Elektrozine.be kreeg de kans om een dag op installatiebezoek te gaan met Kurt Ryckeboer. We volgden van nabij de installatie van een Bosch Easy-alarmsysteem.

Ingenieur Kurt startte met de eigen zaak Ryckeboer A&S in 2003. Sinds 2005 opereert Kurt vanuit Torhout waar de showroom en het magazijn zich bevinden. Eén van de sterke troeven van het bedrijf is het totaalconcept inzake elektriciteit, automatisering, beveiliging en sinds kort EPB-ventilatie. Kurt stond onder meer al in voor de beveiliging van de Koninklijke Musea Bozar te Brussel. Als beveiligingsmerk kiest Kurt resoluut voor Bosch.

Voor de installatie van een alarmsysteem bij een woning die zowel voor privégebruik als professionele doeleinden dient, maakte Kurt gebruik van het Bosch Easy Series-alarmsysteem. Dit recente inbraaksysteem maakt gebruik van een centraal geplaatst bedieningspaneel dat de status van de beveiliging aangeeft, en via badges bediend worden, in plaats van moeilijk te onthouden toegangscodes.

Hoe gaat Kurt te werk?

Kurt brengt steeds eerst een bezoek aan het pand om de zowel de buitenkant van de woning als de leefvertrekken te observeren. In dit stadium kunnen de zwakke plaatsen en risico’s beter worden ingeschat. Even belangrijk zijn de leefgewoontes van de bewoners, die worden onderzocht in functie van het systeem om zo de eigen vrijheid zo weinig mogelijk te belemmeren.

Na het eerste bezoek maakt Kurt een voorstel op met het aantal detectoren en de types, het aantal klavieren, het aantal sirenes, of alarmmeldingen moeten worden doorgestuurd naar de gsm…

Voor het plaatsen en uittesten van een alarmsysteem reken je best – afhankelijk van de grootte van de woning – op ongeveer 2 à 3 dagen.

De fiche van het project is als volgt:

  • vergaderzaal bureau: 1 PIR-bewegingsdetector
  • burelen: 1 PIR-bewegingsdetector
  • inkomhal burelen: bewegingsdetector, rookdetector en binnensirene
  • inkomhal privé: 1 PIR-bewegingsdetector
  • woonkamer (L-vorm): twee PIR-bewegingsdetectoren
  • overloop privé: 1 PIR-bewegingsdetector en rookdetector
  • garage: 1 PIR-bewegingsdetector en twee magneetcontacten op de twee garagepoorten
  • ramen van drie slaapkamers en twee badkamers voorzien van draadloze magneetcontacten

Een kort woordje uitleg over beveiliging

“Er bestaan twee manieren van elektronische beveiliging”, zegt Kurt Ryckeboer, “namelijk omtrekbeveiliging en volumebeveiliging. De eerste is een combinatie van deur- en raamcontacten. De tweede omvat enkel detectoren. Het voordeel van omtrekbeveiliging is dat je het alarm kan inschakelen als je thuis bent. Hierbij kan men zich volledig vrij bewegen door de woning, die toch beveiligd blijft. Indien men toch de woning wenst te verlaten, dient men het systeem uit te schakelen. Nog een groot voordeel van perimeterbeveiliging is dat de inbreker wordt gedetecteerd als hij nog buiten staat.”

“Ingeval van een volumetrische beveiliging is de inbreker al binnen. Bij het merendeel van onze klanten installeren wij een alarmsysteem dat een combinatie vormt van de twee technieken. De risico- en circulatieruimtes worden voorzien van een detector die ingeschakeld is wanneer men niet thuis is. Indien men kiest om enkel detectoren te plaatsen dan kan men bijvoorbeeld ook kiezen om ’s nachts beneden te beveiligen en boven niet.”

Goed om weten, vertelt Kurt, is dat een inbreker drie dingen aan zijn hoofd heeft: hij wil een buit, een lage pakkans en een veilige vlucht. Kurt: “Door het plaatsen van een alarmsysteem zijn er al twee factoren die dit belemmeren. Veel inbrekers zijn ontmoedigd bij het zien van een alarmsysteem. Heb je dan toch te doen met een hardnekkige inbreker, dan is het een gigantisch verschil dat hij een voormiddag ongestoord zijn werk kan gaan of dat hij zich slechts gemiddeld drie minuten in de woning bevindt. In deze laatste situatie gaan inbrekers steeds op zoek naar de meest waardevolle buit. Een tip is om een alarmsysteem te combineren met een kluis. De kluis installeer je op een goed toegankelijke plaats en dient verankerd te worden. Hierdoor zullen inbrekers al snel ontgoocheld zijn. Wist je dat tussen kerst en nieuwjaar er veel inbraken zijn omdat dan de juwelen bovengehaald worden uit de kluis van de bank?”

Reageer