Naast het oled tv vlaggenschip HZ2000 lanceert Panasonic dit jaar nog twee andere nieuwe oled tv’s, de HZ1500 en HZ1000. Alle televisies ondersteunen Dolby Vision IQ en Filmmaker Modus met Intelligent Sensing van Panasonic om nog meer te genieten van HDR-beeldkwaliteit op Hollywood-niveau in donkere en helder verlichte huiskamers.

De HZ2000 zagen we al eerder verschijnen op de CES 2020 en is de opvolger van de GZ2000. Meer details over de HZ2000 kan je hier nalezen.

Details over de oled tv’s HZ1500 en HZ1000 werden vandaag dus bekendgemaakt. Zij krijgen niet het oled paneel van de HZ2000 maar wel andere verbeteringen zoals Filmmaker Mode met Intelligent Sensing en Dolby Vision IQ.

Filmmaker Modus en Dolby Vision IQ

Met Filmmaker beeldmodus worden onder meer kleuren, contrast en beeldverhouding getoond zoals filmmakers het wensen. De modus heeft de volle steun van Hollywood-regisseurs als Christopher Nolan, Martin Scorsese, en Paul Thomas Anderson.

Wanneer de Filmmaker modus wordt ingeschakeld, via een knop op de afstandsbediening, respecteert de televisie de beeldverhouding, kleuren, contrast en framesnelheid en worden functies als ruisonderdrukking en verscherping uitgeschakeld.

De modus werkt op alle nieuwe oled televisies bovendien in tandem samen met de ingebouwde lichtsensoren van de tv. Die gaan de beelden aanpassen op basis van de waargenomen hoeveelheid omgevingslicht. Panasonic geeft deze functie de naam “Intelligent Sensing”. Dat moet bijvoorbeeld verhinderen dat HDR-beelden er te donker uitzien als ze worden bekeken in een helder verlichte kamer.

Voor HDR-beelden in Dolby Vision doet Panasonic iets gelijkaardigs. Dolby Vision IQ gebruikt de dynamische metadata van Dolby Vision en dezelfde ingebouwde lichtsensor om de helderheid van de beelden aan te passen op het omgevingslicht van de kamer waarin de tv staat.

Beide televisiereeksen ondersteunen naast Dolby Vision ook HDR10+ en statische HDR-formaten als HDR10 en HLG. Alle OLED-modellen beschikken over geavanceerde beeldverwerking dankzij de HCX PRO Intelligent processor, de krachtigste processor van Panasonic tot nu toe.

De bewegingsprestaties zijn trouwens verbeterd door het toevoegen van een uitgebreid zwart frame. Andere televisiefabrikanten zoals LG en Sony doen iets gelijkaardigs.

De HZ1500 en HZ1000 zijn verkrijgbaar met schermafmetingen van 55 en 65 inch. Panasonic brengt geen kleinere oled televisie van 48-inch uit, en laat ook de grotere schermformaten ongemoeid.

Dolby Atmos speakers

De HZ1500 krijgt, net zoals op de HZ1000, ingebouwde omhooggerichte luidsprekers die Dolby Atmos-geluid weergeven. De HZ1500-serie wordt geleverd met 360° Soundscape’ en heeft een totaal audiovermogen van 80W.

Geen HDMI 2.1

De HZ1500 en HZ1000 zijn niet voorzien van de nieuwste HDMI 2.1-aansluitingen. Met de komst van de nieuwe generatie spelconsoles, die 4K-gaming in 120fps aankunnen, kan dat bepaalde kopers ervan weerhouden voor deze tv’s te kiezen. Al lijkt het er eerder op dat Panasonic voor de filmliefhebbers kiest.

Enkele features van HDMI 2.1 kunnen wel via HDMI 2.0 worden aangeboden zoals ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC (enhanced Audio Return Channel).

De tv’s draaien op My Home Screen 5.0, dat onder meer een preview van de content boven het app icoon kan weergeven.

Beschikbaarheid en prijzen

Wanneer de nieuwe tv’s verschijnen en hoeveel ze gaan kosten, werd nog niet bekendgemaakt.

Meer over de televisies van Panasonic

Reageer