ruimtes ben je beter af met een splitsysteem. Ook voor wie gevoelig is aan achtergrondgeluiden, is een splitsysteem de betere keuze. Wil je een eenvoudigere oplossing die prima zijn werk doet en zeer gemakkelijk te verplaatsen is, dan is een monobloc iets voor jou.
Koelvermogen
Het spreekt voor zich dat je best een airconditioner in huis haalt die het juiste vermogen heeft. Het heeft geen zin te betalen voor een toestel dat veel te krachtig is enerzijds en anderzijds moet je natuurlijk wel over genoeg power beschikken om alles mooi koel te krijgen.
Het koelvermogen is uiteraard ook belangrijk voor het verschil in temperatuur dat je wil creëren. Voor gezondheidsredenen wordt aangeraden om de binnentemperatuur niet meer dan vijf graden lager te zetten dan die van buiten, maar mocht je het toch nog wat frisser willen, kijk je best uit naar een stevig vermogen.
Ook externe invloeden spelen een rol bij de keuze van een geschikt airconditioner. Wanneer de kamer in kwestie snel opwarmt door bijvoorbeeld veel binnenvallend zonlicht of als het om een ruimte gaat waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, zal je ook meer kracht nodig hebben om de ruimte tot op de juiste temperatuur af te koelen.
Geluidsniveau
We haalden het al even aan: er zit verschil in het geluidsniveau bij verschillende airco’s. Wil je het toestel ook in de slaapkamer gebruiken, dan kies je uiteraard best een toestel met een lage geluidshinder. Vooral bij monoblocsystemen let je best op het aantal decibels. Vergeet ook niet uit te kijken naar airco’s met een nacht- of slaapstand. In deze modus gaat het toestel veel stiller werken.
Prijs/kwaliteit
Welk toestel je kiest, hangt niet enkel af van de toepassing, maar uiteraard ook van het beschikbare budget. Een kort overzicht: Raamkoelers zijn de goedkoopste variant. Hier zal je echter niet echt veel afkoeling van krijgen.
Overige functies
Een airconditioner heeft eigenlijk een dubbele werking en zal naast zijn koelmethode ook dienst doen als ontvochtiger. Tijdens het koelen wordt er immers vocht aan de lucht onttrokken. Sommige airco’s kunnen ook verwarmen (denk aan het principe van een warmtepomp). Bij andere toestellen kan je dan weer de uitblaasrichting aanpassen, waardoor je luchtstroom zelf kan gaan kiezen.
Reageer