Wie geen ticket voor het EK voetbal heeft kunnen bemachtigen, zit vast en zeker voor de televisie. Maar waarom niet voor een projector kiezen? Epson somt de voor- en nadelen op.

Het beeldformaat

Hét grote voordeel van een projector is dat jouw scherm meteen een pak groter wordt dan met een televisie. Met een projector projecteer je een beeld dat ergens tussen de 30 en 300 inch ligt! Een televisie van die grootte is simpelweg onbetaalbaar.

Een groter scherm op zich zorgt al voor meer beleving, en het voordeel is ook dat je met meer mensen tegelijkertijd kan kijken. En ook dat is gezelliger, vraag dat maar aan de fans die op pleinen en in cultuurcentra naar voetbal gaan kijken.

Flexibele opstelling…

Jouw televisie staat doorgaans in de woonkamer, en soms heb je ook een tweede toestel in de slaap- of hobbykamer. En meestal blijft die daar dan ook staan.

Het voordeel van een projector is dat je die gemakkelijker kan verplaatsen dan een televisie. Een projector is (doorgaans) een stuk compacter en kan je eender waar plaatsen.

Je hoeft zelfs niet altijd een plaatsje hebben loodrecht op de muur. Bij heel wat toestellen krijg je een verticale en horizontale keystone-correctie en aan de hand van een aanpasbare focus maakt het ook niet uit hoe ver de projector van de muur of het scherm staat.

 …maar je hebt ruimte nodig

Die flexibele opstellingsmogelijkheden moet je echter met een korrel zout nemen. Je zal natuurlijk altijd een lege muur of een scherm nodig hebben.

Pump up the volume

Een projector focust zich voornamelijk op beeldkwaliteit en niet zozeer op geluid. Niet alle projectoren komen met een ingebouwde luidspreker, en bij degene die er wel een hebben is de geluidskwaliteit vaak matig.

Je zal dus wel een extern audiosysteem nodig hebben, wil je volop van jouw content genieten. Maar, dit is uiteraard ook het geval bij een flatscreentelevisie.

Lichtsterkte

Een van de belangrijkste verschillen tussen een projector en een televisie is de lichtinval. Een tv-scherm zendt zelf licht uit, terwijl dat bij een projector niet het geval is.

Ga je in een kamer met veel lichtinval gaan projecteren, dan dan zal je een projector in huis moeten halen die een grote lichtopbrengst biedt (uitgedrukt in lumen). Een minimum voor een kamer met veel licht of een tuin is 2000 lumen.

Het prijskaartje

Projectoren komen er in alle geuren en kleuren, en dus kan je voor jezelf gaan uitmaken wat jouw budget is. Een degelijke Full HD-projector heb je al voor een paar honderd euro, voor een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro kan je een knap toestel in huis halen.

Voor de echte toptoestellen heb je echter vaak een veelvoud daarvan nodig.

Klik hier om producten in te laden

Reageer