tuiverlichting-modular

In je tuin zal je een onderscheid moeten maken tussen accent- en sfeerverlichting, oriëntatieverlichting en functionele lichtpunten.

Denk goed na waar verlichting functioneel moet zijn, en waar de verlichting eerder voor sfeer en accenten dient te zorgen.

Functionele tuinverlichting

Eerst is de functionele verlichting aan de beurt, zoals verlichting langs tuinpaden, aan deuren, de garagepoort of rond het terras. Werk je met trapjes in het tuinpad of aan de inkom, verlicht deze dan. Voorzie ook verlichting aan het tuinhuis of de schuur. Een terras kan je al mooi verlichten door op de vier hoeken verlichting te voorzien.

Een goede keuze voor terras en buitendeuren zijn wandarmaturen. Maar op een terras en rond de tuintafel kan je ook werken met verplaatsbare staanlampen. Wandarmaturen – met de lichtbundels naar boven en onderen gericht – kunnen de bakstenen muur van de gevel sfeervol verlichten. Ga goed na welk lichtpatroon ze op je muur toveren, of vraag even een testexemplaar mee naar huis.

Lage armaturen die hun licht naar de grond stralen of lichtpaaltjes zijn ideaal voor de verlichting van tuinpaden, al dan niet met niveauverschillen, of de oprit. Zorg er wel voor dat ze je niet verblinden.

Ook grondspots – die worden ingebouwd in het pad – kunnen dienen als oriëntatieverlichting. Plaats je ze in de buurt van de oprit, zorg er dan zeker voor dat ze schokbestendig zijn: met andere woorden dat je er met de wagen over kan rijden zonder ze te beschadigen.

tuinverlichting-orientatieverlichting

Accentverlichting in de tuin

Vervolgens kijk je welke accenten je kan aanbrengen in de tuin, zoals het uitlichten van bomen, struiken & heesters, waterpartijen of een kunstwerk. Hiervoor kan je werken met grondspots – die een vaste plek krijgen in de grond – of richtbare spots die je in de grond kan ‘pinnen’. Deze pinspots, die vaak een kantelbare arm hebben, bieden extra flexibiliteit bij het uitlichten van een object. Schijnwerpers gebruik je bij erg grote bomen. Het uplight-effect verlicht de onderkant van de kruin van een boom en zorgt zo voor een meerwaarde.

Sfeerverlichting in de tuin

Met sfeerverlichting kan je enkele opvallende onderdelen van je tuin beter in de verf zetten. Een bepaalde bloemenpartij of border die typerend is voor het seizoen, bijvoorbeeld. Ook een vijver, zwembad of fontein kan je van passende verlichting voorzien.

Achteraan in de tuin kan je met sterkere en ook hogere verlichting gaan werken. Dat zorgt voor meer diepgang in de tuin. Vooraan in de tuin hou je het best wat beperkt, zodat er geen verblinding mogelijk is.

Door meerdere van dezelfde lampjes achter elkaar te plaatsen, breng je lijnen aan in de tuin.

Wissel verlichte en donkere plekken af. Dat zorgt voor de nodige contrasten in je tuin. Een wat geler licht zoals halogeen zorgt voor warmte. Witte verlichting zoals witte leds benadrukken de moderne look van de tuin.

18891215246_bd8da30cf7_k

Reageer