Tidal muziek streaming

Vergeet Spotify, muziek in cd-kwaliteit is het nieuwe hebbeding. Vandaag lanceert de streaming muziekdienst Tidal in België met 25 miljoen nummers in lossless HiFi en liefst 75.000 HD-muziekvideo’s.

Toen we jaren geleden massaal overschakelden naar mp3, namen we genoegen met een mindere kwaliteit in de vorm van gecomprimeerde muziek. De afgelopen tijd kwam daar het gebruiksgemak van streaming muziekdiensten bij.

Volgens Tidal is het tijd dat we nu een volgende stap zetten in onze muziekbeleving: een betere geluidskwaliteit zonder af te doen aan het gemak dat we gewend zijn van andere digitale muziekdiensten als Spotify of Google Play Music.

We kregen de kans om al voor de officiële lancering in België aan de slag te gaan met de lossless streaming muziekdienst Tidal.

Geluidskwaliteit

Het grote verkoopsargument voor Tidal is de muziekkwaliteit. Concurrenten als Spotify, Pandora of iTunes Match bieden nog steeds gecomprimeerde muziekbestanden aan, vaak met een maximale bitrate van 320 kbps. Tidal gaat een stap verder: de samplesnelheid en diepte (16-bit/44.1kHz) zitten op het niveau van een cd, en de datasnelheid (1411 kbps) ligt hoger dan de populaire muziekdiensten.

Om niet met té grote bestanden te zitten, maakt Tidal gebruik van uitstekende en efficiënte codecs als FLAC en ALAC (in het geval van Apple toestellen). In theorie moet dat zorgen voor meer details in de muziek, en een kwaliteit die dichter aanleunt tegen de originele opname.

Tidal muziek streaming

Je kan je de vraag stellen: zit ik wel te wachten op lossless muziek? Als je over een dure hifi-installatie beschikt of vaak met een high-end hoofdtelefoon naar muziek luistert, dan is ons antwoord onomwonden ja. Luister je enkel via goedkope oortelefoontjes of de ingebouwde luidsprekers van je laptop of computer, dan zal je geen verschil horen en blijf je best bij een dienst als Spotify.

Wat de geluidskwaliteit betreft, zijn wij gewonnen: die is zeer goed. We luisterden naar allerlei genres op verschillende apparatuur. Van een Bower&Wilkins hoofdtelefoon tot een muziekinstallatie met stevige Klipsch-vloerstaanders en high-end Denon versterker. Nu eens met de webspeler, of door de muziek te streamen via AirPlay naar de versterker.

De kwaliteit was indrukwekkend. Hou er wel rekening mee dat veel afhangt van de gebruikt DAC in de apparatuur: dat is een toestel dat digitaal naar analoog omzet.

Bediening en interface

Geluidskwaliteit is één zaak van de muziekbeleving. Als de interface op niks trekt of het muziekaanbod pover, dan haken muziekliefhebbers af. Dat is gelukkig niet het geval bij Tidal. Het aanbod aan nummers is ook redelijk indrukwekkend: zowat alle muzieknummers op ons verlanglijstje vonden we vlot terug. En op het vlak van features zet Tidal zich moeiteloos naast andere streaming muziekdiensten.

Navigeer je naar de artiestenpagina dan krijg je een overzicht van alle albums (opgesplitst in eigen albums of complaties van anderen), eventuele ep’s en singles en de meest populaire nummers.

Waar we steeds goed op letten bij de test van nieuwe muziekdiensten is de mogelijkheid om vlot, nieuwe muziek te ontdekken. Daar heeft Tidal iets op gevonden met afspeellijsten die door een team van muziekjournalisten worden samengesteld, en niet langer door een computerprogramma. Een uitstekend idee! En wie dat wenst kan nog steeds gelijkaardige muziek laten afspelen op basis van het nummer of de artiest (Artist Radio).

Tijdens het luisteren naar muziek, kan je de wachtrij bekijken en teruggrijpen naar eerder afgespeelde nummers. Er is wel één maar: je mag niet de app of software afsluiten want dan is jouw geschiedenis verloren. Jammer want vaak heb je wel een nummer dat je gisteren beluisterde, maar je kan er niet meteen op terugkomen…

De overgangen tussen de nummers zijn naadloos, zeker als ze zich in een afspeellijst bevinden. Selecteer je snel een nummer dan is het twee seconden wachten.

En hoewel Tidal in zijn support zegt dat slechts één toestel online kan zijn, konden we tegelijk twee verschillende nummers op onze Mac en iPhone streamen.

 

Verschillen tussen web/apps en software

Wel verschillen de webspeler en de apps van de software die wij op onze Mac installeerden. Misschien dat dit op termijn gelijk zal worden getrokken. Dat hopen we toch. Onze voorkeur gaat voor het design uit naar de webspeler; voor de features kiezen we de software.

In de Tidal software op de Mac kan je op de artiestenpagina ook afspeellijsten zien waar de artiest in voor komt. Dat kunnen afspeellijsten zijn van de muziekredactie van Tidal of die van gebruikers. Helemaal rechts onderaan zijn er links naar YouTube, Facebook en andere internetpagina’s. En in het navigatiemenu aan de linkerzijde heb je een handige extra optie: My Recommendations of aanbevelingen. Die stelt nieuwe muziek voor op basis van wat je al geluisterd hebt.

Om je mobiel internet niet te veel te belasten kan je de nummers downloaden en offline beluisteren via de mobiele apps. Die bevatten ook Audio Search, een soort ingebouwde Shazam voor muziekherkenning. Slim gevonden: zo heb je niet langer een extern programma nodig.

Handig is ook de mogelijkheid om afspeellijsten te importeren uit Spotify. Gewoon de tracks selecteren, kopiëren en op een knop drukken in de Tidal-app. Tidal gaat dan zo goed als mogelijk op zoek naar de muzieknummers in de database. Wij hadden doorgaans een succesratio van 90%. Van sommige nummers geeft hij andere versies, remixes of zelfs nummers met een sample er in. Dus moet je nog eens manueel op zoek gaan.

Samenwerking met hardwarefabrikanten

Tidal is al even actief in streaming muziekdiensten en heeft ondertussen al enkele samenwerkingen op poten gezet met bekende merken en apparatuur zoals Sonos, Harman Omni, Linn, NAD, Bluesound, Denon HEOS, Raumfeld en Simple Audio om er enkele te noemen.

Wie dus al stevig geïnvesteerd heeft in multi-room voor zijn of haar woning zal dus gewoon Tidal kunnen streamen. Super toch?

Kosten

Tidal is een erg interessante en volwassen streaming muziekdienst. Een maandabonnement is dubbel zo duur als het gewone streaming-aanbod bij Deezer of Spotify, en kost maandelijks 19,99 euro. Het is een dubbeltje op zijn kant. Besteed je al van nature meer dan 20 euro per maand aan muziek, dan hoef je niet te twijfelen. Voor minder dan 250 euro per jaar luister je dan naar HiFi-muziek in cd-kwaliteit. Wie over een dure en degelijke installatie beschikt, gaat dan niet moeilijk doen over dit bedrag.

Bovendien werkt alles vlot en kan je op zowat alle manieren van de muziek genieten: via apps op je smartphone of tablet (Android en iOS), in de browser via de webspeler, met software op je computer of laptop en zelfs rechtstreeks op apparatuur van bekende merken als Sonos en NAD.

Interesse in Tidal? Bezoek www.tidalhifi.com of download de app in de iTunes App Store of de Google Play Store.

Reageer