4k-pass-through

Steeds meer AV-receivers komen met een ingebakken ‘4K Ultra HD Pass-through’-functie, waarmee je je voorbereidt op een toekomst met Ultra HD-beeld. Een woordje uitleg.

Wat betekent pass-through?

Stel: je hebt momenteel een Full HD-tv, een Blu-ray speler, een settopbox voor digitale televisie en een gameconsole in huis. Je wilt die allemaal met je televisie verbinden via een AV-receiver en besluit er een in huis te halen. Maar uiteraard wil je ook voorbereid zijn op de toekomst en de 4K Ultra HD-tv’s die steeds meer onze winkelrekken vullen, want je wilt binnen twee à drie jaar natuurlijk geen nieuwe receiver aankopen wanneer je een Ultra HD-tv in huis haalt. Je wilt jezelf met andere woorden ‘future proof’ maken.

Voor zulke situaties en de overgang van Full HD naar Ultra HD kwamen fabrikanten met de 4K Ultra HD pass-through-functie. Die doet eigenlijk volledig wat de naam doet vermoeden: het geeft een Ultra HD-signaal door van verzender naar ontvanger. Wanneer je dus een Ultra HD-bron op een receiver met 4K Ultra HD pass-through aansluit en dat beeld naar een Ultra HD-televisie wilt verzenden, gaat dat zonder problemen. Probeer je dezelfde opstelling met een AV-receiver zonder pass-through, zal je geen beeld te zien krijgen. Het geluid zal wel afgespeeld worden.

Is het relevant?

Absoluut. Een overgangsfase tussen twee beeldresoluties mag er dan wel een van lange adem zijn, toch kan het geen kwaad om al vooruit te kijken. De overgang naar Ultra HD komt stilaan in een stroomversnelling, dus is het zeker geen slecht idee om je al voor te bereiden op 4K-televisies en -beeldmateriaal.

Er is echter ook een andere oplossing om een Ultra HD-bron via een receiver zonder pass-through op een Ultra HD-televisie te krijgen. Daarbij sluit je een 4K-Blu-ray speler met één HDMI-kabel aan op de receiver en met een andere HDMI-kabel rechtstreeks op je televisie. Het geluid zal dan via de receiver lopen, terwijl het beeld rechtstreeks naar je tv gebracht wordt. Dat is meteen ook de reden waarom sommige 4K-Blu-ray spelers twee HDMI-poorten (zullen) krijgen.

Pass-through vs. upscaling

Waarschijnlijk zal je al eens van de term ‘upscaling’ gehoord hebben. Hierbij wordt bijvoorbeeld een Full HD-beeld verbeterd naar Ultra HD-resolutie. Heel wat Ultra HD-Blu-ray spelers en -televisies worden nu al met deze techniek uitgerust. Dit is echter niet hetzelfde als pass-through.

Ook een AV-receiver kan de functie 4K upscaling hebben. Sluit je dus een gewone Blu-ray speler via een receiver met deze functie aan op een Ultra HD-tv, kan je je beeld laten omzetten naar Ultra HD. Normaal gezien zal elke receiver die upscaling ondersteunt, ook de pass-through bieden. Dit is niet meer dan logisch, want zonder pass-through kan je het geüpscalede beeld niet doorgeven aan je televisietoestel.

Het omgekeerde kan uiteraard wel. Stel: je haalt een Ultra HD-tv in huis, maar hebt nog geen Ultra HD-bronmateriaal, maar wel een pass-through receiver en een Blu-ray speler met Ultra HD-upscaling, heb je ook geen nood aan de upscale-functie op je receiver. Het Full HD-beeld zet je dan gewoon om via je Blu-ray speler en geef je door via de receiver.

Een upscale-functie moet je dan ook eigenlijk gewoon zien als een tijdelijk gegeven, terwijl een pass-through bij elk Ultra HD-signaal nodig zal zijn. Maar eens Ultra HD de belangrijkste beeldstandaard geworden is, zal het vernoemen van beide termen overbodig worden. Net zoals pass-through voor Full HD niet meer vermeld wordt, maar uiteraard wel aanwezig is.

Reageer