Met een claim van de CEO van Netatmo dat de Welcome de meest geavanceerde beveiligingscamera voor consumenten is, konden we het niet laten om dit slimme device aan een test te onderwerpen.

Uniek aan de Netatmo is dat deze gezichten herkent, en je dus steeds weet wie er in huis is, en kan je op beide oren slapen als iedereen buitenshuis is.

Design en hardware

De Welcome verschilt op designvlak nauwelijks van de weerstations waarmee Netatmo zijn komst in de wereld van de slimme apparaten aankondigde. Een cilindervormig metalen omhulsel, ditmaal afgewerkt met een goudkleurige coating. Het geeft de Welcome een chique uitstraling, die helemaal anders is dan de doorsnee plastic en cheap ogende beveiligingscamera’s die de markt bevolken.

Aan de ene zijde van de Welcome bevindt zich – in het zwart weggestoken – een 1080p cameralens met een beeldhoek van 130 graden en een kleine nauwelijks zichtbare opening voor de microfoon. Aan de achterzijde is er in het volume een witte uitsnijding met plaats voor drie poorten: de ethernet-aansluiting, een microSD-slot voor de opslag en een micro-USB voor de stroomvoorziening. Batterijen zitten niet ingebouwd dus je al de Welcome steeds dicht bij een stopcontact moeten houden.

netatmo-welcome-3

Software

Cruciaal in het beveiligingsaspect van de Welcome is gezichtsherkenning. Wanneer de camera een onbekend gezicht ziet, en niemand is thuis, dan krijg je een melding op je smartphone. In de tijdlijn van de Netatmo-app, beschikbaar voor iOS en Android, krijg je hiervan dan een screenshot met optioneel af te spelen filmpje te zien.

Alle gebeurtenissen worden chronologisch in een tijdslijn weergegeven, met telkens een kleine foto, het type gebeurtenis en het tijdstip van het voorval.

Er kunnen drie soorten gebeurtenissen worden gedetecteerd: het detecteren van gekende personen, onbekende gezichten of bewegingen. Bovendien zal de Netatmo je ook een melding geven en beelden beginnen opnemen, bij het horen van een alarm in je woning.

Maar eerst profielen aanmaken

Om ervoor te zorgen dat Netatmo gezichten herkent en benoemt, moet er een profiel worden aangemaakt. Na enkele minuten zoeken in de mobiele app ontdekten we hoe dat moest: van elke gebeurtenis krijg je een kleine foto te zien. Door deze ingedrukt te houden op je smartphone komen er een aantal opties te voorschijn, zoals ‘Identificeren’, ‘Vergeten’ of ‘Niet een gezicht’.

Met identificeren koppel je het gezicht aan een profiel. Hoe meer verschillende foto’s van eenzelfde persoon je koppelt aan zijn of haar profiel, hoe beter de gezichtsherkenning in de toekomst zal verlopen. In de instellingen van het profiel duidt netatmo dit aan als profielsterkte, visueel weergegeven door een horizontale meter met 5 ‘bars’.

Sinds een update op 6  januari 2016 zou trouwens het algoritme van de gezichtsherkenning verder verbeterd zijn.

Met de optie ‘Vergeten’ kan je onbelangrijke foto’s en meldingen uitschakelen. En met de optie ‘Weg’ kan je handmatig aangeven dat je niet langer thuis bent.

Should I stay or should I go?

Is er geen snellere manier om aan te geven dat je niet langer thuis bent? Of hoe bepaalt Welcome automatisch dat er iemand thuis is of de woning heeft verlaten?

Daar heeft de Welcome ook aan gedacht. Een eerste automatische manier is op basis van de locatie van je smartphone (De ‘Dat ben ik’ instelling in je profiel’). Ben je verder weg van je thuislocatie, het adres waarop je de camera instelt, dan beschouwt de Welcome je als ‘weg’.

Een tweede manier is de periode dat een bepaalde persoon niet is gezien. Is bijvoorbeeld iemand van je gezin een aantal uur niet gezien, wordt die als ‘weg’ beschouwd. Deze optie is handig voor bijvoorbeeld de kinderen die nog geen smartphone hebben.

Eens iedereen de woning heeft verlaten, gaat de Netatmo extra aandachtig zijn werk doen. Bij de minste detectie wordt je dan verwittigd.

Wat met al die meldingen?

Om te verhinderen dat je wordt gebombardeerd met meldingen, kan je bij elk profiel (persoon) wat zaken gaan instellen. Zoals enkel een melding als er een gekend gezicht thuiskomt. Of je kan een eenvoudig tijdschema opstellen waarop detectie zeker moet gebeuren. Bijvoorbeeld op het moment dat de kinderen thuiskomen van school.

Het doel is steeds hetzelfde: zo weinig mogelijk of geen meldingen als je zelf thuis bent, en maximale detectie ‘s nachts en als iedereen de woning uit is. In ieder geval worden er van onbekende personen altijd opnames gemaakt, je kan enkel optioneel aangeven of dit al dan niet moet gebeuren als er niemand thuis is.

En die meldingen moeten niet noodgedwongen telkens een kort videofragment zijn: die kan je desgewenst uitschakelen. De Netatmo Welcome filmt feitelijk onafgebroken, maar het is pas bij de detectie van een bepaalde gebeurtenis dat de beelden worden weggeschreven en verwerkt naar een microSD-kaartje dat in de Welcome zit.

netatmo-welcome-4Na verwerking wordt van elke videofragment 1 screenshot naar je Netatmo-account in de cloud gestuurd, en heb je er toegang toe met je app of de cloud-software via elke browser.

De beelden blijven altijd lokaal op het geheugenkaartje bewaard. Eens het kaartje vol is, worden de oudste fragmenten overschreven. Je kan natuurlijk altijd een groter geheugenkaartje dan het bijgeleverd van 8GB kopen. Een groot voordeel is dat je zoals bij de Nest Cam geen maandelijkse cloudkosten hebt, nadeel is dat dieven snel je geheugenkaartje kunnen grijpen. Je hebt dan enkel nog dat ene beeld dat ‘hopelijk’ naar de cloud is weggeschreven.

Sinds de update van 6 januari kan je beelden ook wegschrijven naar je eigen ftp-server. Opnames kan je trouwens downloaden.

Livestreams en kwaliteit van de beelden

Livestreams en opnames gebeuren steeds in 1080p-resolutie. Maar de kwaliteit van de streams zal afhangen van de kwaliteit van jouw internetconnectie. Desnoods wordt even overgeschakeld naar lage resolutie, om je toch een idee te geven van wat er gaande is in je woning.

Zijn er problemen met de connectie, dan worden beelden altijd opgeslagen op de microSD-kaart, en pas bij een betere verbinding wordt een melding verstuurd naar de cloud.

In de Livestreams van onze test zat al snel enkele seconden vertraging. Er zijn duidelijke lags op de beelden zichtbaar. En ook als we een volledig videofragment willen bekijken, moeten we soms lang wachten en is de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven.

Vooral bij snelle bewegingen en als er minder licht aanwezig is, zijn gezichten niet zo goed herkenbaar. Ook valt op wat verder af alles onscherp is, komt een persoon dichter bij de camera is het beter.

Wel vreemd is dat het eerste screenshot razend scherp is, maar de filmpjes helemaal niet. Dus er moet toch iets schelen aan de verwerkingskracht van de Welcome om de beelden naar de app te sturen.

‘s Nachts schakelt de Welcome automatisch op nachtzicht voor zijn opnames.

Integratie met andere slimme apparaten

Sinds vorige herfst is er een integratie met IFTTT. De Welcome heeft een eigen kanaal. Zo kan je de Philips Hue verlichting inschakelen als een bepaald persoon wordt herkend.

Binnenkort lanceert Netatmo ook de Welcome Tags, kleine sensoren die je kan aanbrengen in de buurt van een deur of raam, en die ook trillingen en bewegingen detecteren.

Conclusie

Netatmo krijgt van ons zeker goede punten omwille van zijn design, en zijn creatieve benadering van hoe een beveiligingscamera moet zijn. Maar een aantal standaardzaken ontbreken zoals tweewegsgeluid, een handige optie om hem als babyfoon te gebruiken. Ook aan het samenspel met andere slimme apparaten moet nog gewerkt worden.

Het meest vervelend is de snelheid van livestreams en het ontvangen van meldingen in de app. Daar heeft Netatmo nog wat werk aan, net zoals het ontbreken van een cloudoplossing, zodat de Welcome echt bruikbaar wordt als beveiligingscamera, wat nu niet het geval is. Nu is het een gimmick waarbij je ziet dat de kinderen thuiskomen, en niks meer. Of iemand hiervoor 199 euro veil heeft, is maar de vraag.

[gap height=”30″]

[review]

Klik hier om producten in te laden

Reageer