Sinds deze zomer is Googles Chromecast, een klein stickje waarmee je films en andere content van je computer, smartphone of tablet naar je televisie kan streamen, verkrijgbaar in ons land. Wij gingen aan het ‘casten’ en velden ons oordeel.
Films en series streamen wordt in ons land steeds groter, want vlak nadat Netflix bekendmaakte dat het dit najaar naar onze contreien komt, lanceerde Google de online winkel Google Play Films in België. In combinatie met de Chromecast wil Google films streamen naar je televisie eenvoudiger maken. Het gaat daarmee niet alleen de concurrentie aan met Netflix, maar ook met Apple TV.
In de doos
Hoewel de online winkel Google Play Films al langer beschikbaar is, zal je een Chromecast nodig hebben om de films ook op je televisie te kunnen bekijken. Je hebt toegang tot de Google Play Films-catalogus via je computer, maar je kan dit ook via je smartphone of tablet doen. Heb je geen Chromecast in huis, kan je de films uit de Google Play-bibliotheek op je computer of mobiel toestel bekijken, maar niet naar je tv streamen.
Hiervoor heb je dus wel degelijk een Chromecast nodig. Het toestel bestaat uit eigenlijk uit een heel kleine stick, vergelijkbaar met een USB-stick, maar dan met een HDMI-uitgang. Die stop je in een HDMI-poort van je televisie. Hou er ook wel rekening mee dat de Chromecast logischerwijze stroom nodig heeft om te werken. Dat kan op twee manieren: ofwel sluit je het meegeleverde kabeltje aan op een USB-poort van je tv, ofwel gebruik je de stroomadapter om de Chromecast op het stopcontact aan te sluiten. Gebruik je de eerste methode, dan zal het toestel enkel energie verbruiken als je televisie ingeschakeld is.
Installatie
Films en andere videobestanden draadloos van je computer naar je televisie streamen: het kan nogal ingewikkeld worden als je het goed wilt doen. Het gebruik van een NAS of Plex Media Server is niet meteen voor iedereen weggelegd en dus kan de Chromecast een gemakkelijke oplossing zijn voor wie toch op een transparante en eenvoudige manier content wil streamen.
Nadat je de Chromecast op je televisie aangesloten hebt, volgt dan ook een eerder eenvoudige installatie. Je configureert je draadloze netwerk via de Chromecast-app voor iOS of Android of via het programma voor Windows of Max OS X. Via je televisiescherm krijg je ook telkens mooi te zien wat de volgende stap is, en dit trouwens telkens in 1080p Full HD-kwaliteit.
Eens je de Chromecast volledig geïnstalleerd hebt, zal je in verschillende apps het cast-icoontje tegenkomen. Content waarbij dit icoontje verschijnt, kan je naar je televisie streamen. Dit kan bijvoorbeeld een filmpje op YouTube zijn of muziek uit de Play Music-bibliotheek. Google Play Films zal echter waarschijnlijk de meest gebruikte toepassing worden.
Google Play Films
Play Films moet je eigenlijk gewoon zien als een video-on-demand-dienst waarin je films kan huren of kopen. De prijzen voor deze films schommelen tussen € 1,99 en € 16,99, waarbij je ook nog de keuze hebt tussen een SD- en een HD-versie. Voor de HD-versie betaal je uiteraard wat meer.
Het filmaanbod kan je zeker oké noemen, al is er duidelijk nog werk aan de winkel om een echt gevarieerd aanbod aan te kunnen bieden. Bij het huren of aankopen van films ga je best ook even na of er Nederlandstalige ondertitels voorhanden zijn, want dit is zeker niet altijd het geval. Verder kan je je films sorteren en filteren op genre, nieuwe releases, populariteit en volgens de filmstudio. Op dit moment zijn er vijf grote studio’s aanwezig: Warner Bros., 20th Century Fox, Universal, Paramount en Sony.
Je kan, zoals eerder aangegeven, kiezen tussen een film kopen of huren. Als je er een huurt, moet je de film binnen dertig dagen bekijken. Eens je beginnen kijken bent, heb je 48 uur om de film volledig te bekijken.
Kwaliteit en gebruiksgemak
Tijdens onze test besloten we de HD-versie van The Secret Life of Walter Mitty te streamen. Het visuele plaatje van deze film is best uiteenlopend, met zowel actiescènes als slow motions en een rijk kleurenpalet. De film vloeide heel vlotjes en scherp over ons televisiescherm. Het laden van de film duurde echter wel even, maar eens de stream begonnen is, loopt alles wel heel vlot.
De bediening van de film doe je dan via je computer of via je mobiele app. Alles wijst zichzelf min of meer uit en een film opstarten is dan ook kinderspel.
Andere toepassingen
Films streamen via Play Films mag dan wel de belangrijkste functie van de Chromecast gaan worden, toch is het zeker niet de enige toepassing. In de appwinkel van je mobilia vind je een hele resem andere apps die je kan gebruiken om content op je televisie te bekijken of af te spelen. Denk daarbij aan games, foto’s, een wekkerfunctie en zelfs Netflix heeft een app die compatibel is met de Chromecast.
Het toestel heeft dus best wel meer in zijn mars dan enkel films bekijken, en het gamma compatibele apps zal de komende jaren enkel maar toenemen. En daar houdt het nog niet mee op: via je computer kan je tabbladen van de Chrome-browser op je televisie weergeven of zelfs je volledige bureaublad op het scherm weergeven. Ideaal voor browsen op groter scherm of presentaties.
Conclusie
De Chromecast is een schitterend apparaatje dat zoveel meer kan dan enkel films streamen. Dat laatste doet het toestel echter bijzonder vlot en in een schitterende beeldkwaliteit. Het filmaanbod moet duidelijk nog uitgebreid worden, maar dat is uiteraard slechts een kwestie van tijd. Ook de compatibiliteit met Netflix is een schitterend gegeven voor wie geen Smart TV-functies op zijn of haar televisie heeft. Het mooie aan de Chromecast is echter de prijs: je betaalt slechts 35 euro voor het apparaatje, wat een pak minder is dan de 109 euro die je voor een Apple TV neertelt. De Chromecast kan je trouwens enkel online aanschaffen, en er is eigenlijk geen enkele reden om dat niet te doen.
Reageer