Airconditioning betekent letterlijk vertaald: “luchtbehandeling”. Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan.

Met airconditioning kan je de lucht koelen (en in sommige gevallen verwarmen), ontvochtigen, bevochtigen en filteren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfort en een aangenaam gevoel.

Een airco is dus in staat om:

  • de temperatuur te controleren
  • de luchtvochtigheid te controleren
  • de lucht te filteren en schoon te maken
  • voor luchtcirculatie en luchtverversing te zorgen

Een airconditioningsysteem bestaat vaak uit twee delen: een buitentoestel (zorgt voor de warmteafvoer of -toevoer naar buiten) en een binnentoestel (verdeelt de koude of warme lucht in het lokaal).

Men spreekt van een monoblok als deze twee delen in één toestel zitten, en van een split als beide delen gescheiden zitten in een aparte binnen- en buitenunit.

Airconditioners in warmtepomp-versie

Een omkeerbare of ‘reversible’ airconditioning kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd ‘heatpump’-systeem is een kamer energiezuinig te verwarmen.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en waardeert deze op tot een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp best omschrijven als een omgekeerde airconditioning.

Mono- en multi-split
Vaak horen we bij airconditioning de termen mono-split en multi-split vallen. Mono-split verwijst naar het geheel van een airconditioningsysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid. Deze toestellen vormen de basis van elk airconditioningsysteem. Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal lokalen, zowel voor residentiële als commerciële toepassingen. Split-binnenunits kunnen steeds worden gekoppeld in twin, double twin of triple combinatie.

Meerdere binnenunits (tot 8) die gekoppeld worden aan een buitenunit worden multi-splits genoemd. De airconditioning kan per kamer geregeld worden. De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen. Voordeel van dit systeem is dat je niet voor elke ruimte een buitenunit moeten voorzien.

Bij een multi-split systeem kan je verschillende modellen van binnenunits combineren. Zo kan je steeds de ideale binnenunit selecteren voor de desbetreffende ruimte. De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.

Klik hier om producten in te laden

Reageer