Binnenkort is het opnieuw Halloween, hét uitgelezen moment om een horrorfilm te bekijken. Organiseer je thuis een Halloween-filmavond, maar heb je inspiratie nodig om een goede horrorprent te vinden? Check dan onderstaand lijstje!

Insidious (2010)

Insidious is een beetje onder de mainstreamradar van start gegaan, maar al snel kreeg de film een ware cultstatus en sloeg hij ook bij een breder publiek aan. Intussen verschenen ook al deel twee en drie, maar zoals bij zovele films gaat er niets boven het eerste hoofdstuk.

Het verhaal van Insidious is zo cliché als maar kan: een gezin verhuist naar een nieuw huis, waarin al snel vreemde, paranormale dingen gebeuren. Op een dag ontwaakt zoontje Dalton niet uit zijn slaap en blijft hij maanden in een coma, waarna allerlei onverklaarbare krachten het huis en de ouders parten spelen. Het hoe en wat van het verhaal verklappen we nog even niet.

Wat Insidious zo goed maakt, is het ontluikende karakter van de film, waarin je op de meest banale momenten plots opgeschrikt wordt en waarbij de ietwat karikaturale ‘geesten’ en dito soundtrack je helemaal vast weten te grijpen.

Onze halloweenrating: 7.7

 

[gap height=”50″]

Sinister (2012)

Sinister is nog zo’n film die niet meteen door het grote publiek opgepikt werd, ondanks de casting van Ethan Hawke in de hoofdrol. Ook hier komt het gekende verhaal terug: een gezin verhuist en in dat huis blijken enkele duisteren krachten aan het werk te zijn.

Ook de rest van het verhaal is echt niet zo speciaal, maar het is de manier waarop regisseur Scott Derrickson de spanning opbouwt en die in beeld brengt. Sinister is geen film die je lange spanningsmomenten biedt, maar volop voor de korte schrikprikken gaat.

Dat Sinister bij ons een diepe indruk nagelaten heeft, staat buiten kijf. We durven het samenvatten met een gedurfd statement: Sinister is zowat de beste ‘moderne’ horrorfilm en een van de betere horrorfilms die we überhaupt ooit zagen.

Onze halloweenrating: 8.2 

 

[gap height=”50″]

 

The Exorcist (1973)

Deze titel behoeft eigenlijk geen uitleg. The Exorcist is een ware klassieker en zonder twijfel de beste ‘demonenuitdrijvingsfilm’ ooit gemaakt. Voor wie hem toch nog niet gezien heeft (foei!), toch nog even kort de synopsis: een jong meisje is bezeten door een kwaadaardige geest en twee priesters proberen de demon uit te drijven.

Wat The Exorcist zo goed maakt, is niet enkel de briljante sfeeropbouw, maar de soms absurde en schokkende gevolgen die de aanwezigheid van de geest (die beweert de duivel zelve te zijn) voor het meisje heeft. Koppel die aan een ijzige soundtrack en enkele iconische quotes (“You’re gonna die up there”, “La plume de ma tante”, “What an excellent day for an exorcism” en natuurlijk “The power of Christ compels you!”) en je hebt een ware must-see in handen.

Onze halloweenrating: 8.6

 

[gap height=”50″]

The Conjuring (2013)

Alweer een film over een haunted house, maar The Conjuring is weliswaar gebaseerd op waargebeurde feiten. In de jaren ’70 stonden Ed en Lorraine Warren bekend als de beste paranormal investigators in de VS. Verschillende films zijn op hun werk gebaseerd, zoals The Amityville Horror en The Haunting in Connecticut. Volgens het verhaal zouden de feiten van The Conjuring echter zo schrikwekkend geweest zijn, dat die altijd in de doofpot werden gehouden. Tot nu, dus.

Natuurlijk moet je dit allemaal met een serieuze korrel zout nemen, want het koppel wordt hier en daar aanzien als bedriegers. Waargebeurd of niet, de film grijpt je geregeld bij de keel. Natuurlijk zitten ook hier heel wat cliché-elementen (deuren die zomaar opengaan, foto’s die van de muur vallen, een enge kelder, enzovoort), maar dankzij een goede timing en knap cinematografisch werk weet deze film zich te onderscheiden.

Onze halloweenrating: 7.3

 

[gap height=”50″]

[REC] (2007)

[REC] is waarschijnlijk de minst bekende film in dit lijstje, maar de naam Quarantine doet misschien wel een belletje rinkelen. Laatstgenoemde is gewoon de Amerikaanse remake van [REC]. Wij zagen beide versies en ondanks het feit dat er amper verschillen zijn tussen de twee, verkiezen we toch de originele Spaanse versie.

Voor de verandering eens geen geesten of demonen, maar iets…. anders. Net als bovenstaande trailer willen we immers niet al te veel weggeven. Een korte intro, dan: de brandweerbrigade van Barcelona wordt op een avond opgeroepen voor wat op het eerste gezicht een routineklus lijkt, maar het wordt al snel duidelijk dat er op het aangegeven adres iets niet helemaal pluis is. Toevallig is er ook een journalistencrew mee die alles filmt en waardoor je de gebeurtenissen uit een first person-perspectief beleeft. Low budget, maar heel scary!

Onze halloweenrating: 7.4

 

 

 

 

Reageer