De drempel naar multiroom is kleiner dan ooit. Weg zijn de saaie, ingewikkelde speakersystemen en in de plaats zie je steeds meer toffe designstreamers. De ZIPP-familie van Libratone past in die nieuwe trend. Wij gingen aan de slag met de grote ZIPP en de kleine ZIPP Mini Copenhagen Edition.

Deens, en dat zie je

Libratone is een Deens merk en het typische Scandinavische designscredo vind je hier dan ook terug: frisse, wit-grijze tinten met ook een eyecatcher als afwerking.

Bij deze toestellen is dat een hoesje dat je kan aan de hand van een rits kan losmaken. De naam ‘ZIPP’ moet uiteraard ergens vandaan komen. Bij de standaarduitvoering gaat het om een geweven stofhoes, bij de Copenhagen Edition (waarvan we de Mini testten) is dat er een van zacht wol.

zipp-mini-copenhagen

Beide uitvoeringen zien er best goed uit, maar de wollen afwerking van de Copenhagen-versie geeft uiteraard toch nog iets meer flair aan je speaker. De look & feel van de toestellen zit meer dan goed.

De speakers zijn ook rond vormgegeven en passen daarmee ook volledig in de tijdsgeest van veelzijdige audiobeleving (hierover straks meer). Het onderste gedeelte bestaat uit een wit, of in het geval van de Copenhagen Edition grijs, stuk plastic dat sterk genoeg aanvoelt.

Mobiliteit is belangrijk en daarom komt elke ZIPP met een stevig handvat, waardoor je het apparaat zo kan oppikken en kan verplaatsen zonder dat je hierbij echt veel geluidskwaliteit verliest.

ZIPP, unZIPP it

Leuk detail: de hoesjes kan je ook van het apparaat halen en inwisselen met een ander kleurtje. Dat doe je aan de hand van een kleine rits die bovendien voor een extra afwerkingsgraad zorgt.

De afneembare hoesjes dienen uiteraard om de speakers aan jouw interieur of smaak te kunnen aanpassen en geven wel iets extra’s. Is het echt een reden om de ZIPP aan te kopen? Nee, maar het kan zeker ook geen kwaad om creatief te zijn en dat heeft Libratone goed begrepen.

Veelzijdigheid troef

Goeie multiroom valt of staat de dag van vandaag met gebruiksgemak en bronnendiversiteit. En laat het net daarin zijn dat de ZIPP-reeks uitblinkt.

Om je favoriete muziek door de speakers te laten knallen, kan je voor de snelle Bluetooth-verbinding gaan. Even pairen met jouw smartphone of ander mobiel toestel en je kan al beginnen luisteren. Deze optie is ook heel handig voor vrienden die op bezoek komen en hun muziek willen beluisteren. Libratone gaat prat op de uitspraak ‘als je het kan streamen, kan je het afspelen op de ZIPP’, en dat lijkt niet gelogen. Spotify, YouTube, Apple Music, Netflix, Pandora, Apple Music, …: het kan allemaal. Er is ook een Aux-in poort en een USB-aansluiting aanwezig om ook op die manier naar muziek te kunnen luisteren.

Wil je nog meer opties toevoegen, kan je uiteraard ook voor een multiroomopstelling kiezen via wifi. Ook die installatie verloopt simpel, en gebeurt via de overzichtelijke Libratone-app. Gewoon jouw wifi-netwerk zoeken, het wachtwoord invoeren en de speaker is verbonden.

zipp-2

Heb je meer dan één ZIPP in huis, dan kan je die toevoegen aan het netwerk van jouw eerste speaker via het multiroomprincipe SoundSpace. Je hoeft daarvoor enkel maar het signaal van de tweede speaker te gaan opzoeken in de app en je kan die toevoegen aan het afspeelnetwerk door ze gewoon in de groep te slepen. Gemakkelijker kon Libratone het bijna niet maken.

Het feit dat de ZIPPs telkens met een ingebouwde batterij komen die het uren aan een stuk uitzingt, is uiteraard ook een pluspunt.

Het geluid

We hadden het zonet al over de ronde vorm van de speakers en daar is uiteraard een reden voor. Libratone kiest bij de ZIPP-reeks voor een 360°-geluid, waarbij de muziek niet in één richting gestuurd wordt, maar door de speaker alle kanten verzonden wordt.

Soms kan dat leiden tot een iets te veel uitgerokken geluid, maar bij de ZIPPs was dit gelukkig niet het geval. Het geluid blijft vol, helder en wordt over de 360° netjes verdeeld.

Kleinere speakers hebben doorgaans een minder aanwezige bas. Fabrikanten proberen dit op te lossen door de lage tonen wat te gaan ‘forceren’ om ook in een compact toestel genoeg diepgang te brengen. Vaak heeft dit echter tot gevolg dat de bas té aanwezig is. Bij de ZIPP Mini is dit niet echt het geval, al is het soms op het randje. De bas is sterk, vol en zonder storingen. Allemaal positivo’s, dus. Het is zelfs zo dat we de lage tonen veel beter tot hun recht vonden komen bij de de kleine speaker dan bij de grotere ZIPP.

De grote ZIPP presteert dan wel iets beter bij hogere volumes en is over het hele geluidsspectrum gezien toch nog de betere. Gebruik je ze samen, dan vullen ze elkaar heel goed aan. Alles samen durven we best positief te zijn over de geluidskwaliteit van de ZIPP-familie, en je kan ze zonder problemen apart en samen gebruiken.

Via de Libratone-app kan je de speakers trouwens verder gaan verfijnen. Zo kan je voor elk toestel gaan aangeven waar die staat: op de grond, op een tafel, in een rek, buiten, …. Telkens wordt de geluidsoverdracht aangepast aan de specifieke omstandigheden. Zo zal de ZIPP zijn geluid meer naar boven gaan richten wanneer die op de grond staat, bijvoorbeeld.

Daarnaast kan je ook door een soort van vooraf geïnstalleerde presets gaan kiezen uit geluidsinstellingen: Neutral, Live Concert, Jazz Club, Soft & Comfortable, Rock The House, Easy Listening, … Er is zelfs een Movie Mode voor als je de speakers connecteert met een televisie of laptop en je aan beide zijden een ZIPP plaatst.

zipp-3

Voor die laatste toepassing is er trouwens ook de mogelijkheid om de ene speaker aan te duiden als de linker- en de andere als de rechteroplossing. Op die manier krijg je een perfect stereogeluid. Bovendien ondersteunen de ZIPPs hi-res audio, handig voor wie zijn muziek in hogere kwaliteit wil beluisteren.

Een leuk extraatje dat Libratone in de ZIPP-reeks inbouwde, is Hush. Door je hand op het aanraakpaneeltje te leggen, zal het toestel het volume verlagen. Heel handig als je snel iets wilt zeggen tegen iemand, bijvoorbeeld.

Conclusie

Met de ZIPP en de ZIPP Mini heeft Libratone twee knappe, veelzijdige toestellen klaar die op een eenvoudige manier jouw huis vullen met kwalitatieve muziek.

Voor de ZIPP betaal je 299 euro, voor de ZIPP Mini Copenhagen Edition betaal je iets meer: 349 euro. Die prijzen lijken ons redelijk on-point: een goed geluid, gekoppeld aan een modern en fris design, én gemakkelijk in gebruik. De ZIPP-reeks lijkt dan ook een schot in de roos.

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer