Op zijn virtuele IFA-event “Life Unstoppable” toonde Samsung een glimp van een nieuwe reeks ultra short throw 4K laserprojectoren, de Premiere.

De laserprojectoren van Samsung komen dit najaar ook naar België. Er zouden twee modellen uitgebracht worden: de LSP9T en LSP7T met projectieformaten van 130 en 120 inch. Goedkoop zullen ze niet zijn: de LSP9T kost 6499 euro; de LSP7T kost 3499 euro.

Veel details zijn nog niet bekend. Zo weten we wel al dat de laserprojectoren gaan gebruik maken van de zogenaamde pixel shift-techniek, zoals bij andere goedkopere projectoren. Projectoren met echte 4K-resolutie zijn momenteel nog erg duur.

De projectoren van Samsung doen een beroep op de 4K DMD-chip van Texas Instruments, goed voor een resolutie van 2716 x 1528 pixels. Met de pixel shift-techniek probeert men een 4K-resolutie na te bootsen (3840 x 2160 pixels). In ieder geval is het al een flinke stap vooruit in vergelijking met Full HD.

Bovendien zal de LSP9T kunnen pronken met de titel van eerste HDR10+ gecertificeerde projector. Het betekent dat de projector overweg kan met beelden die in het dynamische HDR-formaat HDR10+ werden gecodeerd. De weergave van HDR krijgt een boost door het gebruik van geavanceerde drievoudige lasers en de 4K DMD-chip van Texas Instruments. De LSP9T haalt zo een piekhelderheid tot 2800 ANSI lumens. De LSP7T – met single laser- moet het stellen met 2200 ANSI lumens.

Ook het smart tv-platform Tizen van Samsung is beschikbaar op de projectoren. Beide projectoren zijn verder uitgerust met een krachtige ingebouwde woofer en Acoustic Beam surroundgeluid. Ook cineasten zullen blij zijn met de ondersteuning voor Filmmaker Mode.

Reageer