3D televisie

De 3D-technologie is nu al een paar jaar aanwezig in onze huiskamer. Maar is het kopen van een 3D-tv wel de moeite waard?

Eerst en vooral dienen we te wijzen op de verschillen tussen actieve en passieve 3D. Beide technieken hebben voor- en nadelen, dus op dat vlak is het kwestie van voor jezelf uit te maken wat je belangrijk vindt bij het kijken in 3D.

Dat gezegd zijnde, is het ook relevant om te bekijken of je echt wel rekening moet houden of je tv 3D ondersteunt of niet.

Wat kan ik zoal in 3D bekijken?

De eerst en meteen belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Het antwoord? Bijna alles. Dit moet je echter met een serieuze korrel zout nemen. Je dient namelijk een opsplitsing te maken tussen ‘content in 3D’ en ‘content die je in 3D bekijkt’.

Content in 3D kan je eigenlijk maar op één manier in huis halen en dit is via een 3D Blu-ray schijfje. Sommige films, zoals Avatar en The Hobbit, zijn specifiek opgenomen voor vertoon in 3D in zowel de bioscoop als thuis en komen met een 3D-Blu-ray. Deze films zijn uiteraard het beste wat 3D voor thuisgebruik momenteel te bieden heeft en leveren schitterende plaatjes op.

3D Blu-ray is echter niet de enige manier om thuis in 3D te kijken. De meeste recente 3D-televisies en -projectors komen met een functie die je 2D-beeld omzet in een 3D-ervaring. Zo kan je bijvoorbeeld in 3D naar films, series of sportwedstrijden kijken die gewoon op je set-topbox getoond worden. Omdat het echter niet om ‘native’ 3D gaat, is de kwaliteit van deze beelden echter een heel pak minder. Ook omdat Blu-ray in 1080p-resolutie getoond wordt, en digitale televisie in 720p. Maar zelfs al pas je de 2D naar 3D ‘upscaling’ toe op een 2D Blu-ray, zal je een verschil merken.

De harde realiteit leert ons dus dat je maar een select aantal bronnen in 3D kan bekijken zoals het hoort. Dat gebrek aan kwalitatieve content is een van de grootste pijnpunten van de techniek.

Wat met de brilletjes?

Bij 3D hoort uiteraard een brilletje. Dat is al van in het begin zo en lijkt ook nog even zo te blijven. Een brilloze 3D-techniek bestaat immers, zo bewees Toshiba en ook Nintendo past het in zijn mobiele gameconsole 3DS toe. Maar ook deze techniek werd niet zo enthousiast onthaald. De reden? Steeds hetzelfde verhaal, namelijk het ontbreken van content.

Nieuwe 3D-tv’s worden momenteel nog steeds met brilletjes verkocht, dus het lijkt erop dat we niet meteen brilloos naar 3D zullen zitten kijken, waardoor de drempel naar 3D nog steeds even groot blijft.

Kies ik specifiek voor een tv die 3D ondersteunt?

Deze vraag kan je eigenlijk maar op één manier beantwoorden: ja en nee. Eigenlijk bestaat iets als een ‘3D-tv’ niet (elke televisie speelt immers perfect 2D-beelden af), maar is 3D gewoon een functie die je televisie al dan niet ondersteunt.

En de dag van vandaag is dat meer wel dan niet. 3D zit in de meeste midrange en high-end televisies standaard ingebakken. Daardoor zal je niet specifiek voor een 3D-tv hoeven kiezen, maar krijg je de functie er gewoon bij.

Conclusie

Door een gebrek aan kwantitatieve content is een 3D-functie wellicht geen topprioriteit bij de aankoop van een tv. Je zal echter in de meeste gevallen toch 3D in huis halen omdat je televisie dit standaard ondersteunt. Je kan dus voor jezelf uitmaken of je 3D de moeite vindt of niet en of je er veel gebruik van zal maken.

In sommige gevallen laat de fabrikant je wel de keuze door 3D-functionaliteit te voorzien, maar geen brilletjes mee te geven. Op die manier hoeven zij die geen interesse hebben in 3D, geen extra kosten te betalen voor een dienst die ze niet gebruiken. Wie wel in 3D wil kijken, kan dan de brilletjes apart aanschaffen.

Reageer