Ondanks dat Blu-ray fysiek als schijfje erg gelijkt op een DVD, zijn er toch enorm grote verschillen.

1/ Techniek

Blu-ray Disc ontleent zijn naam aan de blauw-violette laser die gebruikt wordt om de gegevens te lezen. Met deze laser is het mogelijk een veel hogere gegevensdichtheid te bereiken dan DVD waar een rode laserstraal wordt gebruikt.

Die hogere gegevensdichtheid maakt dat de opslagcapaciteit van Blu-ray schijfjes veel groter is dan bij DVD.

2/ Opslagcapaciteit

De Blu-ray Disc heeft een capaciteit van 25GB (enkele layer), 50GB (dubbellaags), 100GB (drie layers) en 128GB (vier layers). Vergeleken met de DVD (4,7Gb of 8,5GB) kan dus op een Blu-ray Disc veel meer worden geschreven.

Het dramatisch vergroten van de opslagcapaciteit laat de opslag van betere audio en video toe, maar ook allerlei soorten HD-content en interactieve bonusfeatures en gebruikersinterface.

3/ Videokwaliteit

Dit is één van de grootste verschillen tussen Blu-ray en DVD. Op een Blu-ray is de film of tv-serie in hogere resolutie beschikbaar, zo goed als altijd 1920 x 1080 pixels. Dit wordt ook wel 1080p of Full HD genoemd.

Op een DVD is de resolutie nooit hoger dan 768 x 576, het Europese PAL-formaat.

4/ Beter geluid

Op een Blu-ray schijfje kan een lossless soundtrack staan die soms geschikt is voor 7.1 surroundsystemen. Het gaat dan om audiotracks zoals Dolby True HD, DTS HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.

5/ 3D

Van sommige films kan je ook 3D Blu-ray schijfjes kopen. Mits een geschikte tv en 3D-brillen kan je dus genieten van 3D.

3D-tv: de moeite waard?

 

Reageer