Foto: Philips Hue

Slimme lampen zijn erg populair en het aanbod is de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. Naast pionier Philips Hue zijn dat merken als Ikea, LIFX, Innr en Osram. Om dan nog niet te spreken over de lampen die in doe-het-zelf zaken liggen.

De neiging om je huis vol te stoppen met die slimme lampen is dan wel erg groot. Maar voor je de stap zet, denk je best nog eerste even na over volgende zaken:

1Kies voor een instapset, dat is vaak goedkoper

De startpakketten of instapsets zijn vaak de meest voordelige en betaalbare in het aanbod van slimme lampen.

Zo kan je starten met een stel witte lampen (waarbij eventueel al een hub is inbegrepen) of een set met lampen die meerdere wittinten aankan, van koud wit licht tot warmwit. Later kan je dan altijd uitbreiden met nieuwe lampen, accessoires zoals bewegingssensoren of andere manieren van bediening (buiten de app).

Een prijs op een starterskit van Philips Hue plakken is moeilijk. Naast de hub treffen we twee of meerdere lampen aan, die dan nog eens van een ander type zijn (E27, GU10) en in prijs variëren naargelang de lampen wit, warm wit of gekleurd licht produceren. Er kunnen ook accessoires zoals schakelaars of slimme knoppen in dat startpakket zitten. Reken op prijzen rond de 100 euro en meer.

2Welk platform ga je gebruiken?

Veel van de slimme lampen hebben een eigen app waarmee je ze kan bedienen. Maar na verloop van tijd zal het gaan kriebelen om de lampen te koppelen met andere toestellen van je slimme woning. Denk aan deurbellen, camera’s, rookmelders of de thermostaat.

Daarom dat je best al van in het begin nagaat of de lampen kunnen worden opgenomen in de slimme woning-platformen zoals die van Google Assistant, Apple Siri/HomeKit en Amazon Alexa of andere domotica-aanbieders.

3Met of zonder hub

Foto: LIFX

Slimme lampen gebruiken bepaalde communicatieprotocollen om signalen te verzenden of te ontvangen. Sommige doen dat via Wi-Fi rechtstreeks met de router (LIFX), andere lampen doen het via Bluetooth rechtstreeks met de app op je smartphone (de nieuwste Philips Hue-lampen), en een derde variant via een centrale hub, bridge of gateway die dient aangesloten te worden op de router (Philips Hue, Innr, Osram). Bij die laatste kan de communicatie verlopen via het Zigbee-protocol of Wi-Fi.

4Bekijk goed de afmetingen en fitting

Foto: Philips Hue

Wanneer je oude lampen gaat vervangen door een nieuwe led lamp kijk dan eerst nog eens goed de afmetingen na. Zeker in een kleine spot kan de lengte van bijvoorbeeld een GU10-vervanger soms groter uitvallen. De nieuwste GU10 Hue-lampen zijn bijvoorbeeld al 2 cm kleiner in lengte dan de eerste generaties.

Ook de fitting is belangrijk: vandaag heb je enkel slimme lampen met de lampvoeten E17, E14 en GU10. Daarnaast bestaan er nog led strips die je met een stopcontact aansluit.

5Kijk verder dan de lampen, er zijn ook accessoires

Foto: Philips Hue Smart-knop

Naast slimme lampen hebben sommige merken, en dan vooral Philips Hue, een heel ecosysteem uitgebouwd. Dat gaat dan om slimme schakelaars, losse drukknoppen, dimmers, sensoren en slimme stopcontacten.

Slimme stopcontacten zijn bijvoorbeeld handig om bestaande vloer- of tafellampen – zonder dat er een slimme lamp in zit – toch geautomatiseerd te kunnen in- en uitschakelen. Ook om je kerstverlichting aan te sturen zijn ze bijzonder handig.

Met slimme schakelaars kan je de functie van bestaande schakelaars overnemen, al heeft dat momenteel nog zijn beperkingen. Een draadloze schakelaar is zo bijgeplaatst, maar om je bestaande lichtschakelaars volledig over te nemen is het nog te vroeg. Philips Hue levert in bepaalde pakketten, met de Smart-knop, wel een bevestigingsplaat mee waarmee je één enkele lichtschakelaar kan vervangen. Wel moet je er dan voor zorgen dat je de stroom doorlust naar de lamp, of die zal niet langer branden.

Bekijk hier slimme lampen

Reageer