Een gevoel van zekerheid, da’s de beste manier om het systeem van Verisure te omschrijven. We kregen het enkele weken op proef in onze woning.

Tal van nieuwe spelers betreden de markt van de beveiliging in het kader van het smart home en het internet of things, een erg hot thema. Beveiligingscamera’s, raam- en deurcontacten, sirenes en tal van andere sensoren die ons een veilig gevoel moeten geven duiken op in winkels en webshops.

Maar in tegenstelling tot andere aanbieders is de oplossing van Verisure niet alleen beperkt tot de hardware of een app die je verwittigt als er iets niet pluis is. Het grote pluspunt is de koppeling met een professionele meldkamer die een eventueel alarm controleert op zijn echtheid.

Installatie en opzet

Het systeem van Verisure wordt steeds door een professionele installateur in gang gezet. Nu, om enkel nog te spreken van een alarmsysteem is wat kort door de bocht. Verisure heeft al enkele jaren de keuze gemaakt om extra functionaliteit voor de woning in hun systeem te verwerken.

Dus niet alleen raam- of deurcontacten, sirene en een fotodetector om dieven af te schrikken. Maar ook sensoren, rookmelders en smart plugs (slimme schakelaars) waarmee je stopcontacten van op afstand in- of uitschakelt.

Al deze bovenstaande toestellen maken deel uit van onze demokit. De motor van het Verisure systeem vormt een hoofdcentrale, de VBox, die draadloos communiceert met alle onderdelen. Deze centrale is standaard

zowel via breedband als het GSM netwerk met de alarmcentrale verbonden. Deze centrale is standaard zowel via breedband als het GSM-netwerk met de alarmcentrale verbonden. Voor extra veiligheid bij stroomuitval vind je hier ook een batterij. De Vbox kan je gerust uit het zicht plaatsen, in de meterkast of zo.

Een tweede kleinere centrale, de Vbox Mini, is een bijkomende back-up centrale en hoef je enkel in het stopcontact te pluggen.

Belangrijk om te melden is dat het systeem van Verisure zonder kap- of breekwerk kan worden geïnstalleerd in je woning. Enkel de aanwezigheid van stopcontacten en een router zijn vereist voor de Vbox hoofdcentrale.

Verisure SOS afstandsbediening

Even wennen in het begin

Nadat de installateur de woning heeft verlaten, begint eigenlijk het opvoedingswerk. Met twee kleine kinderen in huis geen sinecure. Het is dus even wennen om bij het verlaten van de woning het alarmsysteem in te schakelen of het uit te zetten bij het betreden van de woning.

Bij het beveiligen van jouw woning zijn er twee opties: alle beveiligingsonderdelen zoals raam- en deurcontacten en de fotodetector inschakelen; of slechts een deel ervan. Zo kan je bijvoorbeeld de buitenzijde van je woning beveiligen via de raam- en deurcontacten maar toch nog ongehinderd in de woning rondwandelen zonder dat er een alarm afgaat.

Drie manieren van bedienen

Om het Verisure-systeem te bedienen zijn er drie opties. Jouw cijfercode ingeven op het meegeleverde controlepaneel; via de Verisure-app; of via badges of sleutelhangers.

Voor het aspect beveiliging zijn de badges volgens ons de makkelijkste manier. Deze hang je gewoon aan je sleutelbos en hou je even voor het klavier om het systeem in- of uit te schakelen. Het grote voordeel: je hoeft je kinderen, poetsvrouw of schoonouders geen codes aan te leren.

Meeste info zie je via de app

De app is qua rapportagemogelijkheden het meest veelzijdig.

Zo krijg je meldingen als iemand anders het alarm in- of uitschakelt, of als er problemen zijn met de sensoren of detectoren. Vergeet je het alarm in te schakelen tijdens een weekendje weg, kan je dat alsnog vanop afstand rechtzetten.

Via de app kan je achteraf ook nog makkelijk gebruikerscodes of badges toekennen en per gebruiker meldingen instellen.

Zelfs app voor smartwatches

Verisure heeft trouwens sedert deze zomer een eigen app ontwikkeld voor smartwatches zowel voor Apple Watch als Android Wear, en is daarmee de eerste van aanbieders van alarmsystemen.

In de Apple Watch-app hebben Verisure-klanten toegang tot bijna alle functies van het Verisure-alarmsysteem: inbraakmonitoring, brand- en SOS-alarmen, smartplugs en klimaatmonitoring binnenshuis.

Verisure smartwatch app

Vakantiemodus

Een functie die elke klant van Verisure ongetwijfeld zal gebruiken is de speciale vakantiemodus. Hierdoor kan je personen aanduiden die moeten verwittigd worden bij alarm als je in het buitenland zit. Of via de smart plugs (waarover later meer) jouw aanwezigheid simuleren. Het gaat zelfs zo ver dat je de gevoeligheid van het alarmsysteem kan maximaliseren – wanneer je op vakantie bent en jouw huisdier op hotel is.

SOS-afstandsbediening

Sinds deze zomer is er ook een nieuwe afstandsbediening met SOS-functie (€ 129), die je bijvoorbeeld ’s nachts naast je bed kan leggen. In geval van nood kan je rechtstreeks een bericht inspreken voor de centrale meldkamer, die je dan meteen contacteert of actie onderneemt.

Wat bij een alarm?

In de praktijk hebben we geen problemen gehad met valse alarmen, of een echte inbraak. Mocht dat wel het geval geweest zijn, dan werkt Verisure als volgt. Gaat het alarm af, dan zal je van een medewerker van Verisure een telefoontje krijgen om te verifiëren of alles in orde is. Om ervan zeker te zijn dat jij het wel bent, moet je een wachtwoord of code via de telefoon doorgeven.

Krijgen ze geen reactie dan wordt de tweede contactpersoon opgebeld. Zonder respons wordt er automatisch binnen het half uur een bewakingsagent langsgestuurd of kan zelfs de politie al verwittigd worden. Via de fotodetector kan men dan op afstand bijkomend nagaan wat er aan de hand is.

Verisure volgt trouwens volledig de wettelijke procedures voor alarmmeldingen. Zo wordt het eerste telefoonnummer tweemaal gecontacteerd. Zonder respons wordt het tweede telefoonnummer opgebeld. Is er alsnog geen reactie dan wordt automatisch iemand langsgestuurd. Bij schade blijft de bewakingsagent ter plaatse en belt hij of zij alle opgegeven nummers op.

Smart home

Wat het Verisure systeem bijkomend interessant maakt zijn de andere onderdelen zoals rookmelders, de waterdetector en de slimme stopcontacten. Die werken ook allemaal met elkaar samen. In dat opzicht is Verisure klaar voor het smart home.

In de wereld van smart home toepassingen heb je de keuze uit twee soorten van systemen. Een gesloten systeem zoals dat van Verisure waarbij je voor extra componenten moet wachten op ontwikkelingen bij hen. Of een open systeem waarbij je tal van afzonderlijke componenten via één centrale hub of systeem laat communiceren. Denk maar aan de Apple Home Kit dat nog in de kinderschoenen staat.

Verisure zit duidelijk in dat eerste verhaal. Zij bieden de componenten aan, en jij kiest welke je nodig hebt voor jouw woning. Maar in tegenstelling tot andere aanbieders binnen dit verhaal, sluiten ze geen enkele partij of standaard uit. De klant staat bij hen centraal: van zodra er iets op de markt verschijnt, gaan ze aan de slag om dat op te nemen in hun productportfolio als de klant er bij gebaat is.

Smart plugs

De smart plugs zijn best wel handig als je wat automatisatie wil inbouwen in jouw woning. Denk aan lampen die bij schemering automatisch oplichten, of die inschakelen wanneer het alarm afgaat.

De tijdstippen kan je naar eigen voorkeur instellen. Inschakelen vanaf een bepaald uur ‘s ochtends tot zonsopgang, en ‘s avonds vanaf zonsondergang tot het moment dat je doorgaans gaat slapen.

Maar ook andere combi’s zijn mogelijk: bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt en het alarmsysteem uitschakelt, meteen ook bepaalde lichten laten branden. Of nog anders: de verlichting inschakelen als er nog een buitendeur open staat of bij melding van rook. De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos.

Ook meten van temperatuur en luchtvochtigheid

In heel wat van de apparatuur zitten trouwens temperatuursensoren of luchtvochtigheidsmeters ingebouwd. Via de app kan je dan dag- of weekoverzichten bekijken, en eventuele problemen op dit vlak opsporen.

Kostenplaatje

Aan dit alles is er natuurlijk een kost verbonden. Naast de prijs voor het materiaal (vanaf € 499) komt er een maandelijkse abonnementskost bij. Professionele installatie, 24/7 monitoring van het alarm door de meldkamer, gratis interventies van een bewakingsagent en toegang tot de Verisure-app en de online klantenomgeving My Pages zijn hierin inbegrepen. Die start vanaf 1 euro per dag. Op jaarbasis is dat dus al minstens 365 euro. Jaarlijks zijn er, afhankelijk van het abonnement, drie of een onbeperkt aantal interventies van de bewakingsagent inbegrepen.

REVIEW OVERVIEW
Gebruiksgemak
Smart Home toepassingen
Futureproof
Prijs

Reageer