Bij het omzetten van je cd-collectie naar digitale muziekbestanden, heb je de keuze uit verschillende muziekformaten. Deze worden ingedeeld in lossy en lossless codecs.

1. Lossless muziekformaten

Lossless betekent zonder verlies en is de tegenhanger van lossy codecs, waarbij er wel kwaliteitsverlies van het geluid optreedt. Bij deze codecs blijft de inhoud hetzelfde maar verandert de grootte van het muziekbestand. Deze bestanden nemen wel meer ruimte in dan lossy codecs. Wie gaat voor kwaliteit, kiest dus best voor een van onderstaande lossless codecs.

AIFF/WAV

Beiden zijn niet-gecomprimeerde lossless formaten waarbij AIFF werd ontwikkeld voor Apple’s OSX en WAV voor pc’s.

Apple Lossless

Een eigen lossless codec van Apple. Via het programma iTunes kan je cd’s eenvoudig converteren naar deze codec. Apple Lossless maakt het bestand 40 tot 60% kleiner, zonder enig verlies van informatie.

FLAC

Afkorting voor Free Lossless Audio Codec. FLAC maakt een audiobestand 30 tot 50% kleiner, zonder dat er geluidsinformatie verloren gaat.

WMA lossless

Deze lossless codec is ontwikkeld door Microsoft en lijkt erg sterk op die van Apple.

2. Lossy muziekformaten

AAC

Staat voor Advanced Audio Coding en is een tegenhanger van het MP3-formaat. Vooral Apple gebruikt erg veel deze codec. AAC is nieuwer dan MP3 en haalt een betere kwaliteit op lagere bitrates.

MP3

MP3 staat voor MPEG-1 Layer 3 en is zonder twijfel het bekendste digitaal muziekbestand. Bij het comprimeren van een cd naar MP3 gaat geluidsinformatie verloren. De mate van compressie kan je wel nog zelf bepalen en die wordt aangeduid in bitrates. De meest gebruikte bitrates zijn 128, 192, 256 en 320 Kbps. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de geluidskwaliteit, maar ook hoe meer ruimte het muziekbestand inneemt. MP3 haalt een compressie van ongeveer 80%.

Ogg Vorbis

Nieuwere codec dan MP3 en WMA en dus een stuk efficiënter. Is volledig open source, wat betekent dat merken geen licenties moeten betalen voor het gebruik hiervan.

WMA

Windows Media Audio of WMA is ontwikkeld door Microsoft. De compressie lijkt sterk op die van MP3, maar neemt nog iets minder plaats in.Bij het omzetten van je cd-collectie naar digitale muziekbestanden, heb je de keuze uit verschillende muziekformaten. Deze worden ingedeeld in lossy en lossless codecs.

Reageer