Op Light & Building toonde Wever & Ducré voor de eerste maal een heruitgave van de verlichting van de Belgische designer Jules Wabbes.

De Brusselse ontwerper Jules Wabbes (1919-1974) was in de jaren ’60 en ’70 het uithangbord van de Belgische ontwerpwereld. In de jaren ’50 richtte hij het interieur van enkele Sabena-vliegtuigen in. De jaren daarop volgden talloze interieurs van kantoren en woningen, maar ook bijvoorbeeld dat van het internationaal Wetenschapspaviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

Hij ontwierp ook zijn eigen meubelen gaande van kantoormeubilair, stoelen, sofa’s en deurknoppen tot verlichting en bedden. Verchroomd staal, leder, exotische houtsoorten en artisanaal maatwerk zijn kenmerken van zijn oeuvre. De productie van de ontwerpen van Jules Wabbes werd stopgezet in 1974.

Wever-wabbes

Vorig jaar nam Bulo de draad weer op en kreeg het van de weduwe van Jules Wabbes de toestemming om diens oeuvre vrijwel volledig opnieuw uit te brengen. Bulo werkt hiervoor samen met verschillende partners. In het geval van verlichting viel de keuze op Wever & Ducré.

De lichtarmaturen die Wabbes indertijd ontwierp waren trouwens loodzwaar. Wever & Ducré gebruikt daarom lichtere materialen. Vier armaturen van Jules Wabbes brengt Wever & Ducré op de markt. De wandarmaturen J.J.W. 01 en J.J.W. 02, en de hanglampen J.J.W. 03 en J.J.W 04. Telkens in goudkleur en geanodiseerd. De lichtbronnen zijn klassieke halogeenlampen (E27 – 75W).

Reageer