Onder de nieuwe slogan ‘Simplify Your Light’ geeft Trilux aan welke richting het wil inslaan: een overzichtelijke markt creëren waarbij planning, installatie, gebruik en onderhoud centraal staan.

De wereld van verlichting heeft de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt. Van de gewone gloeilamp en halogeenlampen zijn we overgeschakeld naar een wereld met leds en OLEDs. Deze nieuwe technieken brengen uiteraard ook een volledig nieuwe terminologie en heel wat ontwikkelingen met zich mee. Denk maar aan connected lighting, kleurtemperatuur, lichtopbrengst en branduren.

Ook heel wat nieuwe bedrijven nestelden zich in de verlichtingsmarkt, ook fabrikanten die geen eerdere ervaring hadden met lampen en verlichting. Er zijn op die manier heel wat nieuwe spelers bijgekomen die producten op de markt lanceerden die de beloftes niet wisten in te lossen. Vooral de levensduur of het rendement van de led-lampen bleek hier en daar een struikelblok.

Tijd voor advies

Bij Trilux vonden ze het dus tijd om een degelijk advies te voorzien voor de consument, gekoppeld aan productkwaliteit. De lichtlijn E-Line LED bijvoorbeeld zet met 148 lumen per Watt nieuwe maatstaven qua efficiëntie, terwijl minstens 50.000 branduren de standaard zijn bij Trilux.

Makkelijker verlichting vergelijken

Ook het Duitse ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik und Elektronikindustrie) wil het met een nieuwe leidraad gemakkelijker maken om verlichting te gaan vergelijken. Een onderdeel hiervan zijn criteria om de levensduur van leds aan te duiden.Bij conventionele verlichting werd de levensduur uitgedrukt in aantal branduren met een te verwachten uitvalspercentage. Bij led-lampen wordt dit op een andere manier gedefinieerd: de ZVEI stelt voor om de levensduur te ‘voorspellen’ aan de hand van ‘Lx By Cz’.

‘Lx’ staat dan voor het tijdstip waarop de lichtstroom van een LED op een procentuele waarde van de initiële lichtstroom terugvalt. Deze waarde wordt weergegeven door de letter L. L80 bijvoorbeeld betekent dat de led nog slechts 80% van de initiële lichtstroom uitstraalt. De ‘Cz’-waarde geeft aan bij hoeveel procent van de populatie deze vermindering van de lichtstroom voorvalt. Een concreet voorbeeld: een lamp met L80 B10-waarde zal ongeveer een lichtstroomterugval van 20% hebben bij bijvoorbeeld 50.000 branduren. B10 wil zeggen dat dit optreedt bij 10% van de populatie.

Reageer