soundbar-aansluiten-tv
Foto: Samsung

Heb je verschillende randapparatuur onder je tv staan, zoals een settopbox, gameconsole of mediaspeler, dan hou je er bij de aankoop van een actieve soundbar best rekening mee dat deze over de juiste en over voldoende ingangen beschikt. Dat kunnen verschillende HDMI-ingangen of digitale audio aansluitingen (optisch en coaxiaal) zijn.

1Via HDMI

Heeft jouw soundbar een HDMI-ingang dan kan je geluid via deze weg doorsturen van de tv naar de soundbar. Let er wel op dat je de HDMI-kabel aansluit op de HDMI ARC (Audio Return Channel) poort van de tv. Die is eenvoudig te herkennen door een vermelding van HDMI ARC achteraan op de tv.

Hierdoor kan bijvoorbeeld het geluid afkomstig van een aangesloten Blu-ray speler of spelconsole doorgestuurd worden, via de tv, naar jouw soundbar.

Omgekeerd kan ook. Wanneer je soundbar voldoende HDMI-ingangen voor al je bronnen heeft, en zowel audio als video switcht, kan je al je bronnen aansluiten en vervolgens met één uitgaande HDMI-kabel de verbinding maken met de tv.

Het volume regelen doe je dan in beide gevallen met de afstandsbediening van de tv, zolang de tv HDMI CEC ondersteunt.

Advies: Waarop letten als je een soundbar gaat kopen?

2Via een optische audiokabel

Toch dient HDMI niet noodzakelijk aanwezig te zijn op je soundbar. Je kan al je bronnen via HDMI-kabels aan de televisie hangen en met een optische audiokabel (alle nieuwe televisies hebben er één) de verbinding leggen met de soundbar. De optische audiokabel sluit je dan aan op de optische uitgang van de tv en de optische ingang van je soundbar.

Als je dan van bron wisselt op je televisie, zal ook het passende geluid naar de soundbar worden verstuurd. Het volume regelen moet dan wel gebeuren met de afstandsbediening van de soundbar, tenzij de soundbar over een infraroodrepeater beschikt.

Aan deze methode kleven verschillende nadelen. Je televisie moet in eerste instantie beschikken over verschillende HDMI-ingangen én een digitale audio-uitgang. Afhankelijk van je tv kan het zijn dat het HDMI-audiosignaal verlaagd wordt naar stereo via de digitale audio-uitgang. En sowieso zal je nooit meer dan 5.1-geluid kunnen doorgeven. Lossless audioformaten zoals Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio worden niet ondersteund.

Bovendien ga je ook best na of geluid dat binnenkomt via HDMI wel kan doorgegeven worden via de digitale audio-uitgang? Dat durft bij oudere televisies wel eens problemen opleveren.

3Via analoge aansluitingen

Heeft jouw (oudere) televisie echt geen HDMI of optische aansluitingen, dan kan de soundbar ook op analoge wijze worden gekoppeld. Aansluiten gebeurt dan met een RCA- of tulpstekker. De analoge in- en uitgangen herken je aan de witte en rode kleurtjes. Weet wel dat je dan enkel stereogeluid hoort, en er geen beelden via deze kabel kunnen worden doorgegeven.

4Selecteer wel de juiste luidsprekers op je tv!

Hoor je na de aansluiting van de juiste kabels op de juiste ingangen nog steeds geen geluid, dan dien je als laatste stap nog even in het menu met geluidsinstellingen van jouw tv te duiken. Daar kan je de ingang selecteren: HDMI, optisch of analoog.

Kooptip: Overzicht van alle soundbars

Reageer