WatchOS 6 is vanaf 19 september verkrijgbaar, gelijktijdig met iOS 13. Er komen heel wat vernieuwingen aan zoals een eigen App Store, activiteitstrends en nieuwe wijzerplaten.

De onlangs aangekondigde Apple Watch Series 5 wordt al standaard met watchOS 6 geleverd. En ook de Apple Watch Series 3 en 4 krijgen de update naar watchOS 6 meteen. Bezitters van een Apple Watch Series 1 en 2 moeten nog wat langer geduld uitoefenen. Apple spreekt van ‘nog in de herfst’.

1Rechtstreekse toegang tot de App Store

Waar je voorheen via je iPhone de App Store moest zien te bereiken, kan je dat nu rechtstreeks vanaf de Apple Watch doen. Dat maakt het stukken makkelijker om nieuwe apps uit te proberen.

Apple presenteert net zoals in iOS speciaal samengestelde verzamelingen van apps. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om alleen apps voor WatchOS te maken.

2Eigen apps voor Rekenmachine en Dictafoon

watchOS 6 dictafoon

Voor de eerste keer staan de apps Rekenmachine en Dictafoon ook standaard op de Apple Watch. Herinneringen krijgt een update net zoals dat het geval is in iOS 13.

3Audioboeken beluisteren

watchOS 6 audioboeken

Naast muziek en podcasts kan je nu ook naar audioboeken luisteren via een eigen app. De Apple Boeken-titels in de ‘lees ik nu-lijst’ worden automatisch gesynchroniseerd. Zo kan je makkelijk verder luisteren tussen verschillende apparaten.

4Slimmere Siri

WatchOS6-siri

Wanneer je muziek aan het afspelen bent, kan je aan Siri vragen wat de naam van het nummer is. Als je andere zaken aan Siri vraagt, kan je vanuit de zoekresultaten meteen doorklikken naar de info op de websites.

5Nieuwe wijzerplaten

watchOS 6 wijzerplaten Meridian

Apple voegt wat nieuwe wijzerplaten toe, die je erg uitgebreid kan personaliseren en kan voorzien van complicaties. De nieuwe wijzerplaten hebben namen als California, Meridian, Gradient, Modular Compact, Numerals Duo, Numerals Mono en Solar Dial. Het aanbod kan verschillen naargelang welk type Apple Watch je hebt. Ook voor de Nike+ versie zijn er een aantal nieuwe wijzerplaten beschikbaar.

Nieuwe functies geven je direct toegang tot complicaties zoals het decibelniveau, het openen van je dictafoon of het luisteren naar een audioboek.

6Activiteitstrends

Met een nieuwe Trends-functie kan je zien of een bepaalde waarde van een activiteit in de loop van de tijd stijgt of daalt. Ben ik nu meer aan het bewegen dan vorige maand? Heb ik voldoende getraind? Dat kan je nu beter zien.

Apple vergelijkt het 90-daagse gemiddelde met prestaties van het afgelopen jaar. In een grafiek zie je zo snel of je onder het gemiddelde zit, of niet.

7Cyclus bijhouden

WatchOS6-cyclus-bijhouden

Vrouwen kunnen via een speciale app de menstruatiecyclus bijhouden. Door allerhande gegevens regelmatig bij te houden, kan dat een handig instrument bij gesprekken met de arts. De info verschijnt ook in de Gezondheid-app op de iPhone.

8Omgevingsgeluid

watchOS 6 omgevingsgeluid

Met een nieuwe Geluid-app zie je meteen in real-time hoe luidt de omgeving rondom je is. De app kan automatisch een seintje geven als een bepaalde geluidsdrempel (bv. 90 decibel) wordt overschreden. Je kan dan bijvoorbeeld oordopjes insteken.

De vele nieuwe toevoegingen maken uiteraard de Gezondheid-app heel wat uitgebreider.

9Update van Kaarten-app en nieuw kompas

WatchOS6-kompas

Wie de Apple Watch Series 5 aankoopt, krijgt een beter idee van welke richting hij of zij uitgaat tijdens het navigeren. Dit dankzij het ingebouwde kompas en de vernieuwde Kaarten-app. Met de nieuwe Kompas-app kun je de richting, de helling, de breedte- en lengtegraad en de actuele hoogte zien.

Een overzicht van enkele Apple Watches

Reageer