Roost battery

De batterijen maken verbinding met je thuisnetwerk en kunnen zo notificaties doorsturen naar je smartphone. Ook gewone rookmelders kunnen hierdoor ‘slim’ gemaakt worden.

[quote font=”0″ font_style=”italic” bcolor=”#f10107″ arrow=”yes” align=”right”]”Het idee: van rookmelders met deze batterijen slimme apparaten maken die alarmmeldingen onmiddellijk doorsturen naar de smartphone.”[/quote]

Afgelopen week startte op Kickstarter een crowdfundingcampagne van de Belgische ondernemer Roel Peeters met zijn bedrijf Roost. Zijn idee bestaat erin om van rookmelders slimme apparaten te maken die je laten weten wanneer er een dreiging gedetecteerd wordt, en dit enkel door een nieuw type batterij te gebruiken.

 

De batterijen die Peeters wil ontwikkelen, bestaan uit een oplaadbare lithium-ion-batterij, aangevuld met een microcontroller en een wifi-chip. Hierdoor zal deze slimme batterij een melding naar je smartphone sturen wanneer het alarm afgaat, of wanneer de batterij bijna leeg is.

Slimme rookmelders zijn weliswaar niet helemaal nieuw. De bekendste is die van Nest, maar het is voor zover wij weten wel voor het eerst dat je via je batterij je doordeweekse rookmelder deze functies kan geven. Hierdoor vermijd je de kost om al je rookmelders te moeten vervangen.

Roost battery

Als nadeel kan je noteren dat deze batterijen een kortere levensduur zouden hebben dan gewone varianten: EETimes noemt vijf tot tien jaar. Los moeten de accu’s zo’n 28 euro kosten. Steun je het project met 80 euro, dan krijg je in de plaats vier slimme batterijen.

Reageer