Blu-ray speler kopen tips koopgids waarop letten

Wie van de allerbeste beeld- en geluidskwaliteit wenst te genieten thuis, kan niet om een Blu-ray speler heen. We geven je graag enkele tips om de juiste Blu-ray speler te vinden.

Hoewel het streamen van films en tv-series nog nooit zo makkelijk is geweest, zijn er toch goede redenen om nog een afzonderlijke Blu-ray speler aan te kopen. De instapprijzen zijn betrekkelijk laag, en veel van de Blu-ray spelers hebben één of meerdere streamingdiensten aan boord.

1Welke Blu-ray spelers zijn er?

Vandaag zijn er twee soorten van Blu-ray spelers. De traditionele Blu-ray speler speelt films, series of documentaires op Blu-ray Disc af. De duurdere Ultra HD Blu-ray speler doet hetzelfde maar voegt daar het nieuwe formaat Ultra HD Blu-ray aan toe.

Ultra HD Blu-ray verhoogt de resolutie van een Blu-ray naar 4K of Ultra HD, en voegt daar nog High Dynamic Range (HDR) aan toe. Dat zorgt voor indrukwekkende kleuren en contrast, wat vooral op de nieuwste generatie 4K-televisies magnifieke plaatjes oplevert.

De keuze voor één van beide types spelers hangt af van de tv die je thuis hebt staan, of van plan bent om te kopen. Wie toekomstbestendig wil zijn, kiest best voor een Ultra HD Blu-ray speler.

Beide spelers slikken trouwens nog steeds DVD’s en CD’s, en afhankelijk van het model kan er ook afgespeeld worden van een USB-stick. Sommige spelers kunnen ook overweg met SACD en DVD-Audio. Voor wie nog een collectie van deze schijfjes liggen heeft, kan dat nuttig zijn.

2Kijken naar Netflix, Amazon Prime Video of YouTube

Vaak heeft een Blu-ray speler een reeks apps aan boord waardoor je ook van online content kunt genieten. Het gaat dan om streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en YouTube. Afhankelijk van het model en het merk kunnen ook nog andere apps beschikbaar zijn.

De verbinding met het internet verloopt via een ethernetkabel, of desgewenst draadloos. Wie 4K kijkt, kiest best voor een bedrade aansluiting zodat de verbinding zo stabiel mogelijk blijft.

3Films of series vanaf je thuisnetwerk bekijken

Wie een filmcollectie op een externe harde schijf of NAS heeft staan, kijkt best even of de Blu-ray speler bestanden in het thuisnetwerk kan benaderen en afspelen. Niet elke speler ondersteunt alle bestanden, dus research via het internet is aangewezen voor je de stap zet.

4High Dynamic Range (HDR)

High Dynamic Range (HDR) is een sleutelkenmerk van de nieuwe generatie Ultra HD Blu-ray spelers. Er bestaan echter verschillende varianten van HDR waarvan HDR10, HDR10+ en Dolby Vision de belangrijkste zijn. Sommige spelers ondersteunen niet elke variant op schijfjes of via de ingebouwde streaming apps. Check daarom goed welke HDR de speler kan afspelen, zeker als je weet welk formaat jouw tv aankan.

5Dolby Vision vs HDR10

De HDR10-standaard is zowat overal ondersteund, want elk merk kan deze standaard gratis implementeren. Dolby Vision daarentegen is betalend en wordt niet door elke Ultra HD Blu-ray speler (of tv) aangeboden. Soms volgt er na de lancering van een speler via een latere firmware-update ondersteuning voor het ene of andere formaat. Heb je een tv met Dolby Vision dan raden we toch aan een compatibele speler aan te kopen.

63D Blu-ray

Hoewel de populariteit van 3D niet meer zo groot is als in de gloriedagen, is er toch nog steeds een schare fans die een 3D-versie van een film kan smaken. Gewoonlijk worden 3D Blu-ray schijfjes blijvend ondersteund door zowat alle spelers.

7Audiokwaliteit

Doet je woonkamer dienst als luisterruimte voor muziek, dan ga je na of de speler over de noodzakelijke features (hi-res audio) of aansluitingen (analoge uitgangen) beschikt om de home cinema set, receiver of soundbar van de best mogelijke muziek te voorzien.

8Dubbele HDMI-uitgangen

Wanneer je nog een AV-receiver hebt staan die niet overweg kan met 4K of HDR, dan biedt een dubbele HDMI-uitgang soelaas. De tweede HDMI-uitgang verstuurt dan enkel de audio naar de receiver, terwijl je de eerste HDMI-uitgang gebruikt voor aansluiting op je 4K-tv.

Reageer