Je lichten, koffiemachine, verwarming en andere toestellen met je smartphone of tablet bedienen, waar je ook bent. Een onderzoek in opdracht van Niko (specialist in slimme schakelaars) wijst uit dat twee op de drie Belgen wel een slimme woning willen, maar dat slechts 8 procent zijn smartphone gebruikt om andere toestellen dan de televisie te bedienen.

Het onderzoek werd gevoerd door marktonderzoeksbureau iVox bij 800 smartphone- en tabletbezitters. De meesten zien wel muziek in het op afstand bedienen van geconnecteerde huisapparaten, maar blijken de mogelijkheden onvoldoende te kennen of hebben zelfs nog nooit van het internet of things gehoord, zoals een slimme koelkast.

Nochtans zijn steeds meer alledaagse voorwerpen met het internet verbonden: een muziekinstallatie, een smart tv, verwarming of oven, verlichting, garagepoort, mogelijkheden zat. Volgens marktonderzoeksbureau Gartner zijn vandaag wereldwijd zo’n 4 miljard toestellen met het internet verbonden, maar in 2020 zal dat oplopen naar 13,5 miljard stuks. Voor België alleen al wordt verwacht dat er 40 geconnecteerde toestellen per huishouden zullen zijn.

Je hebt nochtans geen dure of ingrijpende installaties nodig om een woning slim te maken. Door permanent de controle te behouden over je toestellen kan je zelfs een pak besparen (vb: lichten vergeten uitschakelen) en zelfs je comfort verhogen (vb: de oven alvast laten voorverwarmen). Met de connected switch van Niko kan je nu ook elke schakelaar connecteren waardoor je als het ware de bediening van heel je huis steeds op zak hebt.

Klik hier om producten in te laden

Reageer