We gaan naar de laatste maanden van 2019, maar het kopen van een nieuwe televisie is nog steeds een zoektocht. Prijzen variëren sterk voor tv’s met dezelfde afmetingen, en tal van extra features willen jouw aandacht trekken.
Met deze korte gids vatten we even samen wat de belangrijkste zaken zijn waarop je moet letten als je de volgende maanden een tv in huis gaat halen. De perfecte of beste tv bestaat trouwens niet, maar we kunnen je wel vol vertrouwen een keuze laten maken.
1Bepaal jouw budget
Alles valt of staat met de prijs die je bereid bent te betalen voor een tv. Gemiddeld doet een gezin zo’n zeven jaar met een televisie, dus neem dat even mee in jouw budgetbepaling.
2Schermformaat: Groter is vaak beter
Naast de prijs zal je eerst de schermgrootte van je televisie moeten gaan bepalen. Dat zal afhangen van de ruimte die je ter beschikking hebt, hoeveel plaats er is op of in het tv-meubel, en hoe ver je van de tv zit.
De meest verkochte televisies situeren zich binnen de 55-inch en 65-inch modellen. Dat relatief kleine verschil van 10-inch betekent in de praktijk wel dat je 40% meer scherm hebt om naar te kijken. Hoe groter de tv, hoe indrukwekkender de kijkervaring.
Twijfel je? Zoek dan de afmetingen van enkele tv’s op en snij de buitenafmetingen uit in een groot karton. Een andere optie is via een virtuele app de tv te positioneren in jouw kamer.
34K: een must maar voor 8K is het nog te vroeg (en veel te duur)
Vandaag vind je bijna geen Full HD televisies meer, tenzij het over de kleinere schermafmetingen gaat (bijvoorbeeld als tweede tv in de slaapkamer). 4K is de norm en zowat standaard aanwezig op alle televisies.
De eerste 8K-televisies zijn ondertussen verschenen maar met een prijskaartje van minstens een paar duizenden euro’s, en het gebrek aan materiaal om er op af te spelen, is het nog te vroeg om de stap te zetten.
4HDR: voor meer kleuren en contrast
De meeste televisies met de 4K-resolutie zijn compatibel met HDR, wat staat voor High Dynamic Range. Met die functie zal je meer kleuren kunnen zien op je televisie, en is het contrast tussen donkere en heldere delen van een beeldfragment duidelijker waar te nemen.
Hoe groot dat verschil in beeldkwaliteit is hangt in grote mate af van de tv, en bovendien zal je echte HDR-inhoud moeten afspelen. En omdat een tv HDR kan afspelen betekent dat nog niet dat de beeldkwaliteit automatisch beter is dan die van een gewone tv.
Streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video bieden al films en series in HDR aan, maar niet automatisch voor elke titel. Goed nieuws is wel dat de meeste van de Originals van beide diensten nu met 4K HDR uitkomen. 4K HDR films kan je ook huren of aankopen op Ultra HD Blu-ray of via Apple TV of Google Play.
Bovendien is er niet één vorm van HDR, maar verschillende HDR-standaarden: HDR10, HDR10+ en Dolby Vision zijn de belangrijkste. HDR10 wordt standaard door alle HDR-compatibele tv’s afgespeeld. Voor de twee andere moet je goed uitkijken per merk.
Bijvoorbeeld televisiemerken als Samsung en Panasonic scharen zich achter HDR10+, net zoals streamingdienst Amazon Prime Video. Anderen kiezen dan weer enkel voor Dolby Vision zoals de tv’s van LG en Sony, en streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Apple TV+. Er zijn ook televisies die voor beiden gaan zoals die van Philips.
Samengevat: al de beste televisies hebben één of andere vorm van HDR aan boord. Het is dan aan jou te kiezen welk HDR-formaat het belangrijkste is.
5Smart TV: standaard van de partij
Zowat het enige smart tv-systeem dat je op verschillende televisiefabrikanten aantreft is Android TV. Onder meer Sony en Philips gebruiken het. Andere merken gaan hun eigen weg zoals Samsung (Tizen), LG (webOS), Panasonic (Firefox) en Loewe. Ook Sony en Philips hebben voor bepaalde televisiemodellen een eigen OS ontwikkeld.
Bij de aankoop van een tv kan je ook een externe mediaspeler zoals de Nvidia Shield of een Apple TV gebruiken om naar je favoriete streamingdiensten te kijken. Dat is naast het standaard ingebouwde systeem een tweede optie.
Met technieken als Chromecast of AirPlay 2 kan je ook vanaf je smartphone streamen naar de tv (of eerder casten) en andere zaken bedienen.
6LCD/LED versus OLED
Qua beeldtechnologieën zal je moeten kiezen tussen twee grote opties: LCD (of LED) en OLED. De eerste maakt gebruik van led-lampjes die het televisiescherm doen oplichten. Afhankelijk van het type tv zijn dat er meer of minder. Door deze lampjes lokaal te dimmen of een of meerdere van die lampjes aan- of uit te schakelen in bepaalde zones op basis van de getoonde beelden, wordt de beeldkwaliteit bepaald. Hoe meer dimzones, hoe beter de beeldkwaliteit.
Bij de tweede beeldtechnologie, OLED, schuilt de lichtbron in feite in elke pixel. Daardoor kan er heel nauwkeurig worden geregeld, en is zwart echt zwart voor die pixel. Waar tot voor enkele jaren LG de enige was met oled tv’s, hebben nu ook zowat alle grote merken oled tv’s in het gamma.
7Stembediening of niet?
Ze zijn vandaag erg in opmars, de digitale assistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa. Ze laten niet enkel toe de televisie te bedienen met jouw stem, vaak via ingebouwde microfoontjes in de afstandsbediening van de tv, maar ook om makkelijker te zoeken naar films en series vanuit je luie zetel.
Bovendien kan je ook andere slimme woning-toepassingen naar je televisie halen. Of dat voor jou echt belangrijk is, kan je alleen zelf bepalen, maar wij zouden de aankoop van een bepaalde tv hiervan niet laten afhangen. Door de aankoop van een kleine, extra speaker kan je die functionaliteit nog altijd achteraf toevoegen.
8HDMI en aansluitingen
Bijna elke televisie heeft voldoende HDMI-aansluitingen, vaak vier. Het gaat dan vaak om HDMI versie 2.0, 2.0a of 2.0b. Een nieuwe variant, HDMI 2.1, begint nu al op te duiken op enkele televisies, maar vandaag is dat nog niet de moeite om het al te hebben. Welke HDMI-kabel je hierbij best koopt, lees je hier.
9Universele afstandsbediening
Heb je niet graag dat de salontafel vol afstandsbedieningen ligt, dan ga je best even na of de tv over een universele afstandsbediening beschikt. Hiermee kan je andere aangesloten apparatuur bedienen, zoals een settopbox of mediaspelers.
10Audio: Reken op een extra soundbar
Doordat de schermen de voorbije jaren dunner zijn geworden, hoef je qua geluid niet de top te verwachten. Er is immers geen plaats voor grote luidsprekers. Om snel dat geluid een boost te geven, raden we een soundbar aan.
Sommige tv-merken proberen daar een mouw aan te passen door al een soundbar te koppelen aan de tv (LG, Philips) of geluid uit het scherm te laten komen (Sony). Maar deze televisies situeren zich al snel in het high-end segment
Tip: Hier vind je alle nieuwe televisies terug, met verkooppunten
Reageer