Gisterenavond toonde Apple zijn nieuwe reeks slimme horloges. Naast de vooruitstrevende Watch Series 6 met sensor voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed valt de lager geprijsde Watch SE op. Die kan wel eens, net zoals dat bij de iPhone SE het geval was, in positieve zin verrassen.

Apple’s prijsbewuste smartphone van begin dit jaar werd door heel wat analisten afgedaan als een flauwe update, maar al snel bleek Apple de tijdsgeest perfect te vatten. Niet iedereen is nog bereid om veel geld neer te tellen voor een smartphone, en de iPhone SE is de goedkoopste iPhone. Door de nieuwste processor in de SE krijgen consumenten ook de garantie dat ze minstens vier en misschien zelfs vijf jaar lang de nieuwste iOS-updates zullen krijgen.

Het zou ons niet verbazen dat Apple met de Apple Watch SE hetzelfde trucje nog eens kan herhalen. En daarvoor zijn er verschillende redenen.

1De Apple Watch SE ziet er net hetzelfde uit als de Apple Watch Series 6

Terwijl de Watch Series 3 een oudere horlogekast met kleiner scherm heeft, gebruikt de Apple Watch SE hetzelfde retina-scherm (368 x 448 pixels) als de Series 6, en dezelfde kastgrootte (40mm en 44mm). Enkel de altijd-aan-optie moet er aan geloven.

2De leukste features blijven beschikbaar

Naast allerhande gezondheids-, conditie- en connectiviteits­features die we ook terugvinden op de Watch Series 3, heeft de Apple Watch SE drie bijkomende troeven. De nieuwe hoogtemeter is altijd ingeschakeld, en toont je op elk moment de hoogteverschillen. Ook het elektronisch kompas is van de partij. En als laatste is er valdetectie, een optie die familie of hulpdiensten kan waarschuwen wanneer je plotseling een harde duikeling maakt. Hiervoor heb je wel een iPhone in de buurt nodig.

In vergelijking met de Watch Series 6 moet je het stellen zonder de nieuwe saturatie- en ECG-app, die het zuurstofgehalte in je bloed meet en een elektrocardiogram aanmaakt. De hartslagsensor is van de tweede generatie, die werd gelanceerd bij de Watch Series 4. Die laat snellere en betere lezingen toe.

Op softwarevlak zorgt de watchOS7-update (beschikbaar sinds vandaag) voor een nieuwe Slaap-app en een vernieuwde Activiteit-app die nu Conditie heet. watchOS 7 detecteert voortaan automatisch wanneer je je handen begint te wassen. En je krijgt een seintje als je er te vroeg mee stopt.

Er komen ook een pak nieuwe wijzerplaten bij die nog meer kunnen worden gepersonaliseerd en zelfs kunnen worden uitgewisseld.

3De nieuwste wijzerplaten

Niet alle wijzerplaten van de nieuwste Watch Series 6 zien we terug bij de Apple Watch SE, maar toch wel enkele leuke. Zoals de wijzerplaat Stripes waarmee je een combinatie van kleurtjes kunt toepassen. Die bijvoorbeeld matchen met je outfit of de kleuren van jouw favoriete sportteam.

4De Apple Watch SE heeft een snellere processor dan de Series 3

Hoewel de nieuwste S6-chip is gereserveerd voor de Series 6, is de S5-chip op de Apple Watch SE slechts 20% trager. Sterker nog, de S5-chip is dubbel zo snel als de S3-chip in de Series 3. We mogen gerust stellen dat snelheid geen issue zal zijn op de Apple Watch SE.

5De Apple Watch SE is prijsbewuster

De prijs dan. De topmodellen van vorig jaar in september, de Watch Series 5 40 en 44mm, gingen voor respectievelijk 449 en 479 euro over de toonbanken. De instapper Watch Series 3 met een veel tragere processor kostte tot gisteren 229 en 259 euro (38 en 42mm) en wordt vanaf vandaag 10 euro goedkoper. De prijzen van de nieuwe Apple Watch Series 6 starten aan 429 en 459 euro.

De Apple Watch SE nestelt zich daar mooi tussen met richtprijzen vanaf 299 en 329 euro.

6Schuilen er dan geen addertjes onder het gras?

Toch wel. Wie de Apple Watch SE, of elke andere Apple Watch, wenst te kopen, moet al in het bezit zijn van een iPhone. Zonder een iPhone kan je het initiële aanmeldproces niet starten. De Apple Watch wordt nog steeds als het verlengde van de iPhone beschouwd door Apple.

Voor de eerste maal zal Apple ook geen laadadapter meer in de doos stoppen, enkel de magnetische oplaadkabel. Je zal dus een bestaande adapter moeten gebruiken, of er eentje moeten bijbestellen.

Reageer