De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft de standaard voor de volgende generatie Blu-ray-spelers gefinaliseerd. Ultra-HD Blu-ray wordt de officiële benaming. Na de zomer zouden al de eerste titels en spelers in de winkels kunnen liggen.

De BDA heeft dus overeenstemming bereikt voor een nieuwe standaard om Ultra HD-beeldmateriaal op een Blu-ray schijfje te bewaren. Dat het zo lang duurde heeft te maken met het feit dat de BDA niet enkel meer pixels (3840 x 2160) op de schijfjes wou gaan wegschrijven maar ook een breder kleurbereik én de High Dynamic Range-technologie wou implementeren.

Dankzij HDR zijn er meer details in witte en donkere gebieden in de beelden zichtbaar. Er wordt overigens niet voor één HDR-technologie gekozen maar meteen liefst 3 versies: Dolby Vision, een HDR-systeem van Philips en een HDR-standaard voorgesteld door Technicolor.

Wat kleuren betreft is er een upgrade van 4:2:0 kleuren naar 4:4:4. Per pixel blijft er zo meer kleurinformatie overeind, en dat moet meer accurate kleuren gaan opleveren. Je tv en receiver moeten wel compatibel zijn. Er is ook ondersteuning voor 10-bit sampling.

De beslissing van de BDA past in de belofte van Ultra HD om ook ‘betere pixels’ te kunnen garanderen, en niet enkel meer pixels door de hogere 4K-resolutie.

Concreet zullen er twee soorten schijfjes zijn (dual-layer 66GB en triple-layer 100GB) waarvan de video zal worden aangeboden in de meer efficiënte codec h.265 of HEVC (High Efficiency Video Codec).

Als audio blijven de lossless formaten Dolby TrueHD en DTS HD-MA van de partij.

De nieuwe Ultra HD Blu-ray-spelers kunnen oude dvd’s en Blu-ray-schijfjes blijven weergeven. Opvallend is wel het ontbreken van 3D-ondersteuning in 4K. 3D in 1080p-resolutie blijft wel bestaan.

Reageer