Mighty Brighty

Met de speciale projectieverf kan je op een eenvoudige manier een muur of eender welk vlak oppervlak omvormen in een projectiescherm.

Wie kiest voor een projector, kiest meteen ook voor een projectiescherm. Of toch niet? Naast het conventionele scherm kan je immers ook voor projectieverf kiezen, waarmee je een gelijkaardig effect van een scherm moet krijgen.

Hoe ga je te werk?

Voor de aanbreng van zo’n projectiemuur begin je met een zogeheten BaseCoat en de ContrastBooster. Deze basis zorgt voor het contrast. Hierbij kan je kiezen van een matwitte kleure tot ultragrijs, dat voor een hoog contrast zorgt.

Daarna breng je een zogeheten TopCoat aan, samen met de BrightnessBooster. Je raadt het al: deze laag is verantwoordelijkheid voor de helderheid van je beeld. Zowel bij de ContrastBooster als bij de BrightnessBooster krijg je van Mighty Brighty trouwens een checklist meegeleverd die je helpt bij het aanbrengen van de juiste hoeveelheid verf. Bij de TopCoat kan je gaan van een gain van 0,9 tot 1,4.

De laatste stap is meteen ook een optionele handeling. Je kan er immers nog voor kiezen om de MagneBorder op jouw muur aan te brengen. Deze boord moet de perceptie van het contrast nog vergroten. Deze zwarte randen kan je trouwens gemakkelijk opnieuw van de muur halen. Wat dan overblijft is een witte of lichtgrijze muur, waardoor je niet ziet dat die ook als projectiemuur gebruikt wordt. Kijk je wat later dan opnieuw naar een film, kan je de MagneBorder opnieuw bevestigen.

Voor- en nadelen

Volgens Mighty Brighty moet hun verf voor een even goede beeldkwaliteit zorgen als een projectiescherm, maar heb je geen visueel storende elementen als je jouw projector niet gebruikt. Het gebruik van verf heeft ook als voordeel dat je ook op oneffen oppervlakken kan gaan projecteren, zoals een ‘3D-muur’ of een cirkelvormig object.

Maar is projecteerverf dan daadwerkelijk ook beter dan een gewone witte muur? Volgens Mighty Brighty wel: zo heb je tot 40% meer contrast en een 20% helderder beeld.

Maar zijn er ook nadelen? Eigenlijk wel. Stel dat je verhuist, kan je je scherm bijvoorbeeld niet meenemen maar mag je weer aan het verven. Je kan ook geen luidsprekers achter je scherm kwijt, wat bij projectieschermen voor een schitterende geluidservaring kan zorgen. Ook bij het aanbrengen van de verf is er altijd een zekere kans op onzuiverheden, wat je bij een scherm uiteraard veel minder hebt. Je bent ook gebonden aan de verfkleur, al zijn wit en lichtgrijs op zich wel neutrale en veel voorkomende kleuren. Maar als je liever een andere kleur wilt, kies je beter voor een projectiescherm.

Reageer