Met iPad OS stemt Apple het besturingssysteem van de iPad tablets meer af op de grotere schermen en multitasking.

Voorheen kon je via het gewone iOS al meerdere apps tegelijk gebruiken. Met iPad OS schakelt Apple een versnelling hoger.

Vanaf 30 september 2019 is het nieuwe iPad OS verkrijgbaar. De update geldt voor volgende tablets: iPad Air 2 of later; iPad Pro; iPad 5de generatie en later; en de iPad mini 4 of later.

Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden in iPad OS.

1Beter browsen

De Safari-browser op de iPad krijgt enkele verbeteringen waardoor de ervaring meer moet lijken op die van de Mac. Voor wie vaak met Google-apps of WordPress werkt, zijn de verbeteringen alvast welgekomen.

2Widgets op het startscherm

iPad-OS-widgets-startscherm

De widgets op een iPad moest je vroeger via een veegbeweging rechtsboven te voorschijn halen. Met iPad OS kan je de widgets uit de Vandaag-weergave vastpinnen op het startscherm. Zo zie je ze meteen.

3Sneller notities aanbrengen met Apple Pencil

ipad-OS-annoteren

De Pencil, of Apple’s stylus, krijgt de laatste tijd heel wat extra aandacht. Met iPad OS wordt de reactietijd opnieuw wat sneller en responsiever.

Je kan de Pencil er ook overal bijhalen door in de onderste hoeken van het scherm een veegbeweging naar boven te maken. Je krijgt dan een screenshot te zien van waar je aan het werken bent, en kan vervolgens aantekeningen maken. In compatibele apps, waaronder al zeker Safari, kan je zelfs aantekeningen op een volledige wegpagina, een document of e-mail maken.

Het pallet met opties voor aantekeningen werd ook opnieuw uitgebreid: zo kan je het verkleinen en neerzetten waar je maar wenst.

4Multitasking verbeteringen

ipad-OS-multitasking

Heel wat Apple apps bieden nu al split-screen ondersteuning, waardoor je twee schermen naast elkaar kan open laten. Daar komen dit najaar de apps van derde partijen bij.

5Bestanden

iPad-OS-Bestanden

Met de Bestanden-app heb je vanaf één handige locatie toegang tot al je bestanden. Voortaan zijn ook bestanden op een server of externe locatie beschikbaar (SMB), evenals die op een externe harde schijf, SD-geheugenkaartlezer en USB-stick.

Een nieuwe Downloads-map groepeert alle actieve en recente downloads via Safari.

6Donkere modus

ipad-OS-donkere-modus

In de Donkere modus ziet iPad er drastisch anders uit. Deze modus is rustiger voor je ogen en is naadloos in het hele systeem geïntegreerd. Je schakelt hem eenvoudig in via Bedienings­paneel, maar je kunt de modus ook zo instellen dat hij ‘s nachts automatisch wordt geactiveerd.

7Sidecar in macOS Catalina

Breid je werkruimte uit met je iPad, Mac en Apple Pencil. Zo kan je met de Apple Pencil tekenen op je iPad en de resultaten tegelijkertijd zien op je Mac.

Reageer