‘Meer sporten’, het is een absolute klassieker als het op goede voornemens aankomt. Volledig in lijn daarmee staat CES nu al een paar jaar garant voor de lancering van heel wat fitness trackers en andere ‘health wearables’. Wij zetten ze even op een rij.

Fitbit Blaze

fitbit-blaze

Fitbit is uitgegroeid tot een van de grootste namen in de wereld van activity trackers en stelde op CES zijn Blaze voor. Het toestel ziet eruit als een smartwatch, maar heeft op dat vlak maar beperkte functies. Zo kan je enkel binnenkomende oproepen, berichten en je kalender bekijken. Notificaties van andere apps krijg je niet te zien.

Fitbit zorgt wel voor een betere hartslagmeter, die accurater moet zijn dan ooit en ook preciezer moet kunnen schatten hoeveel calorieën je verbrand hebt. Het scherm komt met een resolutie van 240 x 180 pixels. Een gps werd dan weer jammer genoeg niet ingebouwd.

Leuk extraatje: je kan de tracker combineren met een rubberen bandje of kiezen voor een lederen of metalen band.

De Blaze komt dit voorjaar naar de VS, een Europese release is er nog niet. Met een rubberen band betaal je 229,95 euro voor het toestel, de lederen en metalen opties worden iets duurder.

Under Armour Healthbox

under-armour-healthbox

Een van de meest uitgebreide fitnesstrackers van CES moet de Healthbox zijn. Het project is een samenwerking tussen HTC en Under Armour dat bestaat uit drie toestellen: de polsband, hartslagband en weegschaal.

De polsband is bedoeld om constant gedragen te worden, zowel dag als nacht. Het houdt jouw activiteiten bij, waarbij je doelen kan stellen. De polsband heeft een workout-modus, waarbij het scherm altijd actief blijft. Koppel je met de harslagband, dan geeft een led de hartslagzone aan.

Die hartslagband dient uiteraard als hartslagmeter en geeft je een nauwkeurige berekening van de verbrande calorieën.

Met de weegschaal breidt Under Armour zijn gamma verder uit. Die kan naast jouw gewicht en jouw vetpercentage ook nog eens via wifi verbinding maken met de UA Record-app.

De Healthbox zal in de VS beschikbaar zijn vanaf 22 januari. Een uitrol in Europa volgt later dit jaar.

Misfit Ray

misfit-ray

De Misfit Ray is meer dan een activity tracker: het is ook een stijlvolle armband. Het toestel houdt jouw slaappatroon en activiteiten bij en gebruikt verschillende led-kleuren om meldingen van berichten, oproepen en alarmen aan te geven.

De filosofie achter de Ray is dat mensen een activity tracker willen dragen, maar qua design geen toegevingen willen doen. De Ray kan je later ook inwerken in een ketting. De pre-order kost 100 dollar.

Mira Opal

mira-opal

Weinig vrouwen dragen activity trackers, en daar wil Mira verandering in brengen. Het bedrijf koos dan ook bewust voor een ‘vrouwelijk’ ontwerp voor zijn Opal.

De Opal is eigenlijk een kleine ovalen tracker die je in een polsbandje of, volgens de Mira-benaming, een Individual Setting kan stoppen. Het toestel is redelijk basic: het telt jouw stappen, elevation (hoeveel trappen je doet), afstand en telt jouw verbrande calorieën.

Het toestel is stijlvol en komt in vijf kleuren die het een juweelachtige toets geven, waaronder ‘hot chocolate’, ‘heart of gold’ en ‘rose all day’. De bandjes zijn allemaal gemaakt van roestvrij staal. Een combinatie van Opal + bandje kost in de VS 169 dollar. Een Europese release werd nog niet bekendgemaakt.

Skulpt Chisel

skulpt-chisel

De Skulpt Chisel is niet zozeer een activity tracker: het houdt geen hartslag bij, telt ook niet jouw stappen, maar richt zich volledig op jouw vetpercentage.

Het vetpercentage, en niet de BMI, wordt immers steeds meer als dé graadmeter gezien om jouw fitheid op te meten. Het probleem hierbij ligt dat die niet altijd even eenvoudig op te meten is. ‘Slimme’ weegschalen doen dit wel, maar de waarden kunnen nogal variëren naargelang factoren als jouw wateropname. Ziekenhuizen en andere professionals kunnen dit uiteraard wel correct opmeten, maar zijn duur en maken het moeilijk om regelmatig jouw vetpercentage bij te houden.

Dat gat wil de Chisel opvullen: het is een mobiel toestelletje dat op een juiste en eenvoudige manier jouw vetpercentage moet berekenen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het toestel tegen een bepaalde spier houden en een elektrisch signaal meet de spier op. Op de app krijg je dan een cijfer voor de spierkwaliteit en jouw vetpercentage op die plaats te zien.

Spierkwaliteit is een waardemeter voor hoeveel intramusculair vet er aanwezig is. Hoe lager die waarde, hoe meer kracht die spier kan produceren. Op die manier kan je perfect nagaan welke spier iets meer training kan gebruiken, wat op zijn beurt dan weer blessures kan helpen voorkomen.

Skulpt meent dat de Chisel even precies is als een professionele test, met een kleine foutenmarge van 1 tot 2 procent.

De eerste toestellen (voor de funders op Indiegogo) worden in maart uitgestuurd. In de VS gaat de Chisel 99 dollar kosten.

Huawei Honor Band Z1

huawei-honor-band-z1

Ook Huawei stelde op CES een nieuwe activity tracker voor: de Honor Band Z1. Dankzij de IP68-rating is het toestel stof- en waterdicht en kan je er tot anderhalve meter mee onder water gaan.

De Z1 komt met een 1 inch OLED-aanraakscherm. Daarop krijg je allerlei meldingen van jouw smartphone te zien, maar oproepen beantwoorden kan je niet. Over een Europese release van de Band Z1 is nog niets bekend.

Moikit Seed

moikit-seed

Een activiteitstracker kan je de Seed moeilijk noemen, maar het past wel in dit lijstje. Water is heel belangrijk voor onze gezondheid: het verbetert jouw fysieke prestaties, het zorgt voor een snellere recuperatie, verbetert jouw concentratie en helpt je om gewicht te verliezen. En ook voor niet-sporters is het belangrijk: veel water drinken is goed voor de nieren en hydrateert de huid.

Maar, helaas vergeten heel wat mensen genoeg water te drinken. Daar wil Moikit je bij helpen. De Seed-fles houdt namelijk bij hoeveel water je tijdens de dag drinkt en spoort je aan om regelmatig te drinken. Een sensor in de dop meet daarbij op hoeveel lucht er na elk drinkmoment er nog in de fles zit. Wanneer je te lang niet drinkt, zal de dop beginnen trillen en op het led-schermpje bovenaan een reminder tonen.

Tik je op de dop, dan krijg je bovendien de temperatuur van het water te zien en door aan de dop te draaien krijg je een overzicht van jouw hydratatie die dag.

Al die informatie wordt bovendien via Bluetooth gesynchroniseerd met de app, waarop je bovendien jouw gewicht en activiteiten kan ingeven voor een echt persoonlijk overzicht. De fles werkt ook met third-party apps HealthKit en Jawbone en komt in verschillende kleuren en maten.

De fles is wel niet goedkoop en wordt voor 54 dollar aangeboden in de VS.

Withings Go

withings-go

De Withings Go is een eenvoudige activity tracker die je 24 uur per dag kan gebruiken, maar die je tegelijkertijd amper moet opladen. Dat komt omdat het toestel een e-ink scherm heeft en daardoor dus amper energie verbruikt. Hierdoor gaat de batterij van de Go maar liefst acht maanden (!) mee zonder herlaadbeurt.

De Go doet dienst als stappenteller en legt ook jouw slaappatroon vast en kan gedragen worden als horloge of aan je kledij via een clip. Bovendien is het toestel waterdicht. Je kan jouw vooruitgang aflezen op het scherm of via de Withings-app.

Het toestel gaat bovendien amper 70 euro kosten.

Mio Slice

mio-slice

Mio wil met zijn Slice een meer persoonlijk fitnessplan opstellen en neemt jouw leeftijd, gewicht, geslacht, hartslag in rust en maximale hartslag. Daarmee richt het zich op de zogeheten PAI-metriek, een grootschalige studie uit Noorwegen die activiteitsniveau koppelt aan gezondheid en levensduur.

De PAI-score wordt berekend met behulp van je hartslagintensiteit over een periode van zeven dagen. Volgens de studie kan je je levensduur verlengen en ziektes voorkomen door je PAI-score boven de 100 te houden.

De Mio toont jouw PAI-getal ook meteen op het scherm. Naast die score kan je ook smartphonemeldingen ontvangen en bovendien biedt het toestel een trilalarm.

Een categorie apart: trackingkledij

lumo-run

Los van de ‘standaard’ activiteitstrackers werd CES dit jaar ook de plaats van slimme kledij, die op een subtiele manier jouw activiteiten bijhouden.

Zo is er de Belty Good Vibes, een riem die jouw stappen bijhoudt en jou aanspoort om te bewegen.

Voor vrouwen is er dan weer de slimme beha OMSignal OMbra en voor lopers moet de Lumo Run jou helpen om jouw looptechniek te verbeteren!

Reageer